Το καλοκαίρι του ’97 ο σιδηροδρομικός Γιώργος Τομπουλίδης παρατήρησε, σε ένα μονοπάτι στη θέση Πεύκα της Θερμοπηγής, απολιθωμένα οστά ζώων. Ένα χρόνο μετά έφερε δείγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η παλαιολόγος Δρ Ευαγγελία Τσουκαλά, διαπίστωσε το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του ‘’ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΠΗΓΗΣ’’ για να μην πάει χαμένος ο κόπος όλων αυτών των χρόνων προσπάθειας της κυρίας Τσουκαλά υπεύθυνης από το 1997 των ανασκαφών και των μαθητών και συνεργατών της , που μόχθησαν όλα αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσουν αυτό το στολίδι για το χωριό και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή.
Το μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν είναι ανοιχτό επίσημα αλλά μπορεί όποιος θέλει να το επισκεφτεί πάντα μέσω τηλεφώνου το οποίο βρίσκεται στις πληροφορίες. Οι κάτοικοι ζητούν βοήθεια από διάφορους φορείς και όχι μόνο, για να ολοκληρωθεί και να ανοίξει επίσημα το μουσείο ώστε να γίνει επισκέψιμο. Η βοήθεια αυτή δεν υπάρχει εδω και 16 χρόνια εκτός από την κυρία Τσουκαλά , τους φοιτητές και τους συνεργάτες της οι οποίοι έχουν βάλει χρήματα μέχρι και από την τσέπη τους για τις ανασκαφές .Στο μουσείο φυσικής ιστορίας στην θερμοπηγή μπορείτε να δείτε ( πρόδρομα ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους σε αντίθεση με τα σημερινά που είναι ψηλότερα και με ένα δάκτυλο στο πόδι), καμηλοπαρδάλεις,ρινόκεροι,αγριόχοιροι,μαστοδόντες (προϊστορικοί ελέφαντες), γαζέλες,αντιλόπες, μαχαιρόδοντες και μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών ή των υαινιδών κ.ά. Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί το μοναδικό, πιο πλήρες παγκοσμίως, κρανίο ενός γιγαντιαίου ζώου φυτοφάγου περιττοδακτύλου που λέγεται Αγκυλοθήριο το Πεντελικό.)