3/12 ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

125 ΧΩΡΟΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ


Σε ένα χρόνο από σήμερα, (και) οι δήμοι του νομού Σερρών, θα πρέπει να έχουν «σφραγίσει» όλους τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α), βάσει κοινοτικών και εθνικών νόμων, ενώ θα πρέπει ήδη να λειτουργεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) στη θέση «Νεράϊδα» στο Παλαιόκαστρο, κάτι βέβαια που μοιάζει ανέφικτο.


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσίευσε η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (2/12), στο νομό Σερρών λειτουργούν σήμερα 125 ανεξέλεγκτες χωματερές ή Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, όπως είναι και η επίσημη ονομασία τους.
Στην πραγματικότητα βέβαια, υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νομό δεκάδες ακόμη παράνομες χωματερές, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται στα επίσημα στοιχεία που έδωσαν οι δήμοι στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ως ανενεργές, αλλά δεν είναι.
Αυτό συμβαίνει, αν και ήδη το υπουργείο ζήτησε, από τη στιγμή που δεν λειτουργεί Χ.Υ.Τ.Α στο νομό, να μην υπάρχουν περισσότεροι του ενός Χ.Α.Δ.Α ανά δήμο. Εν τούτοις οι περισσότεροι είναι ακόμη ανοικτοί. Είναι χαρακτηριστικό, πως σχεδόν κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, έχει τη χωματερή του.
Συγκεκριμένα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μόνο οι δήμοι Αχινού, Νιγρίτας και Ροδολίβους λειτουργούν έναν Χ.Α.Δ.Α στα όριά τους. Το ρεκόρ κατέχει ο δήμος Βισαλτίας, με δέκα ενεργούς Χ.Α.Δ.Α και ακολουθούν οι δήμοι Ηράκλειας, Κερκίνης και Στρυμόνα με εννέα.
Η κατάσταση στους υπόλοιπους δήμους του νομού Σερρών, έχει ως εξής : Βισαλτίας (οκτώ Χ.Α.Δ.Α), Αμφίπολης (έξι), ΕμμανουήλΠαππά (έξι), Καπετάν Μητρουσίου (έξι), Νέας Ζίχνης (έξι), Πετριτσίου (έξι), Σιδηροκάστρου (έξι), Σκοτούσσας (έξι), Σκουτάρεως (έξι), Στρυμονικού (έξι), Κορμίστας (τέσσερις), Λευκώνα (τέσσερις), Αλιστράτης (τρεις), Πρώτης (τρεις) και δήμου Σερρών (δύο Χ.Α.Δ.Α).
Όσον αφορά τις κοινότητες τα «πρωτεία» έχουν το Άγκιστρο και το Αχλαδοχώρι με δύο Χ.Α.Δ.Α, ενώ από έναν Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, διατηρούν οι κοινότητες ‘Ανω Βροντούς,Ορεινής και Προμαχώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *