14/5 30′ πιο κοντά η … Θεσσαλονίκη

Η ολοκλήρωση του Κάθετου Άξονα Προμαχώνα – Θεσσαλονίκη της Εγνατία Οδού, φέρνει πιο κοντά τους Σερραίους, όχι μόνο στη συμπρωτεύουσα, αλλά και στις μακρινές πόλεις Ορεστιάδα και Ηγουμενίτσα.

Σύμφωναμε τις μετρήσεις που έγιναν από το Παρατηρητήριο της Εγνατία οδού, μεεκέντρο τις Σέρρες, η χρονοαπόσταση προς την Ορεστιάδα μειώνεται κατά μιάμιση με δύο ώρες και προς την Ηγουμενίτσα κατά περισσότερο από πέντε ώρες. Η χρονοαπόσταση από τις Σέρρες προς τη Θεσσαλονίκη μειώνεται κατά 30 λεπτά. 

Ο Κάθετος Άξονας Προμαχώνας, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, αποτελεί κατάληξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΙV(Βερολίνο – Πράγα- Βουδαπέστη – Σόφια – Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα) καιβασική σύνδεση του οδικού δικτύου της χώρας μας με τη Βουλγαρία. 
Είναιαυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με δύο λωρίδες κυκλοφορίαςκαι Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση, 16 Α/Κ (οι δέκα εντόςνομού Σερρών) και μία σήραγγα στο τμήμα Ριζιανά – Λαχανάς.

Ο άξονας έχει μήκος 96 χλμ, από τα οποία τα 57 περίπου εντός του νομού Σερρών. Τα τμήματα Προμαχώνας – Α/Κ (Ανισόπεδος Κόμβος) Ν.Πετριτσίου, και Α/Κ Κιλκίς – Λαγκαδά έως Λαχανά, έχουν παραδοθεί προς χρήση (36 χλμ συνολικά).

Υπολείπονται τα τμήματα Α/Κ Ν.Πετριτσίου – Σιδηρόκαστρο, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, το τμήμα  Α/Κ Χριστού – Στρυμονικό, καθώς και το τμήμα Ριζιανά – Λαχανάς  που οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη (συνολικά 36 χλμ). Τα τμήματα  Σιδηροκάστρου – Α/Κ Χριστού και Στρυμονικό – Ριζιανά (18 χλμ) είχαν κατασκευαστεί πριν το 2000 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η ολοκλήρωση του άξονα από Θεσσαλονίκη έως Σόφια αποτελεί έργο προτεραιότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι μελέτες για το έργο ξεκίνησαν το 1998, έχει προϋπολογισμό 380 εκατομμύρια ευρώ και γίνεται με πέντε εργολαβίες από το 2005.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *