Στην περιοχή της Πάφρας του Πόντου (τόπος καταγωγής των περισσότερων Ακριτοχωριτών), σε υψόμετρο 1200μ. (βουνό Νεπιέν Ντάγ) μέσα σε σπηλιά , υπήρχε το θαυματουργό προσκύνημα της Παναγίας Μάγαρας (μααρά στα τουρκ. σημαίνει σπηλιά). Οι τουρκόφωνοι Έλλήνες της περιοχής συνήθηζαν να το αποκαλούν ¨Παχατζάχ Παναγιασί¨(ελ. μετάφρ.: Η Παναγία που βοηθάει αυτούς που δεν βλέπουν).
Σήμερα μόνο κάποιες εσοχές στη σπηλιά (θέσεις εικόνων), το αγίασμα που ακόμα τρέχει από την οροφή της και τα χαλάσματα μιας εκκλησίας λίγα μέτρα πιο κάτω μαρτυρούν την ύπαρξη του μεγάλου προσκυνήματος των Παφραίων. Η εικόνα της Παναγίας χάθηκε.
Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ
Στις 22 Ιουλίου 2008 προς ανάμνηση του ξεχασμένου προσκυνήματος των Παφραίων και μετά από πρωτοβουλία κατοίκων του Ακριτοχωρίου, τοποθετήθηκε στην εκκλησία του χωριού η νέα εικόνα της Παναγίας Μάγαρας (ή Οτ Καγιά).
Η εικόνα είναι δωρεά και αγιογραφήθηκε από τις μοναχές του Ι. Η. Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου.
Κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου γίνεται περιφορά της εικόνας και ακολουθεί πολιτιστική εκδήλωση από το Σύλλογο Ποντίων του χωριού, αναβιώνοντας έτσι κατά καποιο τρόπο και τη μεγάλη πανήγυρη που γίνονταν στην Πατρίδα πριν τον ξεριζωμό.
Παραθέτουμε απόσπασμα από την Ακολουθία της Υπεραγίας Θεοτόκου Επονομαζόμενης Μάγαρας της εν επαρχία Πάφρας του Πόντου νυν τιμωμένης εν Ακριτοχώριο Σιντικής , του Δρος Χαραλάμπου Μ. Μπούσια (Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας) Ήχος α΄Των ουρανίων Ταγμάτων Φρουρός, ακέστωρ και σκέπη και μέγα στήριγμα Παφραίων Χριστωνύμων, και Ποντίων απάντων, της Μάγαρας Παρθένε, σκέπε πιστούς νύν είς Ακριτοχώριον ασπαζομένους την εικόνα σου τη σεπτήν, χαριτόβρυτε Παντάνασσα.