Στον Προμαχώνα εντοπίστηκε το ασιατικό κουνούπι «aedes albopictus», γνωστό ως κουνούπι – τίγρης. Αβγά του επικίνδυνου εντόμου είχαν εντοπιστεί το καλοκαίρι του 2008, μέσα σε εντομοπαγίδες, οι οποίες τοποθετήθηκαν από το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου, Ηλία Ακριτίδη,πρόκειται για ένα και μοναδικό έντομο, το οποίο μεταφέρθηκε στο νομόΣερρών φωλιάζοντας μέσα στα ελαστικά αυτοκινήτων ή σε εισαγόμενααποξηραμένα φυτά. Διευκρίνισε επίσης ότι χρειάζονται υψηλέςθερμοκρασίες και ιδανικές συνθήκες, ώστε να επιβιώσει και νααναπαραχθεί.
Μετά την πρώτη εμφάνιση του κουνουπιού, στο ίδιοσημείο, τοποθετήθηκαν στην περιοχή ανιχνευτές και εντομοπαγίδες, ενώέγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί, προκειμένου να εξοντωθεί. Επίσης, στηνπεριοχή αλλά κυρίως στη λίμνη Κερκίνη έχει εγκατασταθεί δίκτυοωοπαγίδων και παρακολούθησης του συγκεκριμένου εντόμου.
Το κουνούπι- τίγρης έχει ήδη εντοπιστεί σε οκτώ νομούς, σ’ όλη την Ελλάδα. Τοέντομο, που ενδημεί στη νοτιοανατολική Ασία και στη βόρεια -βορειοανατολική Αφρική, μπορεί να μεταδώσει σοβαρές έως και θανατηφόρεςμολυσματικές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και το Δάγκειο πυρετό.
Οπρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών εμφανίστηκε πάντωςκαθησυχαστικός, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανέναπεριστατικό μετάδοσης σπάνιας ασθένειας στην Ευρώπη από κουνούπια –τίγρεις.
Όπως επισημαίνει η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας τουυπουργείου Υγείας, ο πλέον αποτελεσματικός, ελεγχόμενος και ακίνδυνοςτρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών αυτών είναι ο ψεκασμός από τοέδαφος των εστιών ανάπτυξής τους, αμέσως μετά την ανεύρεση τωνπρονυμφών.