31/8 ”Το χάσαμε το αεροδρόμιο πατριώτη”

Εκτός ο νομός Σερρών, απο το σχέδιο κατασκευής μικρών αεροδρομίων γενικής αεροπορίας και αεροθλητικών κέντρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο (29/8) απο την Κομοτηνή, ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Αν και στο νομό Σερρών, υπάρχουν δύο αεροδρόμια (του Αεροθλητικού Κέντρου στις Σέρρες, και του Χορτερού) και δραστηριοποιείται μία απο τις μεγαλύτερες Αεροθλητικές Λέσχες στη βόρεια Ελλάδα, έμεινε εκτός υπουργικών εξαγγελιών, γιατί προφανώς ουδείς απο τις Σέρρες, και κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές, του έθεσε επίσημα το θέμα.

Ο υπουργός Μεταφορών, ανακοίνωσε συγκεκριμένα την κατασκευή «Αεροδρομίων Γενικής Αεροπορίας – Αεραθλητικών Κέντρων» στο Μάλεμε Χανίων, στη Μαρίτσα Ρόδου, στη Σπάρτη και στην Κομοτηνή, όπου και η εκλογική του περιφέρεια.

Στους χώρους αυτούς θα κατασκευαστούν σύγχρονα Αεροδρόμια Γενικής Αεροπορίας-Αεραθλητικά Κέντρα, με στόχο την τουριστική και εμπορική τόνωση των περιοχών αυτών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των αεραθλητικών δραστηριοτήτων.
Το Σάββατο στην Κομοτηνή, ο υπουργός Μεταφορών υπέγραψε, παρουσία εκπροσώπων κρατικών φορέων, παραγωγικών τάξεων και αθλητικών παραγόντων το «Μνημόνιο Συνεργασίας», για την κατασκευή του «Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας – Αεραθλητικού Κέντρου Κομοτηνής» το οποίο θα κατασκευαστεί σε έκταση 99,04 στρεμμάτων που παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη θέση Μεσούνη-Κάμπος του δήμου Αιγείρου στο Ν. Ροδόπης – όπου δραστηριοποιείται σήμερα η Αερολέσχη Κομοτηνής.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, προβλέπεται μέχρι τέλους του έτους η δημοπράτηση σειράς έργων συνολικού κόστους € 6 εκατ. Ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το 2011.
Τα έργα περιλαμβάνουν :
-Την ανακατασκευή και επέκταση του ανενεργού στρατιωτικού διαδρόμου που παραχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μήκους 1.100 και πλάτους 30 μέτρων, με δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών, για ανάπτυξη πτητικής δραστηριότητας ελαφρών αεροσκαφών, μικρών jet και εγκατάσταση αεροπορικών σχολών.
-Κατασκευή κτηρίου αεροσταθμού επιφανείας 380 τ.μ με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις λειτουργίας και ασφαλείας (αίθουσα αναμονής επιβατών, γραφεία ΥΠΑ- ΕΛ.ΑΣ- Τελωνείου, εκθεσιακό χώρο, Σταθμό Πυροσβεστικής, υπόστεγο στέγασης αεροσκαφών κα).
-Έργα για τη λειτουργία του Αεραθλητικού Κέντρου Κομοτηνής, με στόχο την ανάπτυξη του αεραθλητισμού (ανεμοπορία, αερομοντελισμό κα) αλλά και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
“Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας και του Αεραθλητισμού σε όλη τη χώρα. Και αυτό υλοποιείται με την κατασκευή σειράς σημαντικών έργων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και μάλιστα σε σύντομο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή τουριστικά και εμπορικά και δίνονται πλέον νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις αεραθλητικές τους δραστηριότητες” δήλωσε μεταξύ άλλων στα ΜΜΕ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, απο την Κομοτηνή και την εκλογική του περιφέρεια
Στο νομό Σερρών κατά την περίοδο 1990 – 1993 επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τέθηκε επί τάπητος η δημιουργία αεροδρομίου στο Δαφνούδι. Τότε έγιναν οι αναγκαίες μελέτες και ξεκίνησε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, αλλά μετά την κυβερνητική αλλαγή το 1993, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη στη συνέχεια, το θέμα σταμάτησε.
Στις εκλογές του 2004 η Ν.Δ. έκανε λόγο για ολοκλήρωση του έργου, αλλά καμία ουσιαστικά κίνηση δεν έγινε απο τότε.
Ακόμη και αν το αεροδρόμιο στο Δαφνούδι, θεωρείται “καμμένο” χαρτί, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα δύο μικρά αεροδρόμια, που σήμερα λειτουργούν στο νομό. Συγκεκριμένα του Αεροθλητικού Κέντρου στις Σέρρες, και του Χορτερού στον δήμο Σιδηροκάστρου.

Από τα δύο αεροδρόμια, μονάχα του Χορτερού βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης από την ΥΠΑ, μετά τις αναγκαίες εργασίες στις οποίες προχώρησε ο δήμος Σιδηροκάστρου,

Ειδικά του Χορτερού, που βρίσκεται δίπλα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Προμαχώνα – Θεσσαλονίκη) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για αεροθλητισμό αλλά και για χρήση απο ελαφρά αεροσκάφη και μικρά jet, εταιρειών που θα ήθελαν να προσεγγίσουν την κεντρική Μακεδονία, αλλά και τη ΒΔ Βουλγαρία.
Το αεροδρόμιο αυτό, θα μπορούσε να λειτουργεί για εμπορευματικούς σκοπούς αλλά και για τουριστικούς. Οι φτηνές αεροπορικές εταιρείες περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και περιοχές της βόρειας Ελλάδας για τις καλοκαιρινές διακοπές ανατολικοευρωπαίων αλλά και Ρώσων. Το θέμα, σίγουρα θα έχει συνέχεια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *