27/7 3.250.000 ευρώ για τον Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης

Με το ποσό των 3.250.000 ευρώ την συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας του εξασφάλισε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης. Υστερα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, τρεις Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), με συνολικά κονδύλια 7.670.000 ευρώ.


 

Όπως τόνισε η κυρία Λιονή, «η χρηματοδότηση των Φορέων από το ΕΣΠΑ διασφαλίζει τη λειτουργικότητά τους, τους εξοπλίζει, διατηρεί το προσωπικό που ασχολείται με το έργο της προστασίας, παρακολούθησης, βελτίωσης και ανάδειξης των Εθνικών Πάρκων και των προστατευόμενων περιοχών και αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην Κεντρική Μακεδονία. Το σημαντικότερο είναι ότι εξασφαλίσαμε μέσω του ΕΣΠΑ τη συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, που επιτελούν σπουδαίο έργο. Θα ήθελα να επισημάνω πως πέρα από τις προσπάθειες προστασίας των συγκεκριμένων περιοχών, οι Φορείς δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες και ειδικά στους νεότερους να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους, να έρθουν πιο κοντά στο περιβάλλον και να αποκτήσουν συνείδηση προστασίας των φυσικών πόρων μας. Είναι σπουδαίο να καλλιεργήσουμε φιλοπεριβαλλοντική νοοτροπία στις νεότερες γενιές, ώστε να περιορίσουμε τα κρούσματα καταπατήσεων, αυθαιρεσιών και επιβλαβών ενεργειών στην πολύτιμη αυτή κληρονομιά για τον τόπο μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες περιοχές προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και αναγνωρίζονται ως μνημεία της φύσης. Πέρα από τα κονδύλια που διαθέτουμε, πέρα από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Φορέων να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει στο έργο μας να συμβάλουν εμπράκτως και οι πολίτες, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σεβόμενοι το περιβάλλον. Ρυπαίνοντας με οποιονδήποτε τρόπο αυτές τις περιοχές και ‘ασελγώντας’ πάνω τους εγκληματούμε σε βάρος της καθημερινότητάς μας και σε βάρος του μέλλοντος του τόπου μας. Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ευαίσθητες και αποτελούν τα στολίδια της χώρας μας. Πρέπει να συμβάλουν όλοι με τις δυνάμεις τους στη διατήρησή τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».
Συγκεκριμένα : Χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ» με προϋπολογισμό 3.250.000 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει:
– Συνέχιση της υποστήριξης της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.
– Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων που απαιτούνται για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών 92/43 (για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας), 79/409 (για τη διατήρηση των άγριων πτηνών).
– Δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίτευξη αποτελεσματικής διαχείρισης της περιοχής (διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας, διατήρηση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση των γνώσεων, των δεξιοτήτων, της αποτελεσματικότητας και υλικοτεχνικής υποδομής καθώς και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης).
– Δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος επόπτευσης – φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής.
– Συντονισμό και ενεργό συνεργασία των συναρμόδιων για τη διαχείριση της περιοχής υπηρεσιών και του Φορέα Διαχείρισης.
– Ενσωμάτωση της συμμετοχικής διαδικασίας των εμπλεκομένων και επηρεαζόμενων φορέων και ομάδων στο σχεδιασμό και στη διαχείριση.
– Προμήθεια υπηρεσιών σχεδιασμού και εκτύπωσης εντύπων.
– Προμήθεια υπηρεσιών διαφήμισης.
– Προμήθεια υπηρεσιών ζωγράφου φύσης.
– Προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού για την υλοποίηση των δράσεων.
– Προμήθεια υπηρεσιών για έρευνα εντομοπανίδας και μικρών θηλαστικών της περιοχής του υγροτόπου.
– Προμήθεια ορθοφωτοχαρτών.
– Προμήθεια δορυφορικών εικόνων.
– Προμήθεια τετράτροχης μοτοσικλέτας.
– Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού.
– Προμήθεια τηλεσκοπίων, κιαλιών και φωτογραφικού εξοπλισμού.
– Προμήθεια 3 οχημάτων 4×4.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *