Ο προαστιακός – περιφερειακός σιδηρόδρομος αποτελεί ένα σύγχρονο και εναλλακτικό μέσο δημοσίων συγκοινωνιών, που εξυπηρετεί μετακινήσεις που έχουν σαν σκοπό την εργασία, την εκπαίδευση, τις αγορές και την αναψυχή, συνδέοντας την Θεσσαλονίκη με τα μεγάλα αστικά και περιφερειακά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας
Το έτος 2005, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) με την συνεργασία Μηχανικών του ΟΣΕ, ΑΠΘ, ΤΕΕ και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ΥΜΑΘ και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) συνέταξε ένα επιχειρησιακό σχέδιο προώθησης και ανάπτυξης του προαστιακού – περιφερειακού σιδηρόδρομου στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης – Κεντρικής Μακεδονίας, δημοσίευσε δε τα συμπεράσματά του με χάρτη πορείας στο Περιοδικό του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Τ. 289/ 15 Ιουλίου 2005. Σύμφωνα μ’ αυτά η σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Ροδόπολη – Σέρρες, μήκους 160 χλμ, έχει υψηλό βαθμό ωρίμανσης, αξιοποιεί τις υπάρχουσες υποδομές με βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας με πύκνωση δρομολογίων, βελτίωση των εγκαταστάσεων των σταθμών και δρομολόγηση νέου τροχαίου υλικού τύπου Raiebus.
Η βουλευτής Ν. Σερρών κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων (Αριθ. Πρωτ. 13212/25.07.2006) προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη για το σχεδιασμό της προαστιακής – περιφερειακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Από την απάντηση του κ. Υπουργού προκύπτει ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΣΑΑΣ ( Σιδηρόδρομοι, Αυτοκινητόδρομοι, Αστικές Συγκοινωνίες) έχει συμπεριλάβει στο υπό κατάρτιση Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών για το Δ’ ΚΠΣ την ανάπτυξη προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλονίκης προς Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Κατερίνη και αξιολογεί τα στοιχεία σχεδιασμού και ωριμότητας έργων που υπέβαλλε ο ΟΣΕ ΑΕ.
Επίσης ο ΟΣΕ ΑΕ, στα πλαίσια της περαιτέρω ανάπτυξης των προαστιακών μεταφορών στην περιοχή, πρόκειται να δημοπρατήσει άμεσα τρεις νέες εργολαβίες αναβάθμισης της γραμμής Θεσσαλονίκης – Καστανούσας προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, ενώ στα πλαίσια του Δ’ ΚΠΣ προτείνει την περαιτέρω βελτίωση της συχνότητας των δρομολογίων και την χρηματοδότηση νέων έργων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, όπως:
Αναβάθμιση Γραμμής στην περιοχή Καστανούσας (τμήμα μήκους 40 χλμ)
Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Θεσσαλονίκης – Στρυμόνα
Την εγκατάσταση Αυτοματοποιημένων Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας (σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση γραμμής).
Για το έργο αναβάθμισης γραμμής στην περιοχή Καστανούσας (έργα πολιτικού μηχανικού), υπάρχει υψηλός βαθμός ωρίμανσης, καθώς η σχετική μελέτη χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Γ’ ΚΠΣ, ενώ όσον αφορά τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα, θα γίνουν με τη μέθοδο της μελέτης – κατασκευής.