13/9 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας στο Σιδηρόκαστρο

Με το βλέμμα των σπηλαιολόγων στραμμένο στο σπήλαιο που εντοπίστηκε, πρόσφατα, στην περιοχή του Μαύρου Βράχου του Σιδηροκάστρου Σερρών, ξεκίνησαν, σήμερα, οι εργασίες του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σπηλαιολογίας. Στο συνέδριο, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του επαγγελματικού λυκείου Σιδηροκάστρου, συμμετέχουν περίπου 150 σπηλαιολόγοι.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε, την πρώτη ημέρα των εργασιών, στο σπήλαιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή, από μέλη του Συλλόγου Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής. Πρόκειται για σπήλαιο συνολικού μήκους πάνω από 100 μέτρα, η διάνοιξη του οποίου ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου και το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους σπηλαιολόγους, καθώς, από γεωλογικής άποψης, θεωρείται υπογενές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής, Ελευθέριο Ελευθεριάδη, το αρχικό στόμιο του σπηλαίου αποκαλύφθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2009, ύστερα από Γεωφυσικές Διασκοπήσεις του ΙΓΜΕ Θεσσαλονίκης, που έδειξαν την ύπαρξη σπηλαίου στην περιοχή. Τον Ιανουάριο του 2010 ξεκίνησαν οι εργασίες απομάκρυνσης του πετρώδους υλικού.

"Χρειάστηκε σκληρή δουλειά, που κράτησε πάνω από έξι μήνες, προκειμένου να απομακρυνθεί όλο το πετρώδες υλικό, βάρους περίπου εκατό τόνων και να ολοκληρωθεί η διάνοιξη του σπηλαίου, ενώ η εθελοντική προσφορά των μελών του Συλλόγου Σπηλαιολογίας και Περιβάλλοντος Σιντικής, που κουβαλούσαν με τα ίδια τους τα χέρια τις πέτρες, ήταν πολύτιμη", επισήμανε ο κ. Ελευθεριάδης. Οι εικόνες που αντικρίζει όποιος κατεβεί στα έγκατα του σπηλαίου είναι μοναδικές, χάρη στον πλούσιο διάκοσμο στα τοιχώματα του σπηλαίου, που δημιουργήθηκε από την ανοδική πορεία του νερού. Το σπήλαιο καταλήγει σε λίμνη. Οι εργασίες του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σπηλαιολογίας θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *