16/2 Για τον Ευγένιο Χαϊτίδη και όλους εμάς η Εγνατία Οδός άξονας ανάπτυξης

Μακρά συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. καθηγητή κύριο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΟΥΛΑ, είχε ο βουλευτής κ. ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ.

Αντικείμενο της συνεργασίας αυτής ήταν η μέγιστη δυνατή συμβολή στην Ανάπτυξη του Νομού Σερρών, του παραλιακού τμήματος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ (περιοχή Κερδυλίων, Αμφίπολης) αφ’ ενός και του καθέτου Άξονα αρ. 60 ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ- ΛΕΥΚΩΝΑΣ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αφ’ ετέρου, που κατασκευάζονται, ως γνωστόν, με πρωτοφανείς για τα Ελληνικά δεδομένα ταχείς ρυθμούς, συγχρόνως από πέντε μεγάλες τεχνικές εταιρείες, κατά τμήματα.

Ο κ. Χαϊτίδης μετέφερε στον κ. Πρόεδρο τη δικαιολογημένη απαίτηση των Σερραίων, όλου του Νομού, να αποτελέσουν οι δυο αυτοί Ευρωπαϊκοί Οδικοί Άξονες, ένα ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων, συνδέοντας το νομό μας και τη Βιομηχανική περιοχή του κατά τρόπο ασφαλή και συντομότατο, με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τον Λιμένα της Αμφίπολης, τη Θεσσαλονίκη και την Ασία.

Ένα τέτοιο επίτευγμα, σε συνδυασμό με τον Αγωγό μεταφοράς Ρωσικού Φυσικού Αερίου, που διασχίζει το νομό μας και η διαγραφόμενη προοπτική σιδηροδρομικής σύνδεσης των Βαλκανίων με τον υπό αξιοποίηση Λιμένα της Αμφίπολης, διανοίγουν μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για τους Σερραίους, με παράλληλη διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών προς τις ως άνω πολλαπλές κατευθύνσεις και προορισμούς.

Ειδικότερα:

1)       Κατά το τελευταίο διάστημα ο κ. βουλευτής επισκέφθηκε τα εκτελούμενα έργα. Συγχρόνως συζήτησε με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αμφίπολης κ. Ηρακλή Σπανό την πρόοδο της συγκέντρωσης των στοιχείων που ζητήθηκαν από το Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας (σε ειδική σύσκεψη που είχε προηγηθεί στον Πειραιά), ώστε να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις και να εκπονηθούν οι απαιτούμενες πλήρεις οικονομικοτεχνικές μελέτες αξιοποίησης του Λιμένα Αμφίπολης.

2)       Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Απ. Γούλα, Πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε., ο κ. Χαϊτίδης έθεσε την ανάγκη πλήρους σύνδεσης, οδικής (μέσω του κόμβου Στρυμόνος) και σιδηροδρομικής (μελλοντικά) του Κάθετου Άξονα αρ. 60 και 61 της Εγνατίας οδού με τον Λιμένα της Αμφίπολης, ώστε να μην είναι αναγκαία, όπως συμβαίνει σήμερα, η Εμπορευματική και επιβατική ναυτιλιακή εξυπηρέτηση του Νομού, της Βιομηχανικής περιοχής του και των Βαλκανίων μέσω των Λιμένων Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Ο Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ διαβεβαίωσε τον κ. Χαϊτίδη ότι η οδική σύνδεση με τον Λιμένα της Αμφίπολης θα είναι πλήρης και ολοκληρωμένη, ενώ σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Συγκοινωνιών, θα επιδιωχθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση, αφού επιλυθούν σοβαρά προβλήματα, όπως η ανάγκη κατασκευής τμήματος σιδηροδρομικής γραμμής στον κόμβο Στρυμόνα, σε επίπεδο χαμηλότερο από τον παρακείμενο πυθμένα του ποταμού και της θάλασσας.

3)       Κατά την ίδια συνάντηση ο κ. Χαϊτίδης έθεσε με έμφαση την ανάγκη σύνδεσης, κατά τον πλέον σύντομο και τεχνικά πρόσφορο και ολοκληρωμένο τρόπο, του (κλειστού) κάθετου Άξονα αρ. 60 με τα παρακείμενα προς αυτόν Δημοτικά Διαμερίσματα Χορτερού, Καμαρωτού, Παλαιοκάστρου, Βαμβακόφυτου, Μελενικιτσίου, Χριστός, Καλών Δένδρων, Μητρουσίου, Βαμβακιάς, Άνω Καμήλας και Στρυμονικού, ιδιαιτέρως δε με τη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΡΡΩΝ και υπάρχουσες εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις, ώστε να συμβάλει στην ταχύτερη δυνατή επικοινωνία τους με την πόλη των Σερρών, την Αμφίπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γούλας διαβεβαίωσε τον κ. βουλευτή ότι ήδη έχει αποφασιστεί η κατασκευή τουλάχιστο 4 μεγάλων ανισόπεδων κόμβων και πλήρους δικτύου παράλληλων δρόμων, ώστε να εξυπηρετούνται οι ως άνω ανάγκες.

Ο κ. βουλευτής επέμεινε στην ανάγκη άμεσης επανεξέτασης της δυνατότητας βελτίωσης του εν λόγω αρχικού σχεδιασμού, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προδιαγραφών κατασκευής αυτοκινητοδρόμων τέτοιου μεγέθους και προορισμού.

Ο κ. Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ διαβεβαίωσε τον κ. Χαϊτίδη ότι θα εξαντλήσει κάθε τεχνική δυνατότητα, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά των Σερραίων, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *