23/1 Και επίσημα οι έρευνες για χρυσό στο Άγκιστρο

Με πλήρη μυστικότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, δέσμευσε έκταση 10.000 τ.χ. στη θέση Μαύρα Λιθάρια του Αγκίστρου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για χρυσό.

Το infoserres.gr αποκαλύπτει σήμερα την απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Ιωάννη Μανιάτη, που κηρύσσει την περιοχή  "ερευνητέα από το δημόσιο" με ημερομηνία 15/10/2910. 
Στην περιοχή έχει γίνει ήδη προκαταρκτική έρευνα από το ΙΓΜΕ και η συνέχιση των ερευνητικών ερευνών έχει προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και στο υποέργο : "Οικονομοτεχνική προσέγγιση για τη βιώσιμη αξιοποίηση του αποθεματικού δυναμικού κοιτασμάτων πολυτίμων, σπανίων και βασικών μετάλλων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας" του έργου "Αποτίμηση της κοιτασμοτολογικής και βιομηχανικής αξίας επιλεγμένων μη ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών της χώρας".
Η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στο Άγκιστρο, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν στην περιοχή, μαζί με τα αντίστοιχα του Παγγαίου, "χρηματοδότησαν" την ελληνική εκστρατεία κατά των Περσών υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, το 334 πΧ.
Το ΙΓΜΕ κάνει λόγο, για ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) τόσο στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, όσο και των όρων Βροντούς και Μενοικίου στους νομούς Σερρών και Δράμας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *