18/10 Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε απόφαση με την οποία το ελληνικό τμήμα της λεκάνης απορροής της λίμνης Κερκίνης που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχές του Νομού Σερρών (Δήμοι Ηράκλειας, Κερκίνης, Πετριτσίου και Σιδηροκάστρου και Κοινότητες Αγκίστρου και Προμαχώνα) χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο, με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης».

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης έχει έκταση περίπου 850.000 στρεμμάτων και αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας. Με τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της περιοχής ως εθνικό πάρκο στοχεύουμε στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της συγκεκριμένης περιοχής, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου. Επιδιώκεται, επίσης, η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (κυρίως της ορνιθοπανίδας).

Το Εθνικό Πάρκο Κερκίνης είναι η όγδοη προστατευόμενη περιοχή που θεσμοθετείται από το Μάρτιο του 2004. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε η οριοθέτηση προστατευόμενων περιοχών και Εθνικών Πάρκων στη Βόρεια Πίνδο, στη Λίμνη Κάρλα, στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στην ευρύτερη περιοχή της, στο Δασικό Σύμπλεγμα Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, στον Υγρότοπο Αξιού- Αλιάκμονα-Γαλλικού- Λουδία- Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, στη Λίμνη Καστοριάς και στο Ψαλίδι τη Κω. Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκονται οι αποφάσεις και για άλλες περιοχές».

Ενημερωτικά στοιχεία για την περιοχήΤο Εθνικό Πάρκο έχει έκταση 850.000 στρεμμάτων περίπου. Αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, το ευρωπαϊκό δίκαιο και Διεθνείς Συμβάσεις, που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα, όπως η Σύμβαση Ramsar (Ν.Δ 191/74).

Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου γίνεται με βάση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) που συντάχθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σύμφωνα με αυτή, στην περιοχή παρατηρούνται αρκετά είδη ανώτερων θηλαστικών (κυρίως: λύκος, τσακάλι, βίδρα αγριόγατος), που προστατεύονται από την Οδηγία 92/43 ΕΟΚ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κερκίνης απαντάται ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα, είδος που προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Όσον αφορά στην ορνιθοπανίδα, στην περιοχή μελέτης έχουν αναφερθεί 279 είδη, εκ των οποίων 75 είναι προστατευόμενα.52 από αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά για την Ελλάδα. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πουλιών, όπως κορμοράνοι, πελεκάνοι, νανόχηνες κλπ.

Επιπλέον, στον ποταμό Στρυμόνα έχουν καταγραφεί 35 είδη ψαριών από τα οποία 5 είναι ενδημικά, είτε της Ελλάδας, είτε της Βαλκανικής Χερσονήσου. Έχουν επίσης παρατηρηθεί 11 είδη αμφιβίων και 17 είδη ερπετών, πολλά από τα οποία προστατεύονται από την Οδηγία 92/43 ΕΟΚ όσο και από την Συνθήκη της Βέρνης.

Εντός της περιοχής ασκούνται σημαντικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως: γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία, υλοτομία κλπ.Σκοπός-περιεχόμενο της απόφασης Σκοπός της απόφασης είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της συγκεκριμένης περιοχής, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου. Επιδιώκεται, επίσης, η διατήρηση και διαχείριση των σπανίων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας (κυρίως της ορνιθοπανίδας).

Το Εθνικό Πάρκο διοικείται από Φορέα Διαχείρισης σύμφωνα με Κανονισμούς Λειτουργίας και Διαχείρισης. Μέχρι την πλήρη λειτουργία του Φορέα και την έκδοση του συνόλου των νομικών πράξεων που απαιτούνται, αρμόδιες για την τήρηση και εφαρμογή των όρων της παραπάνω απόφασης είναι οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι Κεντρικές Υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων, της οικείας Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών.

Με την απόφαση :
Οριοθετείται η προστατευόμενη περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο.
Εντός του Εθνικού Πάρκου καθορίζονται:
ως περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης οι εκβολές του ποταμού Στρυμόνα στη λίμνη Κερκίνη, μέρος των νοτιοανατολικών απολήξεων του ορεινού όγκου των Κρουσίων και τμήματα της βορειοδυτικής όχθης της λίμνης που παρουσιάζουν ιδιαίτερη βλάστηση από νούφαρα.

ως περιοχές προστασίας της φύσης όλος ο λιμναίος χώρος, η κοίτη του ποταμού Στρυμόνα κλπ. ως Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου η χερσαία περιοχή που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή των Δήμων, στα όρια των οποίων εκτείνεται η χαρακτηριζόμενη περιοχή (Δήμοι Ηράκλειας, Κερκίνης, Πετριτσίου και Σιδηροκάστρου και Κοινότητες Αγκίστρου και Προμαχώνα) και, επιπλέον, ζώνες γεωργικών καλλιεργειών.Καθορίζονται οι χρήσεις και δραστηριότητες, καθώς και τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης στις παραπάνω Ζώνες. Συγκεκριμένα, στις Περιοχές Απόλυτης Προστασίας επιτρέπονται:
οι επιστημονικές έρευνες των στοιχείων του οικοσυστήματος, μετά από έγκριση του Φορέα Διαχείρισηςη εκτέλεση εργασιών για τη διατήρηση, προστασία και βελτίωση των οικοσυστημάτων.Καθιερώνεται υποχρεωτικό στάδιο εκπόνησης μελέτης τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητά τους, που υποβάλλεται για έγκριση στη Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
η προσπέλαση πεζών και η κυκλοφορία λέμβων για σκοπούς περιβαλλοντικής έρευνας και εκπαίδευσης.Επιπλέον, επιβάλλεται η απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και δραστηριοτήτων σε διάστημα ενός έτους από τη δημοσίευση της απόφασηυς.

Στις Ζώνες Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται ιδίως :
η παρατήρηση της φύσης, η ημερήσια αναψυχή, η εγκατάσταση και η συντήρηση των υποδομών κλπ.η εκτέλεση των αναγκαίων έργων που αποσκοπούν στη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων, καθώς και στην αποκατάσταση και βελτίωση των χαρακτηριστικών των οικοσυστημάτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη φύλαξη-συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών,η εκτέλεση εργασιών συντήρησης των έργων υποδομής,η βόσκηση μόνο ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία.

Στις περιοχές οικοανάπτυξης (περιφερειακή περιοχή του Πάρκου) επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και η άσκηση τουριστικής δραστηριότητας με μονάδες έως και 120 κλινών.
Από τις απαγορεύσεις της ρύθμισης εξαιρούνται τα έργα που μέχρι τώρα λειτουργούν νόμιμα ή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής με βάση σύννομη άδεια ή έχουν ήδη δημοπρατηθεί/ είναι στο στάδιο δημοπράτησης ή έχει ήδη εκδοθεί άδεια για την κατασκευή του. Εξαιρούνται επίσης έργα εθνικής σημασίας που έχουν έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και έργα λόγω έκτακτης ανάγκης (πλημμύρες, θεομηνίες κλπ.)Σε όλη την έκταση της κύριας περιοχής του Εθνικού Πάρκου απαγορεύεται το κυνήγι (θήρα), όχι όμως στην περιφερειακή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *