Μάλιστα ήδη τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού, έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, στο αίτημα του ιδιώτη επενδυτή. Μόνο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών, γνωμοδότησε ομόφωνα στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Την Τρίτη (25/9) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, όπου αποφασίσθηκε να υπάρξει παρέμβαση του αρμόδιου αντινομάρχη, Βαγγέλη Καλαθά, στο τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι αρμόδιο για την ερμηνεία θεμάτων που αφορούν το πρόγραμμα «NATURA 2000», αφού ο Λαϊλιας ανήκει στην κατηγορία των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών, οπότε η λειτουργία λατομείου θα μπορούσε να βλάψει το φυσικό περιβάλλον.
Ο αντινομάρχης Βαγγέλης Καλαθάς, δεν απέκλεισε δυναμικές κινητοποιήσεις, μαζί με τις τρεις κοινότητες. «Σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρήσει σε θετική έκβαση για τον επενδυτή, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα που αποφασίσθηκαν στη σύσκεψη, δηλαδή κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και λαϊκές κινητοποιήσεις» τόνισε ο αντινομάρχης.
26/9 “ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ” Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΛΑΪΛΙΑ
Παρά την αντίδραση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών και των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου, Ορεινής και Άνω Βροντούς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, δίνει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία λατομείου γρανίτη, στην περιοχή Χέρσο του Καρυδοχωρίου, ακριβώς κάτω από τον βράχο της Κατίγκως στον Λαϊλιά.