26/11 Μετονομασία Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου (;;;)

Κύριε Διευθυντά,
Με ιδιαίτερη έκπληξηπληροφορηθήκαμε (φήμες …) ότι γίνεται από ορισμένους κύκλους (…) κίνησημετονομασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου σε ΜητρόποληΣιδηροκάστρου και Ηρακλείας. Αν δεν κάνουμε λάθος, η ιστορική ονομασίατης Μητρόπολεως Σιδηροκάστρου είναι Μητρόπολη Μελενίκου καιΣιδηροκάστρου. Δεν θα μπούμε σε κριτική τέτοιων κινήσεων (αν υπάρχουν),γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύματα φημών που υπηρετούναπλοϊκή επικοινωνιακή στρατηγική, άσκησης πολιτικής τοπικής εμβέλειας.Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική μιάς πιθανής πρόσκαιρης σκοπιμότητας…

Αν υπάρχουν όμως, οι κινήσεις αυτές ενέχουνιστορικούς και ηροστράτειους κινδύνους. Κατά τη γνώμη μας το μοντέλοτου Ελληνισμού δεν είναι το εσωστρεφές και αυτάρεσκο, αλλά είναιδυναμικά εξωστρεφικό και έτσι ο Ελληνισμός γράφει ιστορία: με τουςΕλληνες άρρηκτα δεμένους μέσω ιερών δεσμών με τους Πανέλληνες.
Χωρίςνα θέλουμε να κάνουμε ιστορική αναδρομή, αναφέρουμε ότι το Μελένικοιδρύθηκε τον 9ο μ. Χ. αιώνα (έχει ως ρίζα το ¨Μέλας Οίκος¨), αποτελούσετόπο εξορίας Βυζαντινών αξιωματούχων, η Μονή του Ροδινού (φέρεταισήμερα σαν Μοναστήρι του Ρόζεν) ανήκε στην τέως Μητρόπολη Μελενίκου καιΣιδηροκάστρου, από του 1813 διέθετε Ελληνικό Καταστατικό Χάρτη, τοπερίφημο ¨ΚΟΙΝΟΝ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ¨ (από τα πρώτα Ελληνικά Συντάγματα),αποτελούσε μια αυτοθεσμισμένη Ελληνική πολιτεία εν μέσω τουρκοκρατίαςκαι το εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του το 1913 μετά τη συνθήκη τουΒουκουρεστίου και ήρθαν στην Ελλάδα όχι σαν πρόσφυγες, αλλά γιατί δενμπορούσαν να ζήσουν κάτω από την βουλγαρική κυριαρχία (δεν υπήρξεανταλλαγή πληθυσμών).
Στον ιερό αυτό τόπο γεννήθηκαν προσωπικότητεςπου τίμησαν και κόσμησαν την ιστορία της χώρας μας (ΑναστάσιοςΠολυζωίδης, Μανασσής Ηλιάδης, Θεοδόσιος Ηλιάδης, ο ΑναστάσιοςΠαλατίδης, κ.λ.π.), αλλά και άλλοι που βρίσκονται εν ζωή και δεν πρέπεινα τους αναφέρουμε.
Επανερχόμενοι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτές οι φήμες δεν έχουν οποιαδήποτε υπόσταση.
Αλλωστε–κατά την άποψή μας- οι ονομασίες των Μητροπόλεων ενέχουν τηνδιαχρονικότητα και ιστορικότητα και όχι την απεικόνιση του εφήμερου.
Ανόμως υπάρχει τέτοια κίνηση; Τότε μόνοι μας θέτουμε το πλαίσιο ενόςσήμερα δυσδιάκριτου κινδύνου: της αλλοίωσης της μνήμης. Οποιαδήποτε μετονομασία πλήν της ιστορικής, αποτελεί –κατά την άποψή μας- αλλοίωσηκαι στο τέλος θα καταλήξει σε διαγραφή της ιστορικής μνήμης. Τέτοιεςβλέψεις περιορίζουν τον ορίζοντα του μέλλοντος της Ιεράς ΜητρόπολεωςΣιδηροκάστρου (που για τους Μελενίκιους είναι ακόμη ΜητρόπολιςΜελενίκου και Σιδηροκάστρου).
Με μια τέτοια κίνηση, ένας τόπος πουσηματοδότησε ιστορικά τον Ελληνισμό, το Μελένικο, κινδυνεύει ναδιαγραφεί από τη ιστορική μας μνήμη.
Η Μητρόπολις Σιδηροκάστρουέπαυσε να φέρει το όνομα του ιερού (για όσους γνωρίζουν και σέβονταιτην ιστορία) Μελενίκου και φέρει ήδη ιστορικό έλλειμμα και τραύμα.
Δεν χρειάζεται άλλη μια αλλοίωση, ούτε χρειάζεται άλλο τραύμα…
Κύριε Διευθυντά,
Η Ελλάδα είναι μια μικρή σε έκταση χώρα.
Οιχώρες όμως δεν κρίνονται από την έκταση, αλλά από το βάθος τους. Στοβάθος αυτό οφείλεται η ιστορικότητα και διαχρονικότητα του Ελληνισμού.
Τοίδιο ισχύει και για το Μελένικο: ο μικρός αυτός –σήμερα- τόπος είναι εξορισμού αδύνατον να υπερασπισθεί το παρελθόν του, γιατί βρίσκεται έξωαπό τα Ελληνικά σύνορα. Όμως αυτός ο μικρός τόπος βρίσκεται εντός τωνμνημών του Ελληνισμού και έχει τεράστιο βάθος: το βάθος της ιστορίαςτου. Την ιστορία τους διδάχθηκαν οι απόγονοι των Μελενικίων από τουςπρογόνους τους, την διδάσκονται τα παιδιά των Μελενικίων και η ίδια ηιστορία θα είναι η ζωντανή μνήμη αυτών που δεν γεννήθηκαν ακόμη. Καιπιστέψτε μας, το τελευταίο που χρειάζεται ο Ελληνισμός είναι οιαλλοιώσεις…
Οι θεματοφύλακες των μνημών του μέλλοντος είναι όρθιοι και δεν γονάτισαν εδώ και αιώνες.  
 Οκίνδυνος λήθης και στη συνέχεια πλαστογράφησης της ιστορίας ελλοχεύεικαι επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, παρακαλούμε ναυπάρξει ρητή ανακοίνωση με την οποία απερίφραστα και απροσχημάτιστα θαδιαβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει θέμα μετονομασίας της Ιεράς ΜητροπόλεωςΣιδηροκάστρου και θα αποκηρύσσεται οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
 Τηνδιαβεβαίωση αυτή ζητούμε από οποιονδήποτε: Αρχές, φορείς καιοποιονδήποτε είναι ταγμένος να φυλάσσει και προστατεύει την ιστορία.
 Καικάτι τελευταίο: Δεν πρέπει να εμπλέκεται το ΠατριαρχείοΚωνσταντινουπόλεως. Δεν νομίζουμε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεωςασχολείται με θέματα που δεν υφίστανται(;).
 Οσον αφορά τουςΜελενίκιους, οι απόγονοι τους θα συνεχίσουν να είναι θεματοφύλακες μιαςδοξασμένης ιστορίας που δεν έγραψαν οι ίδιοι, αλλά την γνωρίζουν και τηφυλάσσουν σαν παρακαταθήκη για αυτούς που δεν γεννήθηκαν ακόμη. Αυτοίοι αγέννητοι θα συνεχίσουν και ευχόμαστε να γράψουν τη δική μαςιστορία, χωρίς μελανά σημάδια.
Πρότασή μας: Αν θέλουμε να γράψουμετην ιστορία που οι απόγονοί μας θα διηγούνται στα παιδιά τους, πρέπεινα υπάρξει αποκατάσταση. Καλούμε λοιπόν όλους, με προεξάρχοντες καιαιχμή δόρατος τους τοπικούς άρχοντες, στην προσπάθεια επαναφοράς της ιστορικής ονομασίας της Μητρόπολης, για να υπάρχει η δικαίωση των ριζώνκαι της ιστορίας.
Ολοι λοιπόν για την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου και Μελενίκου.
 Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.
Κουροπαλάτης Παντελής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *