21/7 Οι Σερραίοι που πολέμησαν τον Αττίλα, τιμή στην μνήμη του Γεώργιου Κατσάνη

Συμπληρώνονται την Πέμπτη(20/7) 32 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974.

Ανάμεσα στους νεκρούς, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι τα στρατεύματα του Αττίλα, ήταν και οι Σερραίοι στρατιωτικοί Γεώργιος Κατσάνης, από το Σιδηρόκαστρο και Γεώργιος Κούρλιος, από το Κάτω Μητρούσι.
Ο Ταγματάρχης Καταδρομών Γεώργιος Κατσάνης, ήταν διοικητής της 31ης Μοίρας Καταδρομών. Αποστολή του ήταν αν εκδιώξει τους Τούρκους από τις θέσεις που κατείχαν στον Πενταδάκτυλο. Το κατάφερε μετά από σκληρές μάχες σώμα με σώμα, αλλά ο ίδιος τραυματίστηκε θανάσιμα, στις 21 Ιουλίου 1974.Το σώμα του έμεινε άταφο.
Ο ανθυπασπιστής Γεώργιος Κούρλιος, σκοτώθηκε κατά την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, στις 16 Αυγούστου 1974, υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, στον Γερόλακο. Η έδρα της ΕΛΔΥΚ, έπεσε στα χέρα των Τούρκων, μετά από αδυσώπητες μάχες σώμα με σώμα και αφού ο εχθρός αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τα πλέον σύγχρονα πολεμικά μέσα της εποχής.
Στους Σερραίους νεκρούς, συγκαταλέγεται και ο αντισμήναρχος Στέργιος Συμεωνίδης, από την πόλη των Σερρών, που έπεσε σε ώρα διατεταγμένης αποστολής, όταν το αεροσκάφος Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, καταρρίφθηκε κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, από φίλια πυρά όμως και όχι εχθρικά, λόγω λάθους.
Την ίδια ώρα, το "Άλσος των αγνοουμένων του 1974" (φωτογραφία) που είχε δημιουργηθεί επί δημαρχίας Γιάννη Βλάχου, στο δρόμο για το Μετόχι, έχει μετατραπεί σε … ζούγκλα, λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων ν.Σερρών, Ανδρέα Καζίνο, η άσχημη εικόνα θα αλλάξει μέχρι τέλος Αυγούστου, αφού θα γίνουν εργασίες για την τοποθέτηση προτομής του Σερραίου αεροπόρου Στέργιου Συμεωνίδη, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με κάθε επισημότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *