22/11 ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

Από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιώργου Σαλαγκούδη και με τις ευλογίες της τοπικής εκκλησίας εγκαινιάστηκε το Σάββατο ο υδροηλεκτρικός σταθμός Λιθοτόπου, ένα έργο που πριν από λίγα χρόνια είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, αλλά τελικά λειτουργεί απέναντι από το φράγμα του χωριού.

Ο υφυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλώνοντας παράλληλα πως εντός είκοσι μηνών έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τονίζοντας πως τρία είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου:- Συγκαταλέγεται στα πρώτα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά έργα μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί το μεγαλύτερο από τα μικρά project που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
– Εκμεταλλεύεται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αξιοποιεί την πτώση νερών του ποταμού Στρυμόνα, στη λίμνη Κερκίνη.
– Αναδεικνύει τη δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης επιχειρηματικότητας – προστασίας περιβάλλοντος. Το έργο κατασκευάστηκε δίπλα στην οικολογικά ευαίσθητο και προστατευμένο υδροβιότοπο της Κερκίνης (στον Λιθότοπο Σερρών). Μάλιστα, ο αγωγός παραγωγής είναι κλειστός, υπόγειος και αθέατος. Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Υ.Η.Σ. Κερκίνης Α.Ε., προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ, αδειοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και κατασκευάστηκε από την Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε.
Στο στόχο της Ε.Ε., μέχρι το 2010, το 20,1% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο κ. Σαλαγκούδης, επισημαίνοντας πως το 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 40%, και το 2006 το 30%, έναντι του μέσου ετήσιου ρυθμού 16% της τριετίας 2001-2004. Τόνισε πως κάθε Μεγαβάτ ΑΠΕ μας εξοικονομεί ετησίως, περίπου 70.000 ευρώ από απώλεια εσόδων που θα είχαμε λόγω αγοράς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα και άλλα τόσα, λόγω απεξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο.
«Ο δήμος έχει ένα κέρδος. Είναι το 2 % επί του συνόλου, όχι των κερδών, αλλά του τζίρου που πραγματοποιεί. Στο νέο νομοσχέδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα περιγράψουμε ότι εφόσον αποσβεστεί η επένδυση, τότε αυτός ο πόρος για την τοπική κοινωνία θα μεγαλώσει. Δεν είμαστε τώρα σε θέση να σας πούμε το ακριβές ποσοστό, αλλά θα είναι μεγαλύτερο από το 2%», είπε μεταξύ άλλων στη σύντομη ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ ο ιδιοκτήτης του υποστήριξε ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός δε μολύνει το περιβάλλον και δε δημιουργεί καμιά όχληση στη διαχείριση της λίμνης, είτε για τον αρδευτικό, είτε για τον αντιπλημμυρικό της ρόλο. Ως έργο πολλαπλών ωφελειών παρουσίασε ο νομάρχης Σερρών, Κώστας Παπαπαναγιώτου τον υδροηλεκτρικό σταθμό, τονίζοντας ότι έχει κατασκευαστεί σε μέρος της επαρχίας, η οποία και έχει μεγάλη ανάγκη από αναπτυξιακά έργα. «Είναι ένα έργο που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απασχολεί εργαζόμενους και προστατεύει το περιβάλλον».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηράκλειας, Τάσος Γεωργιάδης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, όσον αφορά την ωφελιμότητα του έργου, σημειώνοντας ότι και η εξωτερική εικόνα του υδροηλεκτρικού σταθμού πρέπει να βελτιωθεί σύμφωνα με την ομορφιά που παρουσιάζει το χωριό και η περιοχή γενικότερα.
Ειρ. Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *