Ο χώροςτης Β. Ελλάδας είναι χώρος όπου σημειώθηκε μια μεγάλη αποβιομηχάνισηπου έριξε εργαζόμενους, γυναίκες εργαζόμενες, ολόκληρες οικογένειες,στη ζώνη της ανεργίας και της φτώχιας.
Δενέχουμε βιομηχανίες για να κλείσουν. Μόνο το εργοστάσιο της ΒιομηχανίαςΖάχαρης ΅ας απέμεινε, η οποία έχει πάρει παράταση, δεν ξέρουμε όμως γιαπόσο. Η ανεργία βρίσκεται στο 20%, στη μαύρη εργασία δεν υπάρχεικανένας έλεγχος, αφού η ανασφάλιστη εργασία υπολογίζεται το 45%»,σημείωσε ο Ηλίας Αντωνίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών.που εμφανίζονται, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά σε ολόκληρο τονευρωπαϊκό χώρο και που φτάνουν μέχρι το 50% των νέων να βρίσκονται στηνανεργία.
Σύμφωναμε τα στοιχεία του ΟΑΕΔ Σερρών και του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης τουΟργανισμού, από το σύνολο των ανέργων, οι 3.355 αφορούν άντρες, ενώ οι4.296 γυναίκες, με τους υψηλότερους δείκτες να σημειώνονται στηνηλικιακή ομάδα των 26 έως 35 ετών, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξησητου αριθμού των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, το πρώτο τρίμηνο του2008, κατά 12,5% στις γυναίκες που χειρίζονται μηχανές και εξοπλισμόκαι κατά 1,32% στους άνδρες επιστημονικού προσωπικού,
«Προτού μπει η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχαμε σοβαρό πρόβλημα, όλος ο κόσμος πηγαίνει εκεί για ψώνια, διότι οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες» σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αρ. Δρογαλάς.Η είσοδος της γείτονος στην ΕΕ άλλαξε τα δεδομένα και εκεί όπουκαταγραφόταν εκροή πληθυσμού τώρα σημειώνεται εισροή και κάποιαεπισκεψιμότητα. «Αν και το κλίμα δεν είναι ακόμη καλύτερο, αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιο φως στο τούνελ» αναφέρειο κ. Δρογαλάς. Στις Σέρρες η ανεργία ξεπερνά το 14%, ποσοστό που πολλοίχρεώνουν στη μετεγκατάσταση βιοτεχνικών στη φθηνότερη Βουλγαρία. «Ευτυχώς ολοκληρώνεται ο κάθετος άξονας, ενώ κάποιες μονάδες έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη και ήρθαν εδώ» τονίζει και προσθέτει: «Η βιομηχανική περιοχή άρχισε ξανά να ανθεί, τώρα όλοι περιμένουμε το Δ´ ΚΠΣ, για το οποίο λέγεται ότι κατά 80% θα διοχετευθεί στην επαρχία» λέει ο κ. Δρογαλάς.
πηγή: www.paratiritisnews.gr