Με μοναδική απόδειξη τη μαρτυρία ενός υπερήλικα, πλέον, παλιού στρατιώτη στην περιοχή, την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, πέντε σύγχρονοι… Ιντιάνα Τζόουνς έψαχναν για ένα θησαυρό από λίρες στο Άγκιστρο Σερρών, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από την Αστυνομία αφού δεν είχαν άδεια εκσκαφής.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι πέντε «ερευνητές», ο Θεσσαλονικιός υπερήλικας που πολέμησε στην περιοχή την περίοδο του ’40 διηγούνταν πως είδε αντάρτες να κρύβουν εκεί ένα κιβώτιο με χρυσές λίρες. Ακολουθώντας τα σημάδια που τους έδωσε και πιστεύοντας τη μαρτυρία του παλιού στρατιώτη, δυο αγρότες από τις Σέρρες και τρεις ιδιωτικοί υπάλληλοι από τη Θεσσαλονίκη, ηλικίας από 30 έως 38 ετών, προσπάθησαν να βρουν τις λίρες σαν σύγχρονοι κυνηγοί χαμένων θησαυρών.
Η ιστορία του υπερήλικα, που κινείται ανάμεσα στα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας, φαίνεται πως μάγεψε τους πέντε σύγχρονους χρυσοθήρες, που πιάστηκαν όμως στα πράσα, καθώς οι κινήσεις τους είχαν γίνει αντιληπτές από την Αστυνομία εδώ και μέρες. Περίοικοι είδαν σκαμμένο το έδαφος στο σημείο, την περασμένη εβδομάδα και ενημέρωσαν τις αρχές. Έπειτα από συνεχείς περιπολίες εκεί, οι πέντε σύγχρονοι χρυσοθήρες πιάστηκαν επ’ αυτοφόρω τη Δευτέρα του Πάσχα, έχοντας μαζί τους διάφορα σκαπτικά εργαλεία ενώ οι έρευνες στα σπίτια τους συνεχίζονται για την ανεύρεση του ανιχνευτή μετάλλων και πιθανόν κάποιου χάρτη.
Οι υποψίες αρχικά στράφηκαν στην περίπτωση της αρχαιοκαπηλίας, καθώς στην περιοχή υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι χριστιανικοί ναοί και αρχαία νεκροταφεία. Για το λόγο αυτόν αρχαιολόγος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κλήθηκε να κάνει επιτόπια έρευνα από την οποία προέκυψε ότι το σημείο δεν παρουσιάζει κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Ο θρύλος
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που σύγχρονοι χρυσοθήρες ψάχνουν για κρυμμένους θησαυρούς και χρυσό στην ευρύτερη περιοχή του Αγκίστρου, όπου ο θρύλος για μυστικά ανεκτίμητης αξίας μένει ζωντανός εδώ και δεκαετίες και σαγηνεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Πριν από εννέα μήνες συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα από τις Σέρρες που έσκαβαν για λίρες περίπου 200 μέτρα μακριά από το ίδιο σημείο όπου πιάστηκε η παρέα των πέντε. Τα «σημάδια» έχουν ακολουθήσει κατά καιρούς πολλοί ερευνητές που βασίζονται στις μαρτυρίες και τις διηγήσεις γηραιότερων, σε παλιούς χάρτες ή ακόμη και σε… όνειρα.
Η ιστορία του τόπου ενισχύει το μύθο. Οι «ανασκαφές» γίνονται στα εγκαταλειμμένα χωριά γύρω από τη λουτρόπολη του Αγκίστρου που εκκενώθηκαν στις αρχές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τότε εικάζεται ότι οι εύποροι κάτοικοι των χωριών φεύγοντας άφησαν περιουσίες θαμμένες στο χώμα. Ιστορίες μιλούν για κρυμμένες λίρες ανταρτών ή ακόμα και Βουλγάρων, ενώ ο μύθος πάει πιο βαθιά στο παρελθόν και από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φτάνει στα βάθη της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή.
Ο μόνος κρυφός πλούτος, πάντως, που φαίνεται να υφίσταται δεν είναι άλλος από τις ιαματικές πηγές της περιοχής, ενώ οι πέντε κυνηγοί χρυσού, που αφέθηκαν με εντολή εισαγγελέα προσωρινά ελεύθεροι, θα δικαστούν με την κατηγορία της χρυσοθηρίας, καθώς δεν είχαν άδεια για εκσκαφή στο σημείο