17/1 Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ηλεκτρονικής κλοπής του ΙΚΑ

Καίριο κτύπημα σε οργανωμένα κυκλώματα που έβλαπταν το Ταμείο κατά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κατέφερε η διοίκηση του ΙΚΑ, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, κατά τη χρονική περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2010, αξιοποιώντας δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος, το ΙΚΑ προχώρησε σε ελέγχους για εργοδότες που υπέβαλλαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων (τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων), οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση. Μέσω των ελέγχων, εντοπίστηκαν ενέργειες επιτήδειων οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών, υπέβαλλαν αυτές τις ΑΠΔ εν αγνοία των εργοδοτών, κυρίως οικοδομοτεχνικών έργων.

Δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στα υποκαταστήματα και αποτέλεσμα των οδηγιών – ενεργειών αυτών, ήταν να αποδειχθεί ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις δεν υφίσταντο ή είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά είχαν αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής από συγκεκριμένα άτομα.

Με τη συνδρομή της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιβεβαιώθηκε και τεκμηριώθηκε η απάτη σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αδιάσειστα στοιχεία.
Το φαινόμενο αυτό εντοπίστηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ενδεικτικά αναφέρουμε την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Κύμη, τη Χρυσούπολη Καβάλας, τη Δράμα, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Σιδηρόκαστρο κ.λ.π.

Το κέντρο, προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες:
Ακύρωσε την εικονική ασφάλιση και συνεχίζει τη διαδικασία
Ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ, και συγκεκριμένα της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και του ΣΔΟΕ. Μικτά κλιμάκια διενέργησαν επιτόπιους ελέγχους και κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους και άλλα στοιχεία σχετικά με την κάθε περίπτωση
Κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η διοίκηση του ταμείου θεωρεί πως το πάρτυ της ηλεκτρονικής κλοπής στο ΙΚΑ τελείωσε, ενώ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα διεκδικήσει και θα αποκαταστήσει τα συμφέροντα του Ιδρύματος, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά της.

Οι ενέργειες που ήδη προχωρά η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σκοπό τη μη επανάληψη παρόμοιων ενεργειών, είναι οι εξής:
Συνεχίζεται η έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Κλειδώνεται το σύστημα πιστοποίησης εργοδοτών και υποβολής ΑΠΔ μέσω Internet, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, και ουσιαστικά, αποτρέπεται η επανάληψη τέτοιων φαινομένων
Μελετώνται θεσμικές παρεμβάσεις (νομοθετικές ρυθμίσεις) που θα αποτρέπουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και θα διασφαλίζουν τα οικονομικά συμφέροντα του Ιδρύματος
Συστήνεται ομάδα τεκμηρίωσης η οποία θα παρακολουθεί αδιαλείπτως το σύστημα και θα προτείνει συνεχείς βελτιώσεις
Θα ενημερωθούν άλλοι φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ που καταβάλει επιδόματα, και οι Νομαρχίες, από τις οποίες ανανεώνεται η άδεια παραμονής των αλλοδαπών
Θα αναζητηθούν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στους φερόμενους ως απασχοληθέντες
Η διοίκηση του ΙΚΑ δηλώνει επίσης, ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος και των ασφαλισμένων του.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι σύμφωνα και με το υπουργείο Εργασίας, απόδειξη πως η προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων διαφθοράς και απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων, αποδίδει.
Η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες και δηλώνει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της απάτης σε βάρος των ασφαλισμένων.

πηγή capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *