25/3 4 νέοι “υπέρ – Δήμοι” στο Ν. Σερρών

Σύμφωνα με το νέο διοικητικό χάρτη προβλέπονται

4 νέους υπερδήμους προβλέπει ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας. Ο «Καποδίστριας 2» ανατρέπει τα ισχύοντα μέχρι σήμερα διοικητικά όρια των δήμων στο νομό μας. Σύμφωνα με τον Καποδίστρια 2 προβλέπεται η δημιουργία των Δήμων Σερρών, Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα, Φυλλίδας με έδρα τη Νέα Ζίχνη, και Σιντικής με έδρα την Ηράκλεια!

Η αναδιάρθρωση των διοικητικών ορίων των δήμων, όπως και η θεσμοθέτηση των μητροπολιτικών λειτουργιών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται σήμερα, – συγκριτικά με το 1997, όταν ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Αλ. Παπαδόπουλος ξεκινούσε τον «Καποδίστρια 1» σχετικά εύκολη … υπόθεση.

Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, υπάρχει η συναίνεση όλων σχεδόν των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινής γνώμης. Δειγματοληπτική έρευνα που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000 πολιτών στο σύνολο της χώρας, κατέδειξε ότι ποσοστό 48,8% συμφωνεί με τη διατύπωση «η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας (Σχέδιο Καποδίστριας)

οδήγησε στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ακόμη ένα 18,6% κρατάει στάση σχετικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Ηράκλειας «προκρίνεται» σε σχέση με το Σιδηρόκαστρο, γιατί είναι μεγαλύτερος δήμος σε έκταση. Είναι πιο κεντρικός (σε σχέση με τους δήμους Κερκίνης, Πετριτσίου, Ηράκλειας και Σιδηροκάστρου) και έχει περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης, λόγω της θέσης του, τονίζει χαρακτηριστικά πως η κατανομή των νέων δήμων, βασίζεται στο παλαιό σύστημα των επαρχιών. 

Ανάλογα με το μέγεθος, τον πληθυσμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, στο τελικό σχέδιο ορισμένοι δήμοι είναι πιθανόν να μην ταυτίζονται με τα όρια των παλαιών επαρχιών, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ενταχθούν σε αυτούς και άλλες γειτονικές περιοχές.

Το νέο εγχείρημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης το επωμίζονται πλέον δύο πρόσωπα: ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος εξ αντικειμένου θα σηκώσει το βάρος της μετά την ένταξή της στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, και ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος εδώ και καιρό πιέζει έντονα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο νέο «Καποδίστρια».                  Κ.Μ.

πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *