16/6 Σύνορα ανοιχτά για ανθρώπους αλλά όχι για ταύρους…

Μέτρα προστασίας σπάνιας ράτσας αγελάδας στη Βουλγαρία από ελληνικούς ταύρους. Διορίστηκε πρόσφατα ειδικός φύλακας για την προστασία μιας ιδιαίτερης ράτσας αγελάδων στο ορεινό χωριό Κούσλα που απέχει μόλις εκατό μέτρα από τα ελληνικά σύνορα.

Αποκλειστικό καθήκον του νεοδιορισθέντος υπαλλήλου θα είναι η αποτροπή ανεπιθύμητων «φλερτ» των αγελάδων του χωριού με ταύρους από την Ελλάδα, οι οποίοι «επισκέπτονται» τακτικά τη Βουλγαρία τα καλοκαίρια για να βοσκήσουν.

Η διαφύλαξη της «τιμής» των «Βούλγαρων αγελάδων» από το φλερτ των «Ελλήνων ταύρων» επιβάλλεται λόγω της σπανιότητας των αγελάδων της Κούσλα, που είναι ευρύτερα γνωστές με τον όρο «βραχυκερατική της Ροδόπης». Η επιστημονική αυτή ονομασία οφείλεται στα κοντά κέρατα και το χαμηλό ανάστημα που διακρίνουν τα συγκεκριμένα βοοειδή. Αυτές οι αγελάδες δίνουν μόλις έξι λίτρα γάλα την ημέρα, αλλά η περιεκτικότητά του σε βούτυρο είναι υψηλή.

Αφορμή για τη λήψη των έκτακτων αυτών μέτρων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία άναψε μεν το «πράσινο φως» για την κατάργηση, ουσιαστικά, των συνόρων ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς, μετά την πρόσφατη ένταξη της Βουλγαρίας στην «Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά πράττει ακριβώς το αντίθετο σε ό,τι αφορά τα …βοοειδή.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο δήμαρχος κ. Μπάσεφ, η λήψη ενός τέτοιου μέτρου ήταν αναγκαία για τη διατήρηση της καθαρότητας της συγκεκριμένης ράτσας.
Για το σκοπό αυτό, το υλικό για τη γονιμοποίηση των 60 μικρόσωμων αγελάδων παράγεται μόνο από εξειδικευμένη εταιρία της Βουλγαρίας, όπως απαιτεί το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου η εκτροφή κάθε ζώου στο χωριό Κούσλα χρηματοδοτείται με την «υψηλή», για τα δεδομένα του αγροτικού τομέα της Βουλγαρίας, ετήσια επιδότηση των 350 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *