31/8 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Πόσα χρωστούν οι δήμοι του νομού

Σάλος από την αποκάλυψη της έγκυρης ιστοσελίδας για την πολιτική και δημόσια διοίκηση eklogika.gr, σχετικά με τα υπέρογκα χρέη των δήμων όλης της χώρας προς το τραπεζικό σύστημα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στο νομό Σερρών τα πρωτεία κατέχει ο δήμος Σερρών με 4.385.208 ευρώ τραπεζικά χρέη, ενώ ακολουθεί ο κατά πολύ μικρότερος δήμος Σιδηροκάστρου με 1.866.837 ευρώ. Την τριάδα των δήμων με συνολικές οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ, συμπληρώνει ο δήμος Σκουτάρεως με 1.092.311 ευρώ.
Τα χρέη των δήμων Βισαλτίας, Ηρακλείας, Κ. Μητρουσίου, Ν.Ζίχνης, Νιγρίτας και Στρυμονικού είναι ανάμεσα στις 400.000 ευρώ και το 1 εκ. ευρώ, ενώ ο λιγότερο χρεωμένος δήμος του νομού είναι του Λευκώνα με με οικονομική «τρύπα» 20.717 ευρώ.
Λαμπρά παραδείγματα διαχείρισης αποτελούν κατά κάποιον τρόπο οι δήμοι Αμφίπολης και Πρώτης, όπως και οι κοινότητες Προμαχώνα, Αγκίστρου, Άνω Βροντούς και Ορεινής, που εμφανίζονται με μηδενικό χρέος.
Συνολικά, οι δήμοι της χώρας χρωστούν 1 δισ. 750 εκ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, ενώ εκτιμάται πως χρωστούν άλλο 1 δισ. 300 εκ. ευρώ σε προμηθευτές, δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.
Όπως σημειώνει δηκτικά (και όχι άδικα) η ιστοσελίδα, την ώρα που η νέα εποχή ζητά αυτοδιοικητικούς manager με πολιτικό κριτήριο, τα κόμματα ψάχνουν διασημότητες με …ασφαλή πολιτική διαδρομή.
Κι όμως, οι διασημότητες  (με αναγνωρισιμότητα και ασφαλή πολιτική διαδρομή) δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του στόχου του «Καλλικράτη», δηλαδή την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως καθοριστικό κριτήριο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών στην καθημερινότητά τους.
Από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκύπτει πως τα κριτήρια με τα οποία επί δεκαετίες οι κομματικοί μηχανισμοί επιλέγουν τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φόρτωσαν τον δημόσιο προϋπολογισμό με 3 και πλέον δισ. χρέη. Και χάριν της αναγκαίας αναγνωρισιμότητας και της «ορθής» πολιτικά διαδρομής, που αναζητούν στο προφίλ των υποψηφίων, οι περισσότεροι από τους δημάρχους υπερχρεωμένων δήμων, έχουν και πάλι εξασφαλίσει στήριξη! Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται οι κομματικοί μηχανισμοί (ή δεν θέλουν να αντιληφθούν) την αποτυχία της προσφιλούς σε αυτούς μεθοδολογίας, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο και με μαθηματική ακρίβεια, τις τοπικές κοινωνίες σε αφανισμό και τους κατοίκους τους σε μια ατέλειωτη ομηρία, μέσω των χρεών που οφείλονται σε μέγιστο βαθμό σε κακοδιαχείριση των δημοτικών αρχόντων αλλά και στην ατιμωρησία που επικρατεί στην Ελλάδα και που «αθωώνει» τους πρωταγωνιστές κραυγαλέων περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος και άλλων ποινικών αδικημάτων.
Όπως και να’χει, οι νέοι δήμαρχοι θα «γεννηθούν» όχι με προπατορικό αμάρτημα αλλά κληρονομώντας τις αμαρτίες των προκατόχων τους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα κουβαλήσουν ως «προίκα» τις δικές τους αμαρτίες του παρελθόντος.
Ζητούμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», είναι να μπει φρένο στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι χωρίς να επιβαρυνθεί –κι άλλο- ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών αλλά, κυρίως, να υπάρχει επιτέλους ο φόβος του βαρύ πελέκεως της Δικαιοσύνης για όσους ορέγονται να συντηρήσουν και «εξελίξουν» τις προαναφερθείσες αμαρτίες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *