8/10 ΥΠΕΡ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΕΡΡΩΝ – ΔΡΑΜΑΣ – ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Υπέρνομαρχία Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, με έδρα την … Ξάνθη, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών που προωθούνται στον διοικητικό χάρτη της χώρας, με μείωση των νομαρχιών από 52 σε 16 σε όλη την επικράτεια.


Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (7/10), αν και το εγχείρημα της συνένωσης, παραμένει ακόμη αντικείμενο μελέτης, εν τούτοις, το υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να αγωνιά τόσο για τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του, όσο για τα ποιοτικά και οργανωτικά του δεδομένα, μιας και από αυτά θα εξαρτηθεί και θα κριθεί η επιτυχία του. Δηλαδή εάν θα καταστεί δυνατόν να ενωθούν πόλεις και νομοί με ενιαία κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτισμικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή και να ωριμάσουν τα προαπαιτούμενα για οικονομική ευρωστία και ανάπτυξη.
Το νέο διοικητικό μοντέλο στοχεύει στη δημιουργία κρίσιμων αυτοδιοικητικών μεγεθών, ικανών να αποτελέσουν δυναμικούς αναπτυξιακούς μοχλούς και αυτοδύναμες οικονομικές οντότητες, εν όψει μάλιστα και του Δ΄ ΚΠΣ, που δίνει ιδιαίτερο προβάδισμα στις περιφέρειες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αμέσως μετά τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ (14-15-16 Νοεμβρίου) και της ΕΝΑΕ (6-7-8 Δεκεμβρίου), θα ξεκινήσει και επίσημα η διαβούλευση, για τις επικείμενες αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας, που προβλέπει επίσης μείωση δήμων από 1.034 σε 400 και περιφερειών από 13 σε 6.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» προβληματίζει παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών. Μόλις την περασμένη Παρασκευή (5/10) ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνένωσης των νομών Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης σε μία υπέρ-νομαρχία, δηλώνοντας πως θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό, εφόσον έδρα της υπέρ-νομαρχίας, οριζόταν οι Σέρρες. «Μόνο εάν οι Σέρρες οριζόταν έδρα της υπερνομαρχίας Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την πρόταση για συνένωση των τεσσάρων νομών» είχε δηλώσει συγκεκριμένα στο infoserres.gr, ο νομάρχης Σερρών.
Κύκλοι της Ν.Α Σερρών, έλεγαν πως δε μπορεί ο νομός Σερρών, με πληθυσμό άνω των 200 χιλιάδων κατοίκων, να «συνενωθεί» με νομούς που είναι κατά πολύ μικρότεροι και σε έκταση και σε πληθυσμό. Οι ίδιοι τόνιζαν με νόημα πως ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ένα σχέδιο επί χάρτου και πως τίποτα ακόμη δεν είναι τελικό, αφού θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *