Έλλη Καχπάνη: Η εμβρυολόγος από το Σιδηρόκαστρο που βοηθά στο θαύμα της δημιουργίας μίας νέας ζωής


Η διαδρομή σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι για τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν στην  επαρχία  είναι λίγα χιλιόμετρα. Για την  εμβρυολόγο Έλλη Καχπάνη είναι 200  καθώς ζει στο Σιδηρόκαστρο κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.Η ίδια θα έκανε ακόμη περισσότερα αρκεί η βάση της να είναι το αγαπημένο της Σιδηρόκαστρο. Το μέρος όπου μεγάλωσε η ίδια και όπου θέλει να μεγαλώσει το παιδί της. Με καθαρό αέρα και  ανθρώπους χαμογελαστούς που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο  μακριά από το άγχος των μεγαλουπόλεων. Οπως λέει στα serraikanea.gr επέλεξε το επάγγελμά της γιατί την γοήτευε πάντα το θαύμα της ζωής και η μεγαλύτερη ανταμοιβή της το βλέμμα ευγνωμοσύνης των ανθρώπων που καταφέρνουν να σφίξουν στην αγκαλιά τους ένα μωράκι μετά από χρόνια προσπαθειών.Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται  στο εργαστήριο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Newlife IVF από το 2016.


Είναι πιστοποιημένη ως Senior Clinical Embryologist από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE). Έχει εκπαιδευτεί σε όλες τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και κυρίως σε θέματα που αφορούν την βιοψία εμβρύου. Η Έλλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη «Βιολογία της Αναπαραγωγής» από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι οργανωτική και τη χαρακτηρίζει το ομαδικό πνεύμα καθώς αποτέλεσε μέλος της εθνικής ομάδας Badminton.

Tης Ελένης Λαζάρου

Από που κατάγεσαι;

Κατάγομαι από την όμορφη και γραφική κωμόπολη του Σιδηροκάστρου, του νομού Σερρών και με έδρα το Δήμο Σιντικής.

Που μεγάλωσες και που ζεις;

Μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω στο Σιδηρόκαστρο. Παρά το καθημερινό ταξίδι των σχεδόν 200 χλμ, η αγάπη για το επάγγελμα μου και η οικογένεια μου με κρατούν πάντα σε εγρήγορση.

Τι σπουδές έχεις κάνει;

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη <<Βιολογία της Αναπαραγωγής>> από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτές ήταν οι θεμελιώδεις γνώσεις μου που άνοιξαν το δρόμο για την εξειδίκευση μου στον τομέα της Κλινικής Εμβρυολογίας.

Έχοντας σπουδάσει μακριά από την πατρίδα σου, μπήκες στον πειρασμό για να ζήσεις κάπου αλλού; Σε μια μεγάλη πόλη ή στο εξωτερικό, όπως κάνουν πολλοί νέοι όταν αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό;

Αν και η αίγλη των μητροπολιτικών πόλεων και των ξένων χωρών είναι όντως δελεαστική, το Σιδηρόκαστρο παραμένει στην καρδιά μου. Εκεί βρίσκω παρηγοριά και εκεί επέλεξα να μεγαλώσω την οικογένεια μου. Όπου κι αν με πήγαιναν οι σπουδές και η δουλειά, η πατρίδα πάντα με καλούσε.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Πάντα με γοήτευαν τα θαύματα της ζωής σε μικροσκοπικό επίπεδο. Το να βοηθήσω στο θαύμα της δημιουργίας μιας νέας ζωής και να είμαι εκεί για όσους αντιμετωπίζουν εμπόδια σε αυτό το ταξίδι είναι για μένα μεγάλο στοίχημα. Πέρα από την επιστήμη, πρόκειται για την καλλιέργεια ονείρων.

Που εργάζεσαι σήμερα;

Τα τελευταία 8 σχεδόν χρόνια εργάζομαι στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Newlife, στη Θεσσαλονίκη, στο εμβρυολογικό εργαστήριο, στην ‘’καρδιά’’ δηλαδή της δημιουργίας της νέας ζωής. (www.newlife-ivf.gr)

Πείτε μας τι κάνετε συνήθως σε μία τυπική μέρα στο εμβρυολογικό εργαστήριο.

Συνήθως η μέρα ξεκινάει με την αξιολόγηση των εμβρύων και την κρυοσυντήρηση τους. Σειρά έχουν οι ωοληψίες, η επεξεργασία σπέρματος, μέχρι να φτάσουμε στην μικρογονιμοποίηση (ICSI – Intra Cytoplasmic Sperm Injection).  Κατά τη μικρογονιμοποίηση ο εμβρυολόγος τοποθετεί το σπερματοζωάριο μέσα στο ωάριο για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Χρειάζεται μόνο ένα κινητό σπερματοζωάριο ανά ώριμο ωάριο. Μία τυπική μέρα επίσης περιλαμβάνει και εμβρυομεταφορές, η μεταφορά εμβρύων δηλαδή  στην κοιλότητα της μήτρας. Σε κάθε βήμα οι ασθενείς μας ενημερώνονται λεπτομερώς. Ο κοινός μας δρόμος βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ειλικρίνεια αναφορικά με τα κλινικά και εργαστηριακά αποτελέσματα. Μία πολύ σημαντική τεχνική επίσης που εφαρμόζουμε στο εργαστήριο και έχω τη χαρά να κατέχω συγκεκριμένη εξειδίκευση είναι η βιοψία εμβρύων για προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο. Ο συγκεκριμένος έλεγχος χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ανώμαλων γενετικά εμβρύων σε πολύ πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης τους πριν γίνει η εμβρυομεταφορά.

Η τεχνολογική μας υποδομή στο εμβρυολογικό εργαστήριο εγγυάται ότι επιτυγχάνονται οι καλύτερες συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη εμβρύων. Τα συστήματα διακίνησης απόλυτα καθαρού αέρα και η αδιάλειπτη 24ωρη παρακολούθηση όλων των παραμέτρων του εργαστηριακού περιβάλλοντος εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα εμβρύων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά επιτυχίας και είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέρος του εργαστηρίου αυτού.

Η υπογεννητικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια. Πως τα βοηθάτε στην κλινική που εργάζεσαι;

Η Κλινική στην οποία εργάζομαι είναι σαν μια δεμένη οικογένεια.  Είναι μία Κλινική όπου όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε έναν κοινό στόχο προς τους πελάτες: να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα, πριν και μετά τη θεραπεία, με ειλικρίνεια, ασφάλεια και υπευθυνότητα. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ανθρωποκεντρική και εξατομικευμένη φροντίδα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο, εφαρμόζοντας τις πλέον προηγμένες μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με στόχο να τους βοηθήσουμε να γνωρίσουν τη χαρά της γονεϊκότητας που αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει η ζωή. Στην Κλινική επίσης προσφέρουμε ένα καταφύγιο συναισθηματικής υποστήριξης. Τα ποσοστά επιτυχίας μας αποτελούν απόδειξη της  αφοσίωσης μας. Για κάθε πρόκληση υπάρχει λύση, και η ομάδα μας στέκεται σταθερά δίπλα σε κάθε ζευγάρι , καθοδηγώντας το προς τα όνειρα του.

Στη δουλειά σας ποια είναι η ικανοποίηση που λαμβάνετε; Υπάρχουν στιγμές που δε θα ξεχάσετε ποτέ;

Οι στιγμές που βλέπω δάκρυα χαράς στα μάτια των νέων γονέων είναι ασύγκριτες. Μια ανάμνηση που ξεχωρίζει είναι ενός ζευγαριού που μετά από χρόνια προσπαθειών, κράτησε επιτέλους στην αγκαλιά του το μωρό τους. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους έλεγε πολλά.

Πως αποφασίσατε να μείνετε στο Σιδηρόκαστρο ενώ εργάζεστε στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Το Σιδηρόκαστρο δεν είναι απλώς ένας τόπος για μένα, είναι μία αποθήκη αναμνήσεων, και τώρα, είναι το μέρος όπου καλλιεργώ το μέλλον του παιδιού μου. Η καθημερινή μετακίνηση είναι ένα μικρό τίμημα για την ισορροπία που έχω  μεταξύ του επαγγελματικού μου πάθους και της προσωπικής ευδαιμονίας.

Έπαιξε ρόλο η οικογένεια σας στην απόφαση σας;

Αναμφίβολα. Η υποστήριξη της οικογένειας μου υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος μου. Πάντα μου υπενθύμιζαν τη σημασία του να μένω προσγειωμένη, ακόμη και όταν κυνηγάω τα όνειρα μου.

Πως είναι η ζωή σας και η καθημερινότητα σας;

Ανάμεσα στην αφοσίωση του επαγγέλματος μου και τις χαρές της μητρότητας, η ζωή στο Σιδηρόκαστρο είναι αρκετά ικανοποιητική. Όταν δεν εργάζομαι, αγαπώ τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μου, εξερευνώντας την ομορφιά της πόλης μας και της γύρω περιοχής.

Θα συμβουλεύατε τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα σας;

Το ταξίδι του καθενός είναι ξεχωριστό. Αλλά αν έχετε όνειρα και στόχους και πιστεύετε στη δύναμη της επιμονής, αγκαλιάστε τα ‘’θέλω’’ σας ολόψυχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *