18/7 Θετικά γνωμοδότησε η πλειοψηφία του Ν.Σ για τη μελέτη του ΧΥΤΑ

Παρά τις αντιδράσεις, τα Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά. Το έργο αφορά την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση «Νεράιδα».

Κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «Και αυτή η μελέτη είναι μελέτη μαϊμού», «Έγκλημα εκ προ μελέτης», «Το Συμβούλιο Επικρατείας μας δικαίωσε μη κοροϊδεύεται το λαό» κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Παλαιοκάστρου και Μελενικιτσίου συγκεντρώθηκαντο απόγευμα της Παρασκευής (!4/7) έξω από την Νομαρχία την ώρα που συνεδρίαζε το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει για τη συμπληρωματική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΧΥΤΑ, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο να γίνει το έργο στη θέση «Νεραϊδα».
Παρά τις αντιδράσεις, τα Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά. Το έργο αφορά την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση «Νεράιδα». Στον ίδιο χώρο θα κατασκευαστεί και κέντρο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και Μονάδα Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας με σταθμό παραγωγής ενέργειας. Έτσι με την κατασκευή αυτών των σύο έργων ο ΧΥΤΑ θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Το κόστος λειτουργίας προϋπολογίζεται σε 538.220 ευρώ ετησίως, ενώ το όλο έργο θα κατασκευαστεί με επίβλεψη και ευθύνη της Ν.Α και θα στοιχίσει περίπου 2 δις δραχμές. Τα συμπληρωματικά έργα όπως προβλέπεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τοποθετούνται χρονικά το έτος 2010 και ο προϋπολογισμός τους θα υπολογισθεί με τις τότε τιμές.
Ο Καλίννικος Βαϊζίδης, πρόεδρος της επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, υπεραμύνθηκε της άποψης να μη γίνει το έργο στην περιοχή, παρέθεσε νέα στοιχεία και ζήτησε να αναβληθεί το θέμα προκειμένου να ενημερωθούν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι για τα στοιχεία αυτά.
Αναβολή ζήτησε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Άρης Μουσιώνης ο οποίος είπε παράλληλα πως δεν δέχεται την απόφαση του Δ.Σ Σκοτούσσας γιατί όπως είπε δεν τον έπεισε για την αλλαγή της στάσης.Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν επίσης αναβολή.
Το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και η πλειοψηφία αποφάσισε να συνεχισθεί η συζήτηση. Ο νομάρχης Σερρών, Κώστας Παπαπαναγιώτου, επανέλαβε πως το Ν.Σ γνωμοδοτεί και πως η απόφαση είναι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και η συμπληρωματική μελέτη για την οποία γνωμοδοτεί το σώμα. Ο νομαρχιακός σύμβουλος, Θεοχάρης Τσιώνης, υποστήριξε πως η μελέτη έχει κενά.
Η θετική γνωμοδότηση του Ν.Σ, προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους κατοίκους του Παλαιοκάστρου, που παρέμειναν έξω από τη νομαρχία, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσία αστυνομικής δύναμης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *