30/7 Πρόταση Μπόλαρη για την αξιοποίηση των Οχυρών Μεταξά

Η αξιοποίηση της συνοριακής οχυρωματικής γραμμής (Ιστίμπεη, Ρούπελ κλπ) για την ανάπτυξη του Νομού Σερρών ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης που πραγματοποίησε προχθες ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Ν. Σερρών του ΠΑΣΟΚ, στον πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα κ. Vaesen.

Η συνάντηση περιστράφηκε στην παρουσίαση της πρότασης του κ. Μπόλαρη και στις δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Βέλγιο στην Ελλάδα. Ο Βέλγος διπλωμάτης, καλός γνώστης των ελληνικών πραγμάτων και φίλος της χώρας μας, δέχθηκε τον Σερραίο βουλευτή, άκουσε με ενδιαφέρον την αναπτυξιακή πρόταση για τα οχυρά και του παρέδωσε φάκελο με φορείς στο Βέλγιο, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία σε ανάλογα προγράμματα. Μάλιστα έδωσε έμφαση σε ανάλογη οχυρωματική γραμμή στην χώρα του, στην περιοχή της Λιέγης, η οποία όμως, προσεκτικά συντηρημένη και κατάλληλα διευθετημένη, εδώ και δεκαετίες δέχεται επισκέπτες και ενισχύει την οικονομία της περιοχής της. Παράλληλα δήλωσε την διαθεσιμότητά του να διευκολύνει από πλευράς του τις επαφές με την βελγική πλευρά και συνεχάρη τον βουλευτή για την πρωτοβουλία του. Από την πλευρά του ο κ. Μπόλαρης ευχαρίστησε τον κ. πρέσβη για την συνεργασία και τον προσκάλεσε σε επίσκεψη στην περιοχή των Σερρών.

