14/6 Εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς του 1913 στο Πετρίτσι

Στη διάρκεια της τελευταίας φάσης του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (καλοκαίρι 1913) στα υψώματα γϋρω απο το Νέο Πετρίτσι, έλαβε μέρος μεγάλη μάχη, μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων (25,26,27 Ιουνίου).

Η νίκη των ελληνικών όπλων, στη «Μάχη της Βέτρινας», σήμανε την απελευθέρωση ολόκληρης της γύρω περιοχής και την οριστική ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.
Οι ελληνικές απώλειες στη διάρκεια των εχθροπραξιών, ανήλθαν σε 36 νεκρούς, ανάμεσα τους και ο λοχαγός Γεώργιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής του λόχου Ευζώνων που απελευθέρωσε το Νέο Πετρίτσι. Ο ηρωϊκός αξιωματικός, θάφτηκε μαζί με τον στρατιώτη του Ιωάννη Φιωτάκη, στο σημείο που έπεσαν νεκροί, στα υψώματα πάνω από το σημερινό στρατόπεδο του 567 Τ.Π, που φέρει και το όνομα «Γ. Παπαδόπουλος».
Την Κυριακή 25 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και πολιτισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2006», θα πραγματοποιηθεί η ανακομιδή των οστών του λογαγού Γ. Παπαδόπουλου (καταγωγή απο Μεσολόγγι) και του στρατιώτη Ι. Φιωτάκη (καταγωγή Αγία Ειρήνη Χανίων), απο το σημείο που είναι θαμμένοι στα ύψωμα «Άσπρη πέτρα» του Μπέλες, και η εκ νέου ταφή τους στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Νέου Πετριτσίου, με όλες τις τιμές που τους αρμόζουν.
Ο δήμος Πετριτσίου, 93 χρόνια μετά την «Μάχη της Βέτρινας» και την απελευθέρωση της περιοχής μας, έστω και καθυστερημένα, πράττει το ελάχιστο, για τους ανθρώπους εκείνους, που έπεσαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και ο τόπος μας, κομμάτι της ελληνικής πατρίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *