Από … νεκροταφεία και όχι από ναούς και μοναστήρια προέρχονταν, τα οστά και τα κρανία που βρήκε η αστυνομία τον περασμένο Μάιο στο διαμέρισμα του διακόνου της Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, που το τελευταίο διάστημα ζει και λειτουργεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκαλώντας τις αντιδράσεις της τοπικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" (17/11), ο 24χρονος διάκος λειτουργούσε κανονικά σε εκκλησίες του Ηρακλείου, αφού ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος ανακάλεσε την απόφαση αργίας που του είχε επιβάλλει τον περασμένο Μάιο, με εντολή να μην ξαναπατήσει το πόδι του στην περιοχή,
Ο διάκος είχε συλληφθεί μαζί με έναν Ελβετό, όταν μέσα στο διαμέρισμά του στο Σιδηρόκαστρο, είχαν βρεθεί περισσότερα από 500 οστά και δεκαπέντε κρανία, που είχαν… ταμπελίτσες αγίων και οσίων.
Πρώτα συνελήφθη ο ιερωμένος και στη συνέχεια, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ο Ελβετός, στις αποσκευές του οποίου βρέθηκαν περίπου 200 οστά και μια ασημένια λειψανοθήκη με δυο κάρες "αγίων".
Ακολούθησε εξέταση των κατασχεμένων οστών, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι καλά συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγράφεται όνομα αγίου ή οσίου.
Τα οστά και τη λειψανοθήκη παρέλαβε ο 43χρονος από το νεαρό διάκονο, αφού μετέβη στο Σιδηρόκαστρο, για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει σε υψηλόβαθμο ιερέα (αρχιμανδρίτη) Εκκλησίας στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Αστυνομία.
Μετά τις έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο σπίτι του διακόνου την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στις 24/5, όπως ανακοινώθηκε, "βρέθηκαν 10 ναρκωτικά χάπια, 505 οστά και 15 κρανία στα οποία αναγράφονταν ονόματα αγίων ή οσίων, όπως και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, ένας βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια και πέντε αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας αρχαιολόγου εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων".
Διάκος και Ελβετός συνελήφθησαν τότε από αστυνομικούς του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση για παράβαση νόμου περί αρχαιοτήτων, περιύβριση νεκρών, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση νόμου περί ναρκωτικών.
Τα οστά και τα κρανία επρόκειτο να εξεταστούν από αρμόδιο ανθρωπολόγο-οστεολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου π. Διονύσιος Στυλιανίδης, επεσήμανε πως η άρση της αργίας του 24χρονου διάκου, αποφασίστηκε προκειμένου να βοηθηθεί να λειτουργήσει σε άλλη μητρόπολη.
"Ο δεσπότης από ’δω θεώρησε καλό να πάρει πίσω την απόφασή του για την αργία και να του δώσει έτσι την ευκαιρία να πάει αλλού και να χτυπάει πόρτες για να βρει κάποια μητρόπολη να τον δεχτεί" δήλωσε συγκεκριμένα.
Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχιεπόισκοπος Κρήτης Ειρηναίος, με επιστολή τους προς τους εφημέριους όλων των ενοριών του Ηρακλείου, έκανε γνωστό πως ο 24χρονος μπορεί μεν να λειτουργεί στις εκκλησίες τους, αφού όμως προηγουμένως οι αρμόδιοι ιερείς ενημερώσουν τον ίδιο, που θεωρεί "προσωρινή" την παρουσία του διάκου στην Κρήτη, "ρίχνοντας" το μπαλάκι στην μητρόπολη Σιδηροκάστρου, προκειμένου να τον δεχτεί εκ νέου πίσω.