15/3 Καταβολή επιδοτήσεων για την εξερεύνηση του σπηλαίου του Μαύρου Βράχου

Ερώτηση του Βουλευτή Στάθη Κουτμερίδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού με θέμα «Καταβολή επιδοτήσεων για την εξερεύνησητου σπηλαίου του Μαύρου Βράχου στο Σιδηρόκαστρο».

Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό τα σπήλαια διανοίγονται σε ανθρακικάπετρώματα , τα οποία υφίστανται διάβρωση, γνωστή ως καρστοποίηση. Δεδομένου ότιη χώρα μας καλύπτεται κατά 65% περίπου από ανθρακικά πετρώματα, υπάρχουν σεαυτήν πολλά αξιόλογα σπήλαια, που αποτελούν ανεκτίμητο φυσικό θησαυρό της,Κάποια από αυτά είναι ήδη αξιοποιημένα, κυρίως τουριστικά, προβάλλοντας τοντόπο όπου αυτά βρίσκονται και συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία του.

Μετά από μια συνεχής, πολυετή και συχνά επίπονη προσπάθεια τουσυνταξιούχου καθηγητή κ. Ελευθεριάδη, ιδρύεται από τον ίδιο Σύλλογος ΦίλωνΣπηλαιολογίας &Περιβάλλοντος Σιντικής με την επωνυμία «Ο ΜΑΥΡΟΣ ΒΡΑΧΟΣ» καιαρχίζουν τα πρώτα βήματα για την ανακάλυψη και εξερεύνηση των Σπηλαίων τωνΖεστών Νερών και του Μαύρου Βράχου, πουβρίσκονται στην περιοχή Σιδηροκάστρου του Ν. Σερρών. Τα σπήλαια που βρίσκονταιστην περιοχή αυτή παρουσιάζουν μοναδικό σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό καιτουριστικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα στο 3ο σπήλαιο που ονομάστηκε σπήλαιο«Καταρράκτες (Φράγμα)» εντοπίστηκαν αξιόλογα Νεολιθικά ευρήματα (πήλινασφοντύλια , λίθινα εργαλεία, μια λεπίδα από οψιανό, οστέινα αντικείμενα , τρειςχάντρες και πολλή κεραμική με αξιοσημείωτη σπανιότητα λαβών).

Ακόμη μετά από εξερεύνηση και ανασκαφή που έγινε στην περιοχήτου Μαύρου Βράχου, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τις αρμόδιεςαρχαιολογικές υπηρεσίες, προκειμένου να ανακαλυφθεί η είσοδος σπηλαίου,ανακαλύφθηκαν παρά πάσα προσδοκία ένας Κίονας, προάγγελος αρχαίας πόλης πίσωαπό τον Μαύρο Βράχο καθώς και τέσσερις μεγάλες λαξευτές πέτρες σε σχήμα τόξου.Ακολούθησαν με σειρά ανακάλυψης τα αγαλματίδια της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα, τουΠάνα και πλήθος άλλων που φυλάσσονται στο Μουσείο Σερρών. Τον χώρο αυτόν οικάτοικοι της περιοχής των γνώριζαν πρώτα ως στάβλο αγελάδων και σκυλιών. Ήτανγεμάτος από πέτρες και ακαθαρσίες από κοπριά, που σκόρπιζε δυσοσμία καιεμπόδιζε την προσπέλασή του. Χάρη στις επίπονες προσπάθειες του ιδρυθέντοςΣυλλόγου σε συνεργασία με τον Δήμο Σιδηροκάστρου, ο χώρος καθαρίστηκε, μεαποτέλεσμα να εμφανιστούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που προαναφέρθηκαν.

Επειδή η αξιοποίηση με κάθε τρόπο μιας ενδεχόμενης ύπαρξηςσπηλαίου στο Μαύρο Βράχο θα προβάλει τουριστικά και θα αναπτύξει οικονομικά τηνπεριοχή του Σιδηροκάστρου και θα συμβάλει δραστικά στην καταπολέμηση τηςανεργίας .Ακόμη θα αναδείξει και θα προβάλει σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές τουχώρου, ο οποίος, όπως έχει ήδη αναφερθεί, έχει και μεγάλο αρχαιολογικόενδιαφέρον.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει να χορηγήσει κονδύλια προερχόμενα τόσο από το Υπουργείοόσο και από υπάρχοντα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε ναεξασφαλιστεί εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό άνω των 10 ατόμων και να ενταθείη αρχαιολογική και σπηλαιολογική έρευνα προκειμένου να έρθουν στο φως ταμυστικά που εδώ και χρόνια κρύβει ο Μαύρος Βράχος;

2. Υπάρχει δυνατότητα ακόμη και οι μέχρι σήμερα χορηγούμενεςπιστώσεις να δίδονται ονομαστικά για την σπηλαιολογική και αρχαιολογικήεξερεύνηση του Μαύρου Βράχου, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ναβρισκόμαστε μπροστά στην ανακάλυψη ενός σπηλαίου που μπορεί να κρύβει μεγάλακαι σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και ένα υπόγειο ποτάμι που ακολουθείτο σπήλαιο και καταλήγει στην πηγή της βάσης του Μαύρου Βράχου;

Ημερομηνία Κατάθεσης:12.2.2008

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 8257

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *