1.ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Τα τελευταία χρόνια μελετώντας τους δείκτες ευημερίας του Ν.Σερρών μας δημιουργείται συναίσθημα θλίψης και στεναχώριας, γιατί όχι και αγανάκτησης. Φθάσαμε στο σημείο ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας προικισμένος με φυσικούς πόρους και φυσικές ομορφιές να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας μας (με προοπτική να κατακτήσει την τελευταία). Από όλους γενικά τους Σερραίους τίθεται στην περίπτωση αυτή ένα πελώριο ΓΙΑΤΙ;
.infoseΤο πρώτο και βασικό ερώτημα για την κατάσταση του νομού είναι αν υπάρχουν ευθύνες για την κατάντια αυτή του νομού; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι Ναι. Οι ευθύνες μπορεί να αναζητηθούν θα λέγαμε σε όλα τα επίπεδα, όπως:
– Κράτος
– Βουλευτές
– Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
– Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δύσκολα θα μπορούσαμε να επιμερίσουμε τα ποσοστά ευθύνης, ωστόσο όμως δεν χωράει αμφιβολία ότι η ευθύνη διαχέεται σε όλα τα παραπάνω επίπεδα.
2. ΤΑ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Η οικονομία μιας χώρας κρίνεται και αξιολογείται με βάση την διαμόρφωση των Μακροοικονομικών μεγεθών. Μεταξύ των μακροοικονομικών μεγεθών που χρησιμοποιούνται είναι:
α) Το ΑΕΠ της χώρας
β) Το ποσοστό ανεργίας
γ) Ο πληθωρισμός
δ) Οι Δημόσιες επενδύσεις
ε) Οι ιδιωτικές επενδύσεις
στ) Η επιχειρηματική δραστηριότητα
Από τα παραπάνω κριτήρια το μόνο που δεν ενδείκνυται σε επίπεδο αξιολόγησης νομού είναι ο πληθωρισμός. Έτσι σε μία συνοπτική καταγραφή της υφισταμένης κατάστασης του νομού, θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το κριτήριο του πληθωρισμού και να προσθέσουμε τα δημογραφικά στοιχεία.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω αξιολογικά κριτήρια και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία η κατάσταση (αξιολόγηση) του νομού μας έχει ως εξής:
2.1) ΑΕΠ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Το έτος 2004 το ΑΕΠ του Ν. Σερρών ανά κάτοικο έφθανε στα 10.294€, όταν ο μέσος όρος της χώρας ήταν 15.142€, δηλαδή στο 68% του μέσου όρου της χώρας όταν πριν 10 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 83%. Η απόσταση πλέον από το μέσο όρο συνεχώς μεγαλώνει. Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το 1970 το ποσοστό συμμετοχής του ΑΕΠ του Ν. Σερρών έφθανε στο 11% του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο έτος 2004 γίνεται 6,94%. Η κατάσταση αυτή ίσως από μερικούς να υποστηρίζεται ακόμη (;) ότι ονομάζεται περιφερειακή ανάπτυξη ή σύγκλιση!!!
2.2) Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (στοιχεία απογραφών) το 1981 η ανεργία στο Ν. Σερρών έφθανε στο 4,17%, όταν στην χώρα μας ήταν 4,38%. Είκοσι χρόνια μετά, το 2001 το ποσοστό της ανεργίας για το νομό μας γίνεται 13,57% όταν στην χώρα είχαμε 10,50%, δηλαδή κατά 30% μεγαλύτερη από τα μέσα επίπεδα της χώρας. Σήμερα η ανεργία στο νομό μας ξεπερνά το 14%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας έχουμε στις ηλικιακές ομάδες 26-45 ετών ενώ η ανεργία στις γυναίκες προσλαμβάνει τραγικές διαστάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία της ανεργίας των γυναικών χαρακτηρίζεται μακράς διάρκειας. Το μέγεθος (πολύ μικρές επιχειρήσεις) των Σερραϊκών επιχειρήσεων είναι προσδιοριστικός παράγοντας για το ύψος της απασχόλησης και ανεργίας.
2.3) ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Η κατανομή των δημοσίων επενδύσεων στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο στην χώρα μας, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι δημόσιες επενδύσεις αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της δημοσιονομικής διαχείρισης και της περιφερειακής πολιτικής της χώρας. Τα στοιχεία της ισότητας και της δίκαιης κατανομής θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή των δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδο νομού για την περίοδο 1976-2001 και σε αντίστοιχες υποπεριόδους με βάση το δείκτη χώρα= 100 το ποσοστό του Ν. Σερρών ως ποσοστού του μέσου όρου της χώρας (100) ήταν:
ΠΕΡΙΟΔΟΣ |
ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΗΜ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ |
1976-1981 |
197,7% |
1982-1987 |
77,7% |
1988-1993 |
68,4% |
1994-1999 |
62,9% |
2000-2001 |
64,3% |
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ ανά κάτοικο του νομού ως ποσοστό του μέσου όρου της χώρας από 88% που ήταν την περίοδο 1976-1981, στην περίοδο 2000-2001 γίνεται 67,2%. Για τον κατήφορο αυτό του Νομού ποιος μπορεί να δώσει απάντηση;
2.4) ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μπορεί ο νομός Σερρών να είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας μας, ωστόσο όμως χαρακτηρίζεται από μία εντεινόμενη τάση μείωσης του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό φυσικής μείωσης το&u