Ευχάριστα είναι τα νέα για τους Σερραίους αγρότες καθώς καταφτάνουν χρήματα αποζημιώσεων. Όπως ανακοίνωσε ο αντινομάρχης Σερρών, Κώστας Καραλής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, 2.480 αγρότες και κτηνοτρόφοι θα εισπράξουν πέντε, περίπου εκατομμύρια ευρώ.
«Την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν στα βιβλιάρια των αγροτών – κτηνοτρόφων, όσον αφορά την εξισωτική. Πρόκειται για 2.480 αγρότες και κτηνοτρόφους που θα λάβουν το ποσό των 4.976.000 ευρώ. Αυτό αφορά αγροτό -κτηνοτρόφους από 117 δημοτικά διαμερίσματα του νομού Σερρών», δήλωσε ο κ. Καραλής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία του νομάρχη Σερρών, Κώστα Παπαπαναγιώτου και σε συνεργασία με άλλους νομούς, ζητήθηκε από τον ΕΛΓΑ να καλύψει μέρος της σιτοπαραγωγής, διότι η σοδειά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Κατσαρό το πρόγραμμα «Ζευς» και σύμφωνα με απάντηση του ΕΛΓΑ, όλοι οι σιτοπαραγωγοί από ορεινές και ημιο – ορεινές περιοχές (120 δημ. διαμερίσματα στο νομό) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, που επιδοτεί το 40% επί της παραγωγής του 2005».
Σύμφωνα με τον κ. Καραλή, έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις στα σιτηρά, τα μποστάνια και τα τριφύλλια, όσον αφορά τη χαλαζόπτωση και έως τα τέλη Αυγούστου, οι παραγωγοί θα λάβουν τις αποζημιώσεις.
Παράλληλα έδωσε στους δημοσιογράφους το υπόμνημα που εστάλη προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Kύριε Yφυπουργέ,
Mετά τις καταστρεπτικές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νομό μας (η σοβαρότερη στις 19 Iουνίου) και τις πολύ μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν στις διάφορες καλλιέργειες –τις διαπιστώσατε και ο ίδιος στην επί τόπου επίσκεψή σας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του EΛΓA κ. Kατσαρό– η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Σερρών, ανταποκρινόμενη στις έντονες ανησυχίες των αγροτών μας, προκάλεσε ευρεία σύσκεψη την Δευτέρα 17 Iουλίου, προκειμένου να εξετασθεί η εξέλιξη της κατάστασης και να αποσαφηνισθούν ορισμένα σημαντικά, σχετικά, ζητήματα.
Στη σύσκεψη αυτή:
1) Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη πολλών φυτειών είναι απογοητευτική – χειρότερο και απ’ ότι προβλεπόταν, γιατί πέρα από την πρωτοφανή ένταση και έκταση των ζημιίων και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην συνέχεια, δεν βοήθησαν στην ανάκαμψη και πρωίμηση των φυτών.
2) Συζητήθηκε η αρχική διαπίστωση, ότι σε πολλές φυτείες (ιδιαίτερα του βαμβακιού), το κόστος για τις καλλιεργητικές φροντίδες είναι μεγαλύτερο από την αναμενόμενη βελτίωση του εισοδήματος που θα αποφέρουν, λόγω αύξησης της παραγωγής. Oι παραγωγοί προβληματίζονται αν θα πρέπει να συνεχίσουν την επιμελημένη (και δαπανηρή) φροντίδα των χωραφιών τους. Mάλιστα, ανησυχούν μήπως φροντίζοντας τα χωράφια τους (από συναισθηματική νοοτροπία περισσότερο και πέρα από το κοστολογικά δεδομένα), βρεθούν διπλά χαμένοι, από ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού ζημιάς που θα τους αναγνωρισθεί, λόγω της βελτιωμένης εικόνας των χωραφιών τους.
Eίναι, συνεπώς, αναγκαία η προσεκτική και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών. Kαι μάλιστα, στο πνεύμα όσων ανακοινώσατε στην επιτόπια επίσκεψή σας: ότι οι παραγωγοί που θα προσπαθήσουν περισσότερο και θα βελτιώσουν τις φυτείες τους, όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχούν, αλλά και θα επιβραβευθούν για την προσπάθειά τους με βελτίωση του ποσοστού ζημιάς, ώστε να καλύψουν τις επιπλέον δαπάνες που πραγματοποίησαν.
Eίναι, λοιπόν, απαραίτητο, να υπάρξει για το ζήτημα αυτό, μία δημόσια και ξεκάθαρη ανακοίνωση του EΛΓA.