Οι επαφές του Σερραίου βουλευτή με ξένες διπλωματικές αποστολές θα συνεχιστούν, ώστε το εγχείρημα αξιοποίησης των οχυρών να έχει στέρεες βάσεις και εξασφαλισμένη τεχνογνωσία. Εκδήλωση στο Ν. Πετρίτσι Με στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες της περιοχής και να γίνει κτήμα τους το πιλοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αναπτυξιακή αξιοποίηση της συνοριακής οχυρωματικής γραμμής, ο Μ. Μπόλαρης μίλησε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Ν. Πετρίτσι Ο Σερραίος βουλευτής, παρουσίασε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το πιλοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που συνδυάζει την ιστορική μνήμη και τον σεβασμό στο περιβάλλον με την προσπάθεια για δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και τοπικών επιχειρηματικών ευκαιριών, με βάση τους κανόνες και τις προϋποθέσεις της πράσινης ανάπτυξης. Παράλληλα, παρουσίασε τόσο τους στόχους και τις ωφέλειες του προγράμματος, όσο και τους τρόπους υλοποίησης και χρηματοδότησής του, ώστε η παραμεθόρια ζώνη να μετατραπεί σε δημιουργικό πεδίο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα οχυρά, τον φυσικό της πλούτο και την γειτνίαση με τόπους φυσικού κάλους και ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας.
Παράλληλα ο Σερραίος πολιτικός κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού Τονίζοντας την σπουδαιότητα των οχυρών αλλα και τον ρόλο τους στις επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα μας και στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Ρόλος σημαντικός και ουσιώδης αφού πρώτα συνθηκολόγησε η χώρα και μετά παραδόθηκαν οι μαχητές των οχυρών στους οποίους μάλιστα, οι Γερμανοί κατακτητές απέδωσαν τιμές για τον ηρωισμό τους. Όπως σημειώνει ο κ. Μπόλαρης «σήμερα τα οχυρά έχουν απωλέσει την στρατιωτική τους σημασία, τόσο λόγω αλλαγής των στρατιωτικών δογμάτων άμυνας, όσο και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Βαλκανικής.
Ωστόσο η ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία του οχυρωματικού αποθέματος παραμένει αμείωτη. Η συστηματική συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των οχυρών θα μπορούσε να τα μεταβάλει σε παγκόσμιας σημασίας ιστορικό και τουριστικό αξιοθέατο, να τους δώσει νέα ζωή και να συμβάλει αποφασιστικά στην αναθέρμανση της οικονομίας των περιοχών στις οποίες αυτά είναι εγκατεστημένα, ενώ θα αποτελούσε ευκαιρία ήπιας, βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης. Η αναπτυξιακή διάσταση, πέρα από τις προοπτικές που δίνει για το μέλλον της συνοριακής ζώνης, είναι και ελάχιστο αντίδωρο στους ακρίτες μας για την χρόνια υπανάπτυξη στην οποία εξαναγκάσθηκαν από το γεγονός ότι βρέθηκαν σε μία περιοχή με ιδιαίτερα περιορισμένες ευκαιρίες λόγω του στρατιωτικού της χαρακτήρα».
 Ο κ. Μπόλαρης ρωτά τον Υπουργό Πώς αξιολογεί την πρόταση για άμεση κήρυξη του συνολικού δικτύου των συνοριακών οχυρών (Ρουπέσκο, Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι, Παλιουριώνες, Ρούπελ, Καρατάς, Κάλη, Περσέκ, κλπ) και των υποδομών τους σε νεότερα μνημεία οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής μνήμης; Σε ποια άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα θα προέλθει προς την κατεύθυνση αυτή; Το πρόγραμμα συντήρησης και ανάδειξης Στο κείμενο της ερώτησης του ο κ. Μπόλαρης κάνει αναφορά στην πρόταση που παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου που στην ουσία πρόκειται για ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης, ανάδειξης και προβολής των οχυρών που βρίσκονται στον Νομό Σερρών, με μετατροπή του όλου δικτύου σε πολυθεματικό ιστορικό και φυσικό πάρκο, όπου ο κάθε επισκέπτης θα έχει ευκαιρία να επιλέξει από πλειάδα εναλλακτικών δραστηριοτήτων. «Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα βασισμένο στις αρχές της πράσινης ανάπτυξης, που θα διασυνδέει τα οχυρά με τις φυσικές καλλονές (λίμνη Κερκίνη, όρη Όρβηλος και Κερκίνη κλπ), τα ιστορικά μνημεία (βυζαντινό Σιδηρόκαστρο, νεολιθικός οικισμός Τοπόλνιτσα) και τις άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες (γεωθερμικό πεδίο, λουτρά Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου κλπ). Η πρότασή μας έτυχε εκτεταμένης προβολής από το σύνολο των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η πρόταση, η οποία έχει ετοιμασθεί από ομάδα ειδικών επιστημόνων με βάση και ανάλογα παραδείγματα από το εξωτερικό, τυγχάνει της γενικής αποδοχής των τοπικών κοινωνιών, όσο περισσότερο την κάνουν κτήμα τους και συνειδητοποιούν τα προσδοκώμενα οφέλη σχετικά με την συντήρηση ενός μοναδικού ιστορικού μνημείου, με την ήπια και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, με τις διεθνείς συνεργασίες, με τις ευκαιρίες απασχόλησης και επενδύσεων, με την προώθηση τεχνολογιών αιχμής, αλλά και τις δυνατότητες για Κοινοτικές, εθνικές και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις. Η μη ανάληψη συνολικής και άμεσης δράσης για την συντήρηση, ανάδειξη, προβολή και απόδοση στο ελληνικό και στο παγκόσμιο κοινό του ιστορικού και αρχιτεκτονικού αποθέματος των οχυρών, τα οδηγεί σε άμεση απαξίωση από την φθορά του χρόνου, και τα παραδίδει στην ιστορική λήθη. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η άμεση ανακήρυξη του συνόλου του οχυρωματικού αποθέματος και των υποδομών του σε νεότερα μνημεία οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής μνήμης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σερραίος πολιτικός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *