Το μεγαλύτερο κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ ετησίως, που εξάγονται και επανεισάγονται μεταξύ δεκάδων φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρωταγωνιστικό "ρόλο" φαρμακείο στον Προμαχώνα, ζημιώνοντας το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, πιάστηκε στα δίχτυα του ΣΔΟΕ.
|
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" (7/8) το "κόλπο" έχει ως εξής : Ελληνας φαρμακοποιός εξάγει τα φθηνά ελληνικά φάρμακα, χωρίς να διαγράφει, όπως οφείλει, τα κουπόνια με ανεξίτηλο μελάνι. Παραλήπτης των φαρμάκων αυτών είναι συνάδελφός του σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά προτίμηση εκεί όπου το συγκεκριμένο φάρμακο έχει υψηλή τιμή, προκειμένου να μετατρέψει μετέπειτα τη διαφορά σε κέρδος. Τα κουπόνια που δεν διαγράφηκαν επιστρέφονται στον Ελληνα φαρμακοποιό, μέσω του ταχυδρομείου, με μια απλή συστημένη επιστολή. Τα ίδια κουπόνια των φαρμάκων που είχαν εξαχθεί συνταγογραφούνται στην Ελλάδα και υποβάλλονται σε Ασφαλιστικά Ταμεία για την είσπραξη του αντίτιμου…
Το κύκλωμα που έχουν στήσει Ελληνες φαρμακοποιοί και συνάδελφοί τους σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτει στην «Ε» ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, τονίζοντας πως τα «μαϊμού» φάρμακα που διακινούνται ετησίως ξεπερνούν σε αξία τα 150 εκατ. ευρώ, όταν συνολικά οι εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι φαρμακείο του Προμαχώνα εμφανίζει μεγαλύτερες εξαγωγές και μεγαλύτερους τζίρους από το μεγαλύτερο σε τζίρο φαρμακείο της πρωτεύουσας. Το γεγονός και μόνο αυτό έχει θορυβήσει τους φοροελεγκτές, οι οποίοι έχουν στήσει ειδικό μηχανισμό εξιχνίασης του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων.
Για να λειτουργήσει το σύστημα, δηλαδή για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό για τον Ελληνα φαρμακοποιό, προτιμώνται ως αποδέκτες, εισαγωγείς του προϊόντος χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σ.σ. ελεύθερη διακίνηση), όπου η τιμή πώλησης είναι υψηλή.
Δηλαδή, ένα φάρμακο που πωλείται φθηνά στην Ελλάδα, θα εξαχθεί σε χώρα με πολύ υψηλή τιμή.
Αρμόδιοι παράγοντες του ΣΔΟΕ τονίζουν ότι ακόμα και… τεχνηέντως αφήνονται σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές ορισμένων φαρμάκων. Είναι τα φάρμακα αυτά, που θα εξαγάγουν επί παραδείγματι στη Γερμανία ή στην Ιταλία, όπου οι τιμές πώλησης κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ώστε να υπάρξει κέρδος, τόσο για τον Ελληνα εξαγωγέα, όσο και για τον συνάδελφό του Γερμανό ή Ιταλό εισαγωγέα.
Συνεργαζόμενος γιατρός
Η δράση του κυκλώματος δεν σταματάει εδώ. Ο Ελληνας φαρμακοποιός μόλις παραλάβει μέσω του ταχυδρομείου τα μη διαγραμμένα κουπόνια των φαρμάκων τα χρησιμοποιεί για εσωτερική χρήση.
Δηλαδή, απευθύνεται σε γιατρό συνεργαζόμενου ασφαλιστικού ταμείου, ο οποίος και έχει χρεωθεί εντός του κυκλώματος να κάνει τη δουλειά της συνταγογράφησης.
Οι συνταγές αυτές κατατίθενται στο Ταμείο και ο φαρμακοποιός εισπράττει τη διαφορά. Τέτοιες συνταγές εντοπίστηκαν σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Οι υπέρογκες συνταγογραφήσεις, που σε ορισμένα νοσοκομεία φτάνουν ακόμα και τα 60 εκατ. ευρώ, δεν είναι αθώα υπόθεση.