ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS.
Πέρασαν περισσότερα από 23 χρόνια από την ταυτοποίηση του ιού HIV και του συνδρόμου που προκαλεί AIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) Στη διάρκεια των χρόνων αυτών έγινε σημαντική πρόοδος, τόσο στην κατανόηση των μηχανισμών μετάδοσης και πολλαπλασιασμού του HIV, όσο και στον σχεδιασμό θεραπευτικών στρατηγικών που ελάττωσαν τη θνησιμότητα και παρέτειναν σημαντικά το χρόνο και την ποιότητα ζωής των ΗIV θετικών ατόμων.
Η λοίμωξη από τον ιό ΗIV μεταδίδεται, ως γνωστόν, με την σεξουαλική επαφή (ομοφυλόφιλη ή ετεροφυλόφιλη), με την αιματική οδό (με σύριγγες ή βελόνες που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκαν από μολυσμένο άτομο) ή με τα παράγωγα του αίματος και από την οροθετική μητέρα στο παιδί της (κάθετη μετάδοση).
Ανω του 70% της μετάδοσης στους ενήλικες οφείλεται στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν με τον ιό, σε σύγκριση με τους άνδρες. Έλκη στα γεννητικά όργανα, προχωρημένη νόσος του συντρόφου, άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τραύμα, αποτελούν παράγοντες ττου ευνοούν τη μετάδοση.Το φύλλο όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει την φυσική ιστορία της HIV λοίμωξης, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα.
To AIDS λαμβάνει με μια ανησυχητική δυναμική διαστάσεις επιδημίας, χωρίς διάκριση φύλλου, ηλικίας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης.Από το 1984 έως το 2005 στο ΚΕ.ΕΛ.ΓΊ.ΝΟ δηλώθηκαν 7371 HIV οροθετικά άτομα, εκ των οποίων 5777 (78,38%) ελληνικής και 948 (12,86%) αλλοδαπής εθνικότητας. Η πλειοψηφία των ΗIV οροθετικών ατόμων αλλοδαπής εθνικότητας προέρχεται από την Υποσαχάριο Αφρική και από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της ύπαρξης αυξητικών τάσεων στην ποσοστιαία αναλογία των ΗIV οροθετικών ατόμων στη χώρα μας.To AIDS μας αφορά όλους, κινδυνεύουμε όλοι εξίσου. Η προληπτική αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης αποτελεί, προς το παρόν, το κύριο μέσο προστασίας του πληθυσμού. Ως διαδικασία περιλαμβάνει αφενός την πρωτογενή πρόληψη, η οποία αφορά στην ενημέρωση όλων των κοινωνικών ομάδων για το AIDS και αφετέρου τη μείωση στο ελάχιστο των σύνθετων επιπτώσεων της νόσου στους φορείς, στους ασθενείς στο οικογενειακό τους περιβάλλον και την κοινωνία ευρύτερα.
Η πρόληψη της HIV λοίμωξης αφορά στα εξής:
1. Πρόληψη της σεξουαλικής μετάδοσης, προσεκτική επιλογή του ερωτικού συντρόφου και χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή και καθ’ όλη τη διάρκεια της.
2. Πρόληψη μετάδοσης με αίμα και παράγωγα πλάσματος Αυστηρός έλεγχος του μεταγγιζόμενου αίματος.
3. Πρόληψη μετάδοσης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών – ενημέρωση και μέτρα για χρήση αποστειρωμένων βελονών και συρίγγων.
4. Πρόληψη περιγεννητικής μετάδοσης, ενημέρωση των γυναικών απαραγωγικής ηλικίας.
5. Πρόληψη με προσυμπτωματικό έλεγχο: έχει σαν στόχο τον εντοπισμό φορέων σε διάφορες κοινωνικές ομάδες συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου.
6. Προφυλάξεις για φορείς και ασθενείς με AIDS, Αυστηρή τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, ενδεδειγμένη ερωτική συμπεριφορά, αποφυγή μητρικού θηλασμού κ.α.
Η ελπίδα για τον έλεγχο της διασποράς της HIV βρίσκεται σε συνάρτηση με την Παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου. Μέχρι να υλοποιηθεί όμως ο συγκεκριμένος στόχος, η συστηματική ενημέρωση όλων των κοινωνικών ομάδων για όλες τις παραμέτρους, οι οποίες αφορούν το AIDS, θα συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο μέτρο για την πρόληψη του.
Η ζωή σου είναι στα χέρια σου!
To AIDS είναι γύρω σου και σε αφορά.
Μην κλείνεις τα μάτια σου.
Προφύλαξε τον εαυτό σου και τους γύρω σου!