Στα πλαίσια του προγράμματος “Λειτουργία Βιβλιοθήκης” και με αφορμή την ενότητα 9 του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας της Ε’ Δημοτικού “Βιβλία – Βιβλιοθήκες”, επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη μας, σήμερα 24/4/24, τα παιδιά της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου, με το διευθυντή τους κ. Αθανασάκη Ιωάννη και τους δασκάλους τους κ. Ζωηρό Δημήτριο και κ. Κυριακίδη Βασίλη.
Τα παιδιά έχοντας τη δική τους σχολική βιβλιοθήκη, ήθελαν να ενημερωθούν για τον τρόπο οργάνωσης μιας βιβλιοθήκης, την αρχειοθέτηση και τακτοποίηση του υλικού της, την ταξινόμηση και τους κανόνες που υπάρχουν για την προστασία όλων των βιβλίων.
Αφού έγινε η ξενάγηση στο χώρο, αναφερθήκαμε στο πιο διαδεδομένο δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης στον κόσμο, του Dewey (Dewey Decimal Classification) και είδαν στην πράξη πώς χρησιμοποιείται. Είπαμε πως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και πως οι βιβλιοθήκες οφείλουν να προσαρμόζουν τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες τους, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται στις επιτακτικές ανάγκες των χρηστών τους. Έτσι αγκαλιάζοντας τις νέες ανάγκες της κοινότητας, η διαχείριση των συλλογών θεωρείται πλέον παγκοσμίως ως ο πρωταρχικός παράγοντας διοίκησης των βιβλιοθηκών, εμπεριέχοντας την πολιτική της ανάπτυξης, παρουσίασης, συντήρησης, οργάνωσης, πρόσβασης και οικονομικής υποστήριξής τους. Είπαμε λοιπόν για την αγορά βιβλίων και λοιπού υλικού, για την απόσυρση υλικού (όπου θεωρείται αναγκαίο) ώστε να ανανεώνονται τα ράφια της βιβλιοθήκης δίνοντας μια ανάσα στο χώρο και τη χρήση του, για τις δωρεές συμπολιτών μας που είναι ένας τρόπος ανανέωσης του υλικού. Φυσικά για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχει μια βιβλιοθήκη ώστε να “αντιμετωπίσει” την επιδρομή της ψηφιακής πληροφορίας (laptops, Η/Υ κλπ.). Και για τη διαμόρφωση του χώρου με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ράμπες κλπ.) για να εξυπηρετούν άτομα ΑΜΕΑ με κάθε είδους “δυσκολίες”. Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη μπορεί να αποτελέσει αρωγό σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να είναι χώρος -γιατί όχι- αναψυχής, χαλάρωσης και ηρεμίας για όλους πέρα από το “μορφωτικό” της ρόλο.
Τέλος αναφερθήκαμε στις δράσεις – εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κλπ. που κάνει μια βιβλιοθήκη με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, την εξοικείωση των ανθρώπων με το βιβλίο και την απόλαυση της ανάγνωσης.
Τα παιδιά μας “βομβάρδισαν” με ένα σωρό ερωτήσεις και απορίες για τη βιβλιοθήκη, τον τρόπο δανεισμού, πόσα βιβλία υπάρχουν στο χώρο, αν είναι ωραία η δουλειά του βιβλιοθηκονόμου και άλλα πολλά.
Ελπίζουμε η βιβλιοθήκη μας να βοήθησε τα παιδιά στον τρόπο που θα οργανώσουν την σχολική τους βιβλιοθήκη. Πιστεύουμε να έμαθαν πράγματα που θα τα κάνει να αγαπήσουν το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες γενικότερα.
Ευχαριστούμε θερμά τους δασκάλους τους και φυσικά τα παιδιά για αυτή την πρωτοβουλία της επίσκεψής τους στο χώρο.
Πάντα η βιβλιοθήκη μας θα είναι αρωγός σε κάθε σχολείο, δάσκαλο και μαθητή και σε όλους τους πολίτες που αγαπούν το βιβλίο και αναζητούν ένα χώρο που θα διευρύνει τη γνώση τους!