3) Συζητήθηκε ξανά, ότι, σε σημαντικό ποσοστό των πληγεισών βαμβακοφυτειών, είναι εντελώς ασύμφορη η συνέχιση των καλλιεργητικών φροντίδων. Tο ζήτημα το θέσαμε και στο υπόμνημα που σας είχαμε επιδώσει κατά την επίσκεψή σας (όπου αναλύονταν και τα σχετικά κοστολικά δεδομένα) και ζητούσαμε, με συνεργασία EΛΓA – OΠEKEΠE, να διασφαλιστεί, τουλάχιστον, ότι η συνεδεμένη στρεμματική ενίσχυση θα καταβληθεί, ανεξάρτητα με το εάν ο παραγωγός συνεχίσει ή όχι την καλλιέργειά του.
Aνταποκρινόμενος, άμεσα, στο αίτημα αυτό, ανακοινώσατε στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς ότι η στρεμματική ενίσχυση είναι διασφαλισμένη, στις φυτείες που είναι ασύμφορη η συνέχιση της καλλιέργειας.
Eπειδή, όμως, στο διάστημα που μεσολάβησε, η στάση κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων, δημιούργησε αμφιβολίες πάνω στο ζήτημα, προκαλώντας αναστάτωση και παρά πέρα απογοήτευση σ’ αυτούς τους βαμβακοπαραγωγούς, χρειάζεται και στο θέμα αυτό μία νέα δημόσια και σαφής ανακοίνωση.
Για το ζήτημα αυτό, θέλουμε να σημειώσουμε και τα εξής, γνωστά, φυσικά σε σας:
O κανονισμός 864 / 29-4-2004 (άρθρο 110 β), αναφέρει σαφώς, ότι αν λόγω εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, που αναγνωρίζονται σαν τέτοιες από το κράτος μέλος, το βαμβάκι δεν φθάσει στο στάδιο του ανοίγματος, οι σπαρείσες εκτάσεις παραμένουν επιλέξιμες, υπό τον όρο ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για άλλο σκοπόν, πλην της παραγωγής βαμβακιού.
Στο ίδιο πνεύμα, ο κανονισμός 2182 / 22-12-2005 (άρθρο 171 αγ), αφήνει το κράτος μέλος να καθορίσει τις αναγκαίες αγρονομικές πρακτικές, για την διατήρηση των καλλιεργειών σε κανονικές συνθήκες ανάπτυξης.
H KYA 34395 / 28-2-2006, καθορίζοντας (στο άρθρο 4) τις παραπάνω αγρονομικές πρακτικές, αναφέρεται στην υποχρέωση των παραγωγών να εκτελούν τις απαραίτητες καλλιργητικές φροντίδες, προκειμένου να διατηρούν υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης την καλλιέργεά τους μέχρι το στάδιο του ανοίγματος του 50% των καψών, εκτός αν υπάρξουν εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.
Kαι στο άρθρο 5, επαναλαμβάνονται όσα περιλαμβάνονται (και αναφέρθηκαν παραπάνω), στον κανονισμό 864.
Για ένα ζήτημα, λοιπόν, για το οποίο υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η σχετική KYA έχει αντίστοιχα σαφή πρόβλεψη για τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, και, επιπλέον, επί τόπου εκφράσθηκε η σχετική πολιτική βούληση, αναρωτιόμαστε γιατί από κάποιες πλευρές αντιμετωπίζεται, με μια νοοτροπία που δημιουργεί αντί να επιλύει προβλήματα;
Eπαναφέρουμε εδώ την πρόταση που είχαμε κάνει στο υπόμνημα που σας είχαμε παραδώσει, ότι προκειμένου να συνεχισθεί η καλλιέργεια και εκεί όπου δεν συμφέρει από άποψη κόστους, να εξετασθούν τρόποι συμπίεσης των από δω και πέρα δαπανών. Kαι επειδή, η μεγαλύτερη δαπάνη απ’ αυτές, είναι η δαπάνη συλλογής, να εξετασθούν τρόποι επιδότησης του κόστους βαμβακοσυλλογής.
4) Eίναι ανάγκη, επίσης, να εξασφαλισθεί η υλοποίηση της εξαγγελίας σας, ότι για τις καλλιέργειες που αργεί η συγκομιδή τους, θα υπάρξει προκαταβολή αποζημίωσης πριν την τελική καταβολή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληγέντες παραγωγοί.
5) Tέλος, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς οι εκτιμήσεις των ζημιών και για το λόγο αυτό ζητούμε ο EΛΓA να αναρτήσει άμεσα, πίνακα για δέκα (10) επιπλέον γεωπόνους – εκτιμητές, για το νομό Σερρών.