27/5 Δάνεια κίνησης και σε επιχειρήσεις του νομού Σερρών

Απόφαση με την οποία παρέχεται η εγγύηση του Δημοσίου προς τις τράπεζες για δάνεια κεφαλαίων κίνησης που θα χορηγηθούν από 1-1-2006 έως 31-12-2006 σε επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νομό Σερρών, υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Σύμφωνα με την απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι προϋπόθεσεις που τίθενται για την χορήγηση από τις τράπεζες δανείων κεφαλαίων κίνησης είναι οι ακόλουθες:
– Εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας της υποψήφιας για τη δανειοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου επιχείρησης, η οποία θα αξιολογείται από το Δ’ Τμήμα της 25ης Διεύθυνσης του Γ.Λ.Κ..
– Λήψη εμπραγμάτων εξασφαλίσεων, των οποίων η επάρκεια θα αξιολογείται από το Δ΄ Τμήμα της 25ης Διεύθυνσης του Γ.Λ.Κ., συσχετιζόμενη με τα στοιχεία της βιωσιμότητας της εταιρείας.
– Η εγγύηση που θα δοθεί, να μην υπερβαίνει το 80% του ποσού του δανείου και μέχρι του ποσού των 300.000 €.
– Το ποσό αυτό θα αποτελέσει ένα κεφάλαιο κίνησης πενταετούς διάρκειας εξοφλούμενο σε εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της αγοράς (το επιτόκιο της συγκεκριμένης μορφής χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα).
– Το δάνειο θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, όταν θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες δύο ολόκληρες τοκοχρεολυτικές δόσεις.
Όπως προβλέπεται στην απόφαση, οι δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, θα ανέλθουν στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων του Δημοσίου, και θα καλυφθούν από ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.). Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στα Πιστωτικά Ιδρύματα έως 31/12/2006.
Πηγή: Δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Από Κατερίνα Τούσκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *