Ο Απόστολος Καρύδας γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο το 1950 από γονείς πρόσφυγες του 1922, από τη Μικρασία και την Ανατολική Θράκη. Το 1968 εισάγεται στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και επί τετραετία σπουδάζει με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών αποκτώντας το πτυχίου του τμήματος Αρχαιολογίας και Τέχνης.
Ως μαθητής και ως φοιτητής υπήρξε αθλητής – δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Το 1970 στους Πανελλήνιους αγώνες φοιτητών, στην αρχαία Κόρινθο, κατατάσσεται 4ος μεταξύ δεκάδων αθλητών. Από την άνοιξη του 1976 και αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε φροντιστήρια, σε ιδιωτικά σχολεία και στη δημόσια εκπαίδευση.
Παράλληλα την ίδια εποχή εμπνέει και παροτρύνει ομάδα νέων της πόλης και ιδρύεται ο Εκπολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Σιδηροκάστρου που επί μια δεκαπενταετία γράφει τη χρυσή εποχή του πολιτισμού για το Σιδηρόκαστρο και την ευρύτερη περιοχή.
Το 1978 παντρεύεται τη Γαρυφαλιά Νιφορέλη και αποκτούν δύο κόρες, την Πετρούσα και την Άννα, φιλολόγους.
Το 1980 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Σερρών και διατελεί γραμματέας της μέχρι τον Αύγουστο του 1982, οπότε και παραιτείται από το Δημόσιο, για να πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές του ιδίου έτους.
Σταθμός στη ζωή του αποτελεί η συμμετοχή του το 1982 στις δημοτικές εκλογές του τότε Δήμου Σιδηροκάστρου. Εκλέγεται με το υψηλό ποσοστό του 59% και τιμά την εμπιστοσύνη των συνδημοτών του στο ακέραιο. Ημέρες δημιουργίας για την πόλη και τους οικισμούς του τότε Δήμου. Επανεκλέγεται πανηγυρικά στις εκλογές του 1986 καθώς και στις εκλογές του 1990. Το 1994, νεότατος, αποχωρεί από τα δημοτικά θεωρώντας πως οφείλει να ανοίξει το δρόμο, για να δοκιμαστούν και άλλα πρόσωπα στο τιμόνι του Δήμου.
Κατά τα έτη 1995-1996 διατελεί περιφερειακός διευθυντής του ακριτικού νομού Έβρου, τη διετία 1997-1998 συνεργάτης του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, τον Οκτώβριο του 1998 διεκδικεί το αξίωμα του αιρετού νομάρχη Σερρών, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2002 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Γυμνασίου Ν. Πετριτσίου.
Έργα ζωής για τον ίδιο αποτελούν η ύδρευση της πόλης, η δημιουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών, η δημιουργία της Δημοσυνεταιριστικής Επιχείρησης Θερμοκηπίων, το νησάκι του Κρουσοβίτη, το Κλειστό Γυμναστήριο, οι πάμπολλες υποδομές για τη στήριξη της Παιδείας, της Πρόνοιας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού αλλά και η ενίσχυση της αγάπης για τα κοινά της πόλης και την αυτοδιοίκηση με την πραγματοποίηση δεκάδων λαϊκών συνελεύσεων στην πόλη και τους οικισμούς (ενσάρκωση της συμμετοχικότητας).