Σιδηρόκαστρο : Δύο διαπιστώσεις

Ενα ολιγοήμερο ταξίδι σε ενα απο τα τουριστικά νησιά των Σποράδων την Σκύρο ήταν αρκετό για να κάνει κάποιος δύο διαπιστώσεις σε σχέση με το Σιδηρόκαστρο και τον δήμο Σιντικής.

 

Η πρώτη διαπίστωση είναι πως σε ολόκληρο το νησί δεν βλέπεις αδέσποτα σκυλιά. Παρά τις χιλιάδες ελλήνων  τουριστών που κυκλοφορούσαν στο νησί – ξένους για φέτος δεν έχει για φέτος- και τα δεκάδες σκυλιά τα οποία είχαν μαζί τους  δεν ακούστηκε ούτε ενα  γαύγισμα.

 

Σε αντίθεση με το Σιδηρόκαστρο, όπου τα αδέσποτα θα είναι σε λίγο περισσότερα απο τους ανθρώπους και ταλαιπωρούν τους λιγοστούς δημότες με τα καθημερινά τους γαυγίσματα και μάλιστα σε ώρες κοινής ησυχίας. Και την επίσης ανικανότητα της δημοτικής αρχής να  δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό.

 

Η πόλη εχει γίνει έρμαιο ορισμένων και της κακής τους αντίληψης περί  φιλοζωίας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο δήμος διαθέτει τον χρόνο γύρω στις 30.000 ευρώ για τα αδέσποτα. Δυστυχώς χωρίς να λύνεται το πρόβλημα.

Απο την άλλη οι φιλόζωοι αρνούνται να υιοθετήσουν ενα αδέσποτο και να το έχουν στο σπίτι τους και προτιμούν να αγοράζουν σκυλιά ράτσας. Άλλωστε το προτείνουν και φιλοζωικές οργανώσεις άλλων περιοχών.

 

Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως το καράβι που κάνει το δρομολόγιο Κύμη – Σκύρος είναι συνεταιριστικό. Είναι λαϊκής βάσης και οι πληροφορίες λένε πως παρουσιάζει μάλιστα και αποθεματικό που ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ.

 

Εκεί έκαναν μια εταιρεία λαϊκής βάσης – μέτοχοι είναι οι δημότες του νησιού – και κερδισμένοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες του. Κόντρα σε αυτούς που λένε οτι τέτοιοι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να προχωρήσουν.

 

Σε αντίθεση με το Σιδηρόκαστρο, που δυστυχώς εδω και χρόνια λιμνάζει η υπόθεση των λουτρών.

 

Μια πονεμένη ιστορία που δυστυχώς ακόμη φυτοζωεί δίχως η δημοτική αρχή να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την σωτηρία και ανάπτυξη της. Και αυτό διαπιστώνεται απο τις επιλογές που έχουν γίνει για την διοίκηση των λουτρών με ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιχείρηση , αλλά και το κομμάτι του τουρισμού ή των επιχειρήσεων τέτοιου τύπου. Απλώς εξόφλησαν πολιτικά γραμμάτια.

 

Ετσι χαμένη είναι η κοινωνία του δήμου Σιντικής, καθώς η ανάπτυξη της επιχείρησης και δουλειές θα άνοιγε και οι επαγγελματίες θα δούλευαν.

Όμως αυτές είναι διαπιστώσεις. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης και υπό ποιά  μορφή.

 

Θα πρέπει να ξεκινήσει ενας διάλογος για την ανάπτυξη των λουτρών.

 

Εάν παραμείνει αμιγώς δημοτική , τότε οι δήμαρχοι υποχρεούνται να λειτουργήσουν με σοβαρότητα και οχι να την χρησιμοποιούν για την εξόφληση πολιτικών γραμματίων, όπως συμβαίνει σήμερα. Τα πολιτικά γραμμάτια δεν λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας  και των πολιτών.

 

Θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάση συνεταιριστική  – ο σχετικός νόμος εχει εκσυγχρονιστή. Λαϊκή βάση, με τους πολίτες να αγοράζουν μετοχές – πολυμετοχική – όπως τέτοια παραδείγματα έχουμε.

 

Όλα είναι θέμα ανθρώπων.

 

Σε άλλη περίπτωση δεν θα αποκλείονταν να λειτουργήσει με μορφή ΣΔΙΤ, με εναν σοβαρό επιχειρηματία.

 

Ολα αυτά θα πρέπει να τεθούν σε εναν διάλογο που οφείλει να ξεκίνησει η δημοτική αρχή με ολους τους φορείς και τους δημότες, προκειμένου να βρεθεί η ποιό πρόσφορη λύση για το καλό του τόπου και των πολιτών.

 

Διότι έτσι όπως πάμε κύριοι της δημοτικής αρχής  σε λίγο δεν θα διοικείτε Δήμο , αλλά ΚΑΠΗ καθώς η μείωση του πληθυσμού του δήμου είναι ραγδαία. Οι νέοι απο τη μια φεύγουν  και πηγαίνουν  να βρουν αλλού την τύχη τους με αποτέλεσμα να  έχουν μείνει μόνο άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Σε μια 10ετια πολλά απο τα χωριά του Δήμου θα είναι οικισμοί.

 

Απαιτείται  να γίνει αλλαγή πολιτικής αντίληψης, σκέψης  και νοοτροπίας, ώστε να δοθεί μια ώθηση στον δήμο μήπως και γίνει κατορθωτό να αλλάξει αυτή η φθίνουσα πορεία για τον Δήμο.

 

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *