9/4 Μπάντμιντον, πιάνοντας φτερά στον αέρα

Ταχύτατο και απαιτητικό από τους αθλητές, πρόκειται για ένα άγνωστο αλλά πολύ γοητευτικό άθλημα

Το Σιδηρόκαστρο είναι η μητρόπολη του και έχει τρία από τα ισχυρότερα σωματεία

Ηαντιπτέρισις (μπάντμιντον) είναι άθλημα με ιστορία χιλιάδων ετών.Θεωρείται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και στην Αίγυπτο.Τον 16ο αιώνα ένα σχετικό παιχνίδι, το χανετσούκι, παιζόταν στηνΙαπωνία. Στη Δύση υπήρχε ένα παρεμφερές παιχνίδι, στο οποίο δύο ήπερισσότεροι παίκτες κρατούσαν στον αέρα με μικρές ρακέτες, ένα φτερωτό«μπαλάκι».Το Σιδηρόκαστρο είναι η μητρόπολη του ελληνικού μπάντμιντον.Εχει τρία από τα ισχυρότερα σωματεία.

Ησύγχρονη μορφή του μπάντμιντον βρίσκεται στην Ινδία, όπου Βρετανοίαξιωματικοί, στα τέλη του 19ου αιώνα ενδιαφέρθηκαν για ένα τοπικόπαιχνίδι, που ονομαζόταν πούνα. Το εισήγαγαν στην Αγγλία, όπουθεσπίστηκαν οι πρώτοι κανόνες του μπάντμιντον. Αλλη μορφή του αθλήματοςπαιζόταν στα μέσα του 19ου αιώνα στη Νότια Ινδία.

ΟΛονδρέζος έμπορος παιχνιδιών, Αϊζακ Σπρατ το 1860 εξέδωσε έναβιβλιαράκι, το «Μπάντμιντον Μπάτλντορ, ένα νέο παιχνίδι». Δυστυχώς, δενδιασώθηκε κάποιο αντίτυπο.

Τονέο άθλημα οριστικά καθιερώθηκε το 1873 στον Πύργο Μπάντμιντον τουδούκα του Μποφόρ, στην Γκλούστερσιρ της Αγγλίας. Τότε το σπορ αυτόαναφερόταν ως «Το παιχνίδι του Μπάντμιντον» και έτσι καθιερώθηκε τοσημερινό διεθνές όνομά του. Ως το 1887 παιζόταν στην Αγγλία με τουςκανονισμούς, που ίσχυαν στην Ινδία. Τότε ένας σύλλογος μπάντμιντονπροσάρμοσε τους κανόνες στην αγγλική νοοτροπία. Το 1893 η ΕνωσηΜπάντμιντον της Αγγλίας εξέδωσε τους πρώτους κανόνες, που είναιπαρόμοιοι με τους τωρινούς. Το πρώτο τουρνουά παγκοσμίως διεξήχθη το1899 στην Αγγλία. Το 1934 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία από 9 χώρες.Επίσημα αυτή τη στιγμή έχει μέλη της 150 Εθνικές Ομοσπονδίες και πέντεΔιηπειρωτικές Συνομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή πουιδρύθηκε το 1967.

Τομπάντμιντον πρωτοπαρουσιάσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το1972 ως άθλημα επίδειξης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το 1985 τοενέταξε στο επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Με τα τέσσερα από τα πέντεαγωνίσματα (απλό ανδρών, απλό γυναικών, διπλό ανδρών και διπλόγυναικών) έκανε την επίσημη εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες τηςΒαρκελώνης το 1992. Το 1996 στους Αγώνες της Ατλάντα προστέθηκε το διπλό μεικτό.

Ανκαι το άθλημα καθιερώθηκε και διαδόθηκε από τους Βρετανούς, οι χώρες,που κυριαρχούν παγκοσμίως είναι αυτές της Απω Ανατολής (Ινδονησία,Κίνα, Ν. Κορέα, Μαλαισία), ενώ στην Ευρώπη επικρατεί συνήθως η Δανία.

ΣτηνΕλλάδα το άθλημα έκανε την εμφάνισή του το 1988 από έναν μικρό αριθμόκαθηγητών και φοιτητών στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμούτου πανεπιστημίου της Κομοτηνής. Η ελληνική ομοσπονδία (ΕΟΦΣΑ) έχει στηδύναμή της περίπου 7.400 εγγεγραμμένους αθλητές και 145 σωματεία, εκτων οποίων πέρσι στα πανελλήνια πρωταθλήματα βαθμολογήθηκαν τα 63.Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συμμετείχαν στο αγώνισμα τουδιπλού οι Θεόδωρος Βέλκος και Γιώργος Πάτης. Τα πρώτα μετάλλια, πουκατέκτησε η Ελλάδα σε διεθνή διοργάνωση ήταν τα χάλκινα, που πήρανστους Βαλκανικούς αγώνες παίδων – κορασίδων στην Τουρκία, το 1996, οιΠάτης/Ντόμπρης και οι Κουτάλου/Καλούπα.

Ηρακέτα και το φτερωτό «μπαλάκι» (φτερό) είναι τα βασικά αντικείμενα τουαθλήματος. Οι πρώτες ρακέτες ήταν ξύλινες. Σήμερα χρησιμοποιούνταιυλικά προηγμένης τεχνολογίας για την κατασκευή τους (αλουμίνιο,γραφίτης, τιτάνιο). Η πλεγμένη επιφάνεια αποτελείται από νήματασυνθετικού πλαστικού. Η ρακέτα ζυγίζει 85-100 γραμμάρια. Το φτερόαποτελείται από ένα ημισφαίριο από φελλό καλυμμένο με δέρμα, πάνω στοοποίο σφηνώνονται 16 φτερά χήνας που σχηματίζουν χαρακτηριστικό κώνο.Ενα φτερό πρέπει να ζυγίζει από 4,74 μέχρι 5,50 γραμμάρια.Το γήπεδοέχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου. Οι διαστάσεις του είναι13,40μ.Χ6,10μ. Χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη από ένα φιλέ, που στουςορθοστάτες έχει ύψος 1,55μ.

πηγή: www.paratiritisnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *