15/12 ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΟΙ ΜΟΝΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Στο μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς στη Μαγνησία, φιλοξενούνται προσωρινά οι 40μοναχές της Ιεράς Μονής Κηρύκου και Ιουλίτης, μετά τη φυγή τους από το Σιδηρόκαστρο, το πρωί της Τετάρτης (13/12).

Κύκλοι προσκείμενοι στο μοναστήρι, κάνουν λόγο για «κίνηση αντίδρασης» στη συμπεριφορά του μητροπολίτη Μακάριου, στον οποίον καταλογίζουν προσπάθειες πλήρους παρέμβασης στα εσωτερικά και τα οικονομικά του μοναστηριού. «Στόχος της μητρόπολης είναι να διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία της μονής, τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία των μοναχών και τα ποσά που υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ανέρχονται σε 500.000 ευρώ» υποστηρίζουν άτομα του στενού περιβάλλοντος του ηγουμενοσυμβουλίου της μονής.
Στις πληροφορίες αυτές, κατηγορηματική ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου. «Καμία απαίτηση το δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα σε όλους, πως η μητρόπολη δεν ζήτησε ούτε μία δραχμή από το μοναστήρι»τόνισε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου.
Από την πλευρά της, η ηγουμένη Χριστονύμφη, που παραμένει στο Σιδηρόκαστρο, έκανε λόγο για προβλήματα με τον Μητροπολίτη Μακάριο, που ξεπεράστηκαν, χωρίς όμως να πει περισσότερα. «Είχαμε στο παρελθόν κάποια προβλήματα, αλλά όλα θα πάνε καλά» τόνισε, μιλώντας στο ΔΙΚΤΥΟ τηλεόραση.
Σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί και η πνευματική δικαιοδοσία επί του μοναστηριού. Ο μητροπολίτης Μακάριος υποστηρίζει πως η εποχή της πλήρους παντοδυναμίας της μονής, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια ζωής του προκατόχου του, μακαριστού Ιωάννου, ανήκουν στο παρελθόν. Διαφωνίες εκφράζονται και στο γεγονός πως πνευματικός πατέρας της αδελφότητας είναι ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος και όχι ο οικείος μητροπολίτης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, κάνει λόγο ακόμη και για «συνδιοίκηση», λέγοντας με νόημα : «Πως μπορούν δύο μητροπολίτες να διοικούν ένα μοναστήρι; Είναι ένα λάθος που δεν κατάλαβε ο δεύτερος μητροπολίτης που είχε ανάμιξη στα εσωτερικά της μονής».
Ο ίδιος επιβεβαιώνει την πληροφορία πως απέστειλε επιστολή «προς συμμόρφωση» στην αδελφότητα, αλλά όχι «τελεσίγραφο» για να του παραδοθούν περιουσιακά στοιχεία της μονής. «Έστειλα επιστολές με κάποιες συμβουλές, όχι «τελεσίγραφα». Η απαίτηση μου ήταν να υπάρχει νοικοκύρεμα και να μην είναι ανοιχτοί με σπατάλες» ανέφερε.
Μιλώντας στο ΔΙΚΤΥΟ τηλεόραση η γερόντισσα Χριστονύμφη, δήλωσε πως οι μοναχές θα επέστρεφαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Σιδηρόκαστρο, κάτι όμως που τελικά δεν συνέβη. Μέχρι αυτή την ώρα, συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο μοναστήρι της Παναγιάς Ξενιάς στον Αλμυρό Βόλου.
Τόσο ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, όσο και η ηγουμένη της μονής, αισιοδοξούν πως θα δοθεί λύση στην κρίση που ξέσπασε στις μεταξύ τους σχέσεις, με επίκεντρο ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της περιοχής. Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με αγωνία τα όσα συμβαίνουν, με την ευχή ο θεός να βάλει το χέρι του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *