20/11 Βούλγαροι και Ρουμάνοι εργάτες στην Ελλάδα

Προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, για το τις συνέπειες της ελεύθερης προσέλευσης Βουλγάρων και Ρουμάνων εργαζομένων, μετά την 1/1/2007 στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στις όμορες με τη Βουλγαρία περιοχές, όπως είναι ο νομός Σερρών.

Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα αποτελέσουν ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007. Αυτό συνεπάγεται ότι οι πολίτες των δύο χωρών θα μπορούν ελεύθερα να μετακινούνται σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ε.Ε. ασκώντας το επάγγελμά τους.
Ωστόσο, από τις Πράξεις Προσχώρησης των δύο κρατών στην Ένωση προβλέπεται ότι όλες οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. σε πρώτο στάδιο έχουν τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να αποφασίσουν την υιοθέτηση του μέτρου της διετούς μεταβατικής περιόδου για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Στη συνέχεια μπορούν να κάνουν χρήση των μεταβατικών διατάξεων για «3+2» χρόνια ακόμη, δηλαδή για επτά έτη συνολικά.
Όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Νάσου Χατζητσάκου στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» (17/10) προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία στην ελληνική αγορά εργασίας και να αποφευχθούν παρενέργειες που θα βλάψουν το εγχώριο εργατικό δυναμικό. η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια μεταβατική περίοδο δύο ετών για τη διακίνηση εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τη διατήρηση των μεταβατικών διατάξεων η Ελλάδα αποσκοπεί στον καλύτερο έλεγχο των εισροών εργατικού δυναμικού από αυτά τα κράτη για την περίοδο 2007-2008 και στην αποφυγή ενδεχόμενης μαζικής εισροής απασχολουμένων, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, που θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Eσωτερικών, οι Bούλγαροι και οι Pουμάνοι είναι αμέσως μετά τους Aλβανούς οι αλλοδαποί που προτιμούν την Eλλάδα για μεταναστευτικό προορισμό.
Συγκεκριμένα, 38.978 Bούλγαροι που εργάζονται στη χώρα μας έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για την απόκτηση άδειας εργασίας, όπως και 22.083 Pουμάνοι.
Πρώτοι και με διαφορά είναι οι προερχόμενοι από την Aλβανία, καθώς ήδη 329.414 έχουν καταθέσει τα έγγραφα για την άδεια εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *