26/4 Ρουμάνες καλόγριες στο μοναστήρι ;;; (σχόλιο του Παναγιώτη Σαββίδη)

Έμαθα πως στο Σιδηρόκαστρο, περιφέρονται καλόγριες από τη Ρουμανία, που πληροφορίες τις θέλουν, να στελεχώνουν τη νέα αδελφότητα που θέλει να εγκαταστήσει ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος, στην Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίττης, που από τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένει κλειστή.

Δεν ξέρω αν η απουσία του μητροπολίτη στην Κύπρο, αυτές τις μέρες, σχετίζεται με την αναζήτησή «καλογραιών» από την μεγαλόνησο, αλλά νομίζω πως ήρθε η ώρα να κόψει τον «Γόρδιο Δεσμό» που και ο ίδιος δημιούργησε με τη συμπεριφορά του.
Ένα είναι σίγουρο πλέον, πως η παλαιά αδελφότητα δεν θέλει να επιστρέψει πίσω στο Σιδηρόκαστρο. Το δικαίωμα αυτό, της  το επιτρέπει και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, που ναι μεν καλεί τις μοναχές να επιστρέψουν πίσω, αλλά στην τελευταία παράγραφο, αφήνει ανοικτό «παραθυράκι» να αποχωρήσουν, εφόσον το επιθυμεί ο οικείος μητροπολίτης.
Από τα λεγόμενα και τις δηλώσεις του μητροπολίτη, βγαίνει το συμπέρασμα πως ο ίδιος το μόνο που επιθυμεί είναι να ξεπληρωθούν τα χρέη και από εκεί και πέρα να πάνε στο καλό … η ηγουμένη και οι μοναχές. Αυτό επιδιώκει όλο το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει διχαστεί η τοπική κοινωνία του Σιδηροκάστρου και να παραμένει κλειστό ένα μοναστήρι, που θεωρούνταν από τα καλύτερα στη Μακεδονία.
Βέβαια σοβαρά λάθη,  έγιναν και από την αδελφότητα, που δεν μπόρεσε να «χωνέψει» το γεγονός, πως με την έλευση του μητροπολίτη Μακαρίου, εισήλθαμε στην μετά – Ιωάννη εποχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ηγουμένη και τις μοναχές του μοναστηριού.
Τέλος, πιστεύω πως η δημοσιοποίηση των περιβόητων επιστολών, του μητροπολίτη προς την ηγουμένη, θα δώσει πειστικές εξηγήσεις, για το ποιος τελικά έχει τη βασική ευθύνη για  την κρίση που οδήγησε στη ρήξη.
Υ.Γ : Στα  τέλη του περασμένου Γενάρη, είχα δεχτεί «προειδοποιητικό» τηλεφώνημα, από τον δικηγόρο του μητροπολίτη Μακάριου, να σταματήσω να ασχολούμαι με το θέμα της μονής. Δεν ξέρω αν το ίδιο τηλεφώνημα, έγινε και σε γνωστό δημοσιογράφο των Αθηνών, που ετοιμάζει «εκπλήξεις» για την μητρόπολη Σιδηροκάστρου και τον μητροπολίτη, αλλά σίγουρα αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει με την (πιθανή) εγκατάσταση αλλοδαπών μοναχών στο μοναστήρι του Σιδηροκάστρου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *