23/12 Εξετάζουν θετικά την αξιοποίηση των οχυρών Ρούπελ – Ιστίμπεη

Την αξιοποίηση των οχυρών Ρούπελ – Ιστίμπεη εξετάζουν θετικά οι αρμόδιοι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Τουρισμού κ.κ. Β. Μεϊμαράκης και Γ. Βουλγαράκης. Απαντώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο αίτημα του Σερραίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη.

Επισημαίνουν πως αποτελούν « χώρους ιστορικής μνήμης» και παράλληλα «μνημειακά επιτεύγματα των Ελλήνων τεχνικών της συγκεκριμένης εποχής (1936 – 1940)».

Ειδικότερα ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης αναφέρει ότι μετά από έρευνα στο αρχείο της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, τα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη δεν περιέχονται στους καταλόγους διατηρητέων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας θα προγραμματίσει διενέργεια αυτοψιών στους παραπάνω ηρωικούς τόπους, ώστε να εξεταστεί ο χαρακτηρισμός τους ως νεώτερα μνημεία της σύγχρονης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και στρατιωτικής ιστορίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει στην απάντησή του προς τον κ. Μπόλαρη ότι η περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση των οχυρών εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης του χαρακτήρα τους ως χώρων ιστορικής μνήμης και εμπορευματοποίησής τους, απάδει στην ιερότητά τους και θα αποτελούσε ασέβεια προς τη θυσία των ηρώων, οι οποίοι έπεσαν σε αυτά. Το κοινό αίσθημα, κυρίως των αγωνιστών των οχυρών, μερικοί εκ των οποίων ευρίσκονται ακόμη στη ζωή και τα επισκέπτονται, δεν θα επέτρεπε τη μετατροπή των ιερών τοποθεσιών σε τουριστικές εκμεταλλεύσεις με εμπορικό χαρακτήρα.

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα επανακαθορισμού του καθεστώτος λειτουργίας των ιστορικών χώρων των οχυρών, με ενδεχόμενη υπαγωγή τους ως Παραρτήματα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον τρόπο λειτουργίας τους και με συνέπεια την καλύτερη ανάδειξη της ιστορικής αξίας των οχυρών τόσον ως χώρων γενναίας αντιστάσεως του Ελληνικού Στρατού όσον και ως δείγμα ελληνικού τεχνικού οχυρωματικού επιτεύγματος. Ο Υπουργός Άμυνας υπογραμμίζει ακόμη ότι θα διατηρηθεί η οργάνωση και διαχείρισή τους υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ, ώστε να αποκλεισθούν παρεμβάσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα αλλοίωναν την ιερότητα των χώρων, καθόσον οι τόποι θυσίας θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους, αλλά μακράν κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.

Ο κ. Μπόλαρης επισημαίνει ότι τα οχυρά του Ρούπελ κατακλύζονται ετησίως από επισκέπτες. Συγκεκριμένα το 2005 ανήλθαν στα 16.925 άτομα, ενώ το 2006 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έφθασαν τα 17.638 άτομα.Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας τα συγκεκριμένα οχυρά να αντιμετωπίζονται ως «στρατιωτικό μυστικό», με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις στις σημερινές συνθήκες πολέμου. Αντίθετα είναι (και πρέπει και επισήμως να χαρακτηρισθούν) μνημεία της σύγχρονης ιστορίας και της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Αναφέρει μάλιστα κατ’ αντιπαραβολή την ευρύτατη τουριστική αξιοποίηση που έχουν επιτύχει πρωτίστως οι Γάλλοι για την «Γραμμή Μαζινώ» και δευτερευόντως οι Γερμανοί για τμήματα της «Γραμμής Ζίγκφριντ».

Επειδή τα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη είναι μέρος της νεώτερης ιστορίας μας, εμβληματικοί τόποι μνήμης της αντίστασης του λαού μας στους Ναζί, αλλά και σπάνιο δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Η ρύθμιση του θεσμικού αλλά και ουσιαστικού πλαισίου ευέλικτης προσβασιμότητας θα προσέθετε πολλά στο τουριστικό προϊόν της παραμεθόριας αυτής περιοχής, καταλήγει ο Σερραίος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *