31/3 Επίσκεψη της ‘Α Λυκείου στο φωτοβολταϊκό πάρκο Ηλιοτρόπιο Ενέργεια

Στις 27 Μαρτίου 2008, μαθήτες της Α Λυκειου του Παλλατιδείου Λυκείου επισκέφτηκαν το φωτοβολταϊκο πάρκο της ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ στην περιοχή του Σιδηροκάστρου.

Η δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια  προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων της ευρωπαικής ένωσης, το etwinning (www.etwinning.gr) .

Συγκεκριμένα το σχολείο μας (Παλλατίδειο Γενικό Λύκειο Σιδηροκάστρου http://lyk-sidir.ser.sch.gr/ ) στα πλαίσια του etwinning συνεργάζεται με ένα σχολείο της πόλης Tyczyn της Πολωνίας (http://gpt1.webpark.pl/) με θέμα εναλλακτικές μορφές ενέργειας (alternative energies) . Στο προγραμμα μετέχουν 20 μαθητές της Α λυκείου με υπεύθυνο καθηγητή και οργανωτή των δραστηριοτήτων τον Χαλατζογλίδη Γεώργιο, Φυσικό του Λυκείου. Σκοπός του προγράμματος η μελέτη και καταγραφή της ανάγκης χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας συγκεκριμένα ηλιακής ,αιολικής και υδατοπτώσεων , εκδρομή  σε σχετικές τοποθεσίες όπου θα έρθουν σε επαφή με το πραγματικό αντικείμενο και κατασκεύη κάποιας αντίστοιχης συσκευής επίδειξηςστο εργαστήριο.

 

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Γιώργος & Σταμάτης Στάμτσης) έχει εγκατεστημένη ισχύ 100 kW (κιλοβάτ) και βρίσκεται σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2007. Η ετήσια παραγωγή του υπολογίζεται σε 125 MWh (μεγαβατώρες, 1 MWh=1000 kWh κιλοβατώρες). Η ενέργεια αυτή είναι περίπου ίση με την κατανάλωση ηλεκτρικού που έχουν σε ένα χρόνο 35 νοικοκυριά. Η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί το φαινόμενο του θερμποκηπίου (που προκαλείται ακριβώς από αυτές τις εκπομπές) και να περιοριστούν οι κλιματικές αλλαγές.

Τελικά η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου δεν έχει μόνο θετικές ενεργειακές ,οικονομικές και περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις  αλλά συμβάλει θετικά και στην εκπαίδευση με το να διαμορφώνει  οικολογική συνείδηση   και να γίνεται παράδειγμα προς μίμιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *