24/4 «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ» Κέρδισε εντυπώσεις o Νομός Σερρών

«ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙA!! Κάνατε τη διαφορά» ήταν η μόνιμη καταγεγραμμένη, στο «βιβλίο εντυπώσεων», έκφραση θαυμασμού των επισκεπτών του stand της Ν. Α. Σερρών, στην έκθεση τουρισμού «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ».

Με ένα περίπτερο που χαρακτηριζόταν, (σύμφωνα με δελτίο τύπου της Νομαρχίας), από το μεγάλο εμβαδό, την ιδιαίτερη αισθητική, την τρισδιάστατη παρουσίαση των αξιοθέατων του Ν. Σερρών, την έντονη παρουσία των τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, την παρουσία των επαγγελματιών του τουρισμού, η Ν. Α. Σερρών κέρδισε τις εντυπώσεις, συγκριτικά με τις άλλες παρουσίες, ως το καλύτερο stand σ΄όλη την έκθεση. Κέρδισε όμως και την ουσία, διότι έγινε γνωστός ο Νομός Σερρών στις χιλιάδες των επισκεπτών της έκθεσης, αλλά και σ΄ όλη την Ελλάδα, διαδόθηκε η τουριστική πληροφορία μέσα από το πλούσιο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που διέθετε και διένειμε η Νομαρχία μας.

Σύμφωνα με δήλωση του αντινομάρχη Υποδομών και Παραγωγικότητας κ. Ευάγγελου Καλαθά, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν και αυτά να φαίνονται. Χρειάζεται υπομονή ο τουρισμός και συνεχή προσπάθεια

το κείμενο της εισήγησης του Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανου Φωτιάδη, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το Σάββατο 21 Απριλίου 2007, στο πλαίσιο της έκθεσης Τουριστικό Πανόραμα.
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

Μια περιοχή που αποτελεί « δώρο θεού » για τους ανθρώπους που την κατοικούν, προικισμένη με φυσικές ομορφιές, ιστορία, λαϊκό πολιτισμό και παράδοση, με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων περιοχών.

Αποτελεί μια «μικρογραφία » του τουριστικού, σε επίπεδο χώρας, προϊόντος, αφού διαθέτει ΟΛΕΣ τις μορφές τουρισμού που διαθέτει η Ελλάδα.

Ουσιαστικό ξεκίνημα για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών, Δημόσιων και ιδιωτικών, κάναμε πριν δέκα (10) περίπου χρόνια, με την έννοια ότι δώσαμε « προτεραιότητα » σ΄αυτές.

Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τους πόλους τουριστικής έλξης, εφαρμόζοντας όλους τους γενικά παραδεκτούς τρόπους προβολής, πολλές φορές και πέραν αυτών με καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας προβολής και διαφήμισης, γνωρίζοντας ότι δεν είναι άμεσα μετρήσιμα, άρχισαν δειλά – δειλά να εμφανίζονται. Έτσι το γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια οι  « κλίνες » του νομού δεν υπερέβαιναν τις 500, ενώ σήμερα ανέρχονται σε περίπου 1500, δείχνει ότι «κάτι κινείται » στο νομό μας. Είναι ο δείκτης αυτός «αξιόπιστος» της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς το νομό μας.

Η στατιστική αύξηση του ποσοστού « επισκεψιμότητας » του νομού μας τα τελευταία χρόνια είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο νομός μας κερδίζει ένα μικρό μερίδιο στην «τουριστική αγορά», τόσο του εσωτερικού (κυρίως), όσο και του εξωτερικού.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια ποσοστά ανοδικής πορείας της επισκεψιμότητας του νομού μας.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2003-2005
Α/Α
ΠΟΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤ. ΕΛΞΗΣ
2002
2005
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ

 

1

Σπήλαιο Αλιστράτης
80.000

92.000

15%

 

2

Λίμνη Κερκίνη
 

 

30%

*

3

Λαϊλιάς
 

 

10%

 

4

Αμφίπολη-Αρχ. Μουσεία
13.000

15.000

16%

 

5

Αυτοκινητοδρόμιο
Αύξηση κατ΄έτος 5%

15%

 

6

Ιαματικά Λουτρά
17.815

32.799

84%

Μόνο Σιδ/στρου

7

Φαράγγι π. Αγγίτη
800

2.000

150%

 

8

Μοναστήρια (στοιχεία από Τ. Πρόδρομο )
Διπλασιασμός κατ΄ έτος

300%

 

 

* Οι απόλυτοι αριθμοί είναι δύσκολο να προσδιορισθούν λόγω των πολυπληθών δράσεων και του ημερήσιου τουρισμού.

Επενδύουμε κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά βάζουμε ψηλά τον πήχυ και στον incoming (εισερχόμενο από το εξωτερικό) τουρισμό, συμμετέχοντες, επί δέκα συνεχή χρόνια στις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού της Ευρώπης. Αναφέρουμε ενδεικτικά :  Βερολίνο, Μόσχα, Μιλάνο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα, Βελιγράδι, Σόφια, Βουκουρέστι, Κων/πολη, Λευκωσία, Λέστερ (Αγγλία), Ουτρέχτη (Ολλανδία).

Διαδίδουμε την τουριστική πληροφορία με όλους τους δυνατούς τρόπους όπως :

Εκθέσεις τουρισμού.

Διαδίκτυο.

Καταχωρήσεις σε έντυπα.

Spot, ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση.

Ημερίδες.

Φιλοξενίες   α) tour operators

                          β) Δημοσιογράφων

                          γ) Φυσιολατρικών και Περιβαλλοντικών οργανώσεων

Υπαίθριες διαφημιστικές καμπάνιες.

Συνέδρια.

Γραφεία ΕΟΤ στο εξωτερικό κ.λ.π.

 

Έχουμε εκδώσει έντυπα κατά θεματική τουριστική ενότητα, καλύπτοντάς τις όλες, ένα κεντρικό τουριστικό οδηγό, τόσο σε έντυπη, όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (dvdrom), χάρτη, οδοιπορικά του νομού σε ηλεκτρονική μορφή (ντοκυμαντέρ) κ.λ.π. Όλα είναι δίγλωσσα ή τρίγλωσσα. Μέσα από αυτά ο εν δυνάμει τουρίστας του νομού μας μπορεί να έχει μια πλήρη ενημέρωση.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νομού μας είναι τα εξής:

Αποτελεί πύλη εισόδου από τα Βαλκάνια.

Αποτελεί πύλη εξόδου προς το Αιγαίο, με τα  12 km  ακτών που διαθέτει.

Είναι επίπεδος, ένα μεγάλο λεκανοπέδιο, περιβαλλόμενος από οροσειρές μέγιστου τουριστικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι με έδρα την πρωτεύουσα του νομού, ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει σε ¾ της ώρας στα τέσσερα άκρα του νομού.

Συνδέεται με κάθετους άξονες με την Εγνατία οδό.

Έχει πολλά και σε διασπορά ξενοδοχεία.

Απέχει μία (1) ώρα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

 

Δεν σταματούμε την προσπάθεια μας σε έργα υποδομής και προβολής. Αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη του τόπου μας.

            Ο νομός μας έχει ένα σχετικά «έτοιμο» τουριστικό προϊόν. Εμείς σαν νέα Νομαρχιακή Αρχή, θεωρώντας ότι ο τουρισμός και για το νομό μας  αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία», δίνουμε άμεση προτεραιότητα σ΄αυτόν. Κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουμε το «προϊόν» αυτό, με ένα  μεγαλόπνοο σχέδιο, για τη δημιουργία « τουριστικών θυλάκων στο νομό για την προσέλκυση, απορρόφηση και εκτόνωση της καθημερινότητας του τουρίστα ».

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει έργα υποδομής, ώστε να καταστεί ο προορισμός του επισκέπτη ελκυστικός. Δηλαδή απαντάμε στο ερώτημα του αυριανού επισκέπτη μας :  « Γιατί να επισκεφθεί την Κερκίνη, ή το Σπήλαιο ή το Λαϊλιά και γενικότερα το Ν. Σερρών  »; 

Ο νομός μας διαθέτει κύρια εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που είναι και το συνεχώς ανερχόμενο σε ζήτηση σήμερα « τουριστικό μοντέλο » στις διάφορες αγορές, αφού αυτό είναι για 4 εποχές, ενώ το κλασσικό μοντέλο SSS (Summer Sun Sea, καλοκαίρι – ήλιος – θάλασσα) έχει περιορισμένη ημερομηνία λήξης σε ετήσια βάση.

Διαθέτει λοιπόν ο νομός μας τουρισμό :

Οικολογικό

Σπηλαιολογικό

Χιονοδρομικό

Ορεινό

Ιαματικό

Θρησκευτικό

Αρχαιολογικό

Μηχανοκίνητο

Θαλάσσιο

Πολιτιστικό

Ιστορικό (Ρούπελ κ.λ.π.)

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ
Λίμνη Κερκίνη.

Ένας υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας, προστατευόμενος από τη διεθνή σύμβαση Ramsar, ο οποίος προσφέρεται για :

Αναψυχή

Δράσεις

Επιστημονικές αναζητήσεις

 

Πλούσια η χλωρίδα και πανίδα της. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα στη λίμνη, να κάνει ποδηλασία, να ανέβει με άλογα στο παρακείμενο βουνό Μπέλλες, να διανυκτερεύσει στα υπέροχα ξενοδοχεία της περιοχής, να διασκεδάσει, να γευθεί νοστιμότατα  ψάρια της λίμνης και τη γευστικότατη τοπική κουζίνα (καβουρμάς, φαγητά από βουβάλι κ.λ.π.), να επισκεφθεί το μοναστήρι του Ακριτοχωρίου, το ενυδρείο της Βυρώνειας κ.λ.π.

 

Οχυρό Ρούπελ.

Ένα μουσειακό πλέον ιστορικό μνημείο, το μοναδικό ίσως που σώζεται στην Ευρώπη, όπου ο επισκέπτης ανασύρει μνήμες του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος.

   

      Γ.  Ιαματικά λουτρά.

Προικισμένος ο νομός μας και από την άποψη αυτή. Τρεις (3) λουτροπόλεις : Άγκιστρο – Σιδ/στρο – Νιγρίτα (Θερμά). Προσφέρονται για θεραπευτικούς και όχι μόνο σκοπούς, για όλες πλέον τις ηλικίες.

 

      Δ.  Σπήλαιο Αλιστράτης.

Το θαύμα της φύσης. Ένα από τα αξιολογότερα, κατά δηλώσεις ειδικών επιστημόνων, της Ευρώπης. Είναι επίπεδο σε όλο το βάθος του (3 km με αξιοποιημένο το 1 km) και έτσι προσφέρεται και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι σταλακτιτικοί και σταλαγμιτικοί σχηματισμοί υπέροχοι, με attraction  τους εκκεντρίτες που αναπτύσσονται οριζόντια, κατακόρυφα καταργώντας έτσι το νόμο της βαρύτητας.

 

     Ε.  Φαράγγι π. Αγγίτη.

Παρακείμενο (100 m) του σπηλαίου, αποτελεί μια στενή, μαιανδρίζουσα, ποτάμια λωρίδα με κατακόρυφη  πρανή ύψους  80-100 m επί μήκους 8 km. Προσφέρεται για extreme αποδράσεις,, για rafting με βαθμό δυσκολίας συμβατό σε κάθε ενδεχόμενα φοβικό σύνδρομο.

 

   ΣΤ.    Βυζαντινά Μοναστήρια.

Είναι πολλά, με κυρίαρχη θέση να έχουν αυτά:

Του Τ. Προδρόμου Σερρών (Μενοίκιο όρος).

Της Εικοσιφοίνισσας (Παγγαίο όρος).

Βαριά η βυζαντινή κληρονομιά και ιστορία τους. Πολλά και αξιοθαύμαστα τα κειμήλιά τους.

Στη μονή του Τ. Προδρόμου ειδικά, θα έχει την ευκαιρία ο επισκέπτης να θαυμάσει:

Ένα μουσειακό ελαιοτριβείο – στολίδι της μονής.

Αιωνόβιους ελαιώνες.

 

   Ζ.  Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης.

Από τους  αξιολογότερους της Ελλάδας, με πλούσιο αρχαιολογικό πάρκο, με την αρχαία γέφυρα του π. Στρυμόνα και με τον «Λέοντα της Αμφίπολης », ταφικό μνημείο, φύλακα – άγγελο της Αρχαίας πόλης. Κόσμημα του χώρου το «Μουσείο της Αμφίπολης» με πλούσια ευρήματα – εκθέματα.

 

    Η.   Λαϊλιάς.

Το καμάρι, η υπερηφάνεια των Σερραίων. Καταπράσινο βουνό, δρυμός θα λέγαμε, προστατευόμενος από το Natura και άλλες συνθήκες. Εκεί ψηλά στα 1800 m βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο, που χαρακτηρίζεται από την ποιότητα και τη διάρκεια της χιόνωσής του. Προσφέρεται για όλες τις εποχές του έτους (περιπατητικά μονοπάτια κ.λ.π.). Ανοίγουμε το «φάκελο του Λαϊλιά» και φιλοδοξούμε να καταστήσουμε ακόμη πιο ελκυστικό και με μεγαλύτερη φέρουσα ικανότητα ως τουριστικού πόλου έλξης.

    Θ. Αυτοκινητοδρόμιο.

Ο «κράχτης» των Σερρών, από τα καλύτερα από άποψη πίστας στην Ευρώπη. Οι υπέργειες υποδομές του συνεχίζονται. Φιλοξενεί αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας. Το 2008 επελέγη να φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας « SIX DAYS ENDURO » , οπότε υπολογίζεται να επισκεφθούν την πόλη μας χιλιάδες κόσμου απ΄ όλο τον κόσμο. Πολύ συχνά γίνονται αγώνες, οπότε ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης, φίλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, θα έχει την τύχη να τους παρακολουθήσει.

     Ι.  Λαϊκός Πολιτισμός.

Πλούσια η κληρονομιά. Πρωτεύουσα θέση σ΄αυτήν έχουν τα         « ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ » (Αγ. Ελένη Σερρών), που πλέον είναι γνωστά και έξω από τα σύνορα της χώρας μας και η « ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ ».

     Κ.    Διάφορα.

Κοιλάδα Αγ. Αναργύρων.

Αι Γιάννης (προάστιο Σερρών).

Έντονη νυκτερινή ζωή.

Αιωροπτερισμός.

Πολλά μουσεία.

Πλούσια αγορά.

 

     Λ.   Τοπικά Εδέσματα.

Παραδοσιακός « ακανές », μοναδικός σε όλη την Ελλάδα.

« Μπουγάτσα » Σερρών.

Νοστιμότατο σουβλάκι Σερρών, σε λαδόκολλα στις πολλές « σουβλακερί » της πόλης των Σερρών.

« καβουρμάς » από βουβαλίσιο κρέας στη Λ. Κερκίνη κ.λ.π.

Σας προσκαλούμε λοιπόν στο νομό μας, να τον περιηγηθείτε και να είστε σίγουροι ότι ο τουριστικός, ιστορικός και πολιτισμικός του πλούτος, περιβαλλόμενος από τη φιλόξενη αίσθηση που αναδίδουν οι Σερραίοι, θα σας μείνει αξέχαστος και θα τον ξαναεπισκεφθείτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *