Θωμάς Μελαδίνης : Δεν μας ρώτησε ο Δήμαρχος


Με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Σιντικής σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αλλαγή χρήσης του παιδικού σταθμού Χαρωπού σε στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ), εκφράζω  ξεκάθαρα την άποψη μου ως κοινοτικός σύμβουλος και μόνιμος κάτοικος του Χαρωπού  πάντα με γνώμονα το συμφέρον των συγχωριανών και του χωριού μας.

 Πρώτη φορά στα δημοτικά δρώμενα αποφασίζει ο δήμαρχος για θέματα της Κοινότητας μας, χωρίς την γνωμοδότηση του Κοινοτικού Συμβουλίου κατά παράβαση του Άρθρο 83 του ν. 3852/2010 (εικόνα 1)

Η παραπάνω ενέργεια φανερώνει την αντίληψη  και το ήθος της νέας δημοτικής αρχής για το Συμβούλιο της Κοινότητας μας, το οποίο έχει αρμοδιότητα γνωμοδότησης για υποθέσεις που αφορούν την Κοινότητα και είναι  ο εκφραστής των δημοτών του χωριού μας.

Το θέμα της  αλλαγής  χρήσης του παιδικού σταθμού το έφερε η δημοτική αρχή στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 2/4/2024 ως έκτακτο θέμα. Παρόλο που στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν παρόν και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού μας ο οποίος δεν έκανε καμία παρέμβαση, δεν ζήτησε εξηγήσεις και ενημέρωση για το θέμα που αφορά την κοινότητά μας, απεναντίας υπερψήφισε την αλλαγή χρήσης χωρίς να μας ενημερώσει. (Εικόνα 2).

Η συζήτηση για το παραπάνω θέμα στο συμβούλιο της κοινότητάς μας έγινε κατόπιν δικής μου παρέμβασης στον πρόεδρο του συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στις 14-6-2024.

Τί είναι όμως η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) και ποιούς αφορά σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στην παραπάνω συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου;

Οι ΣΥΔ είναι μικρές μονάδες διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη και το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει την διαβίωση τους.

Ωφελούμενοι/νες είναι άτομα με αναπηρία ηλικίας άνω των 18 ετών που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Μέγιστος αριθμός ωφελούμενων 7 άτομα, τα οποία θα είναι από όλο τον Δήμο Σιντικής.

Η χρηματοδότηση της δράσης από το ΕΣΠΑ αφορά σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών.

Ο παιδικός σταθμός Χαρωπού κατασκευάστηκε  αρχές της δεκαετίας του 1970, μία  δράση που αποσκοπεί στη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με στόχο την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους, μέσα από κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και αγωγής. Λειτουργούσε αδιάκοπα έως το 2018 ο οποίος τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας από το νομικό πρόσωπο του Δήμου λόγω προβλήματος που προέκυψε με εγγραφές παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του Σιδηροκάστρου, με συνέπεια να μην συμπληρωθούν οι απαιτούμενες εγγραφές που απαιτούνται. Το χρονικό διάστημα της αναστολής ο παιδικός σταθμός συντηρούνταν από το νομικό πρόσωπο του Δήμου «Πρόνοια και αγωγή»  και από τον Δήμο Σιντικής.

    Ο Δήμος Σιντικής πρέπει να ασκήσει κατάλληλη πολιτική έτσι ώστε να ξαναλειτουργήσει ο παιδικός σταθμός, να εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την επαναλειτουργία του ακόμα και ως δημοτικό ή ιδιωτικό ΚΔΑΠ. Για αυτόν τον λόγο κατασκευάστηκε και λειτουργούσε, παρέχοντας υπηρεσίες στις οικογένειες του χωριού και των γειτονικών χωριών (Στρυμονοχώρι, Θερμοπηγή, Προμαχώνας).

    Εάν όλα  τα παραπάνω δεν είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και δεν έχει την διάθεση να προσπαθήσει, τότε το κτήριο με το περιβάλλον χώρο χωρίς μεγάλες επεμβάσεις(καθώς ο παιδικός διαθέτει τρείς μεγάλες αίθουσες και λοιπές εγκαταστάσεις) να λειτουργήσει ως στέγη πολιτισμού φιλοξενώντας το λαογραφικό μουσείο Χαρωπού, το οποίο στεγάζεται στα παλαιά μαγειρεία του δημοτικού σχολείου. Επίσης να στεγάσει και εκθέσεις όλων των συλλόγων που υπήρχαν και υπάρχουν στο  Χαρωπό (Αετός Χαρωπού, Μακεδονικός Σύλλογος, Σύλλογος Ρούπελ, Σύλλογος Νέων «Η συντροφιά μας» , Σύλλογος Άγιος Γεώργιος, Σύλλογος Αποδήμων Χαρωπού) με το πλούσιο υλικό που διαθέτει κάθε σύλλογος και διάφορες άλλες δράσεις, έκθεση παλαιάς φωτογραφίας του χωριού, ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή του Χαρωπού, και πολλά άλλα. Υπάρχουν εθελοντές του χωριού μας  που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Χαρωπό διαθέτει μία μικρή αίθουσα για πολιτιστικό-πνευματικό κέντρο( αγοράστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή λόγω έλλειψης πολιτιστικού χώρου) η οποία δεν επαρκεί  να στεγάσει όλο το πολιτιστικό- πολιτισμικό υλικό που είναι διαθέσιμο για το χωριό και  τμήμα της χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες του Συλλόγου Άγιος Γεώργιος. Πολλά χωριά του δήμου Σιντικής έχουν αξιοποιήσει ανάλογα κτήρια αναδεικνύοντας  την πολιτιστική κληρονομιά τους.

    Υπάρχουν άλλα κτήρια στο Δήμο Σιντικής που μπορούν να μετατραπούν σε ΣΥΔ, τα οποία δεν είναι ενεργά και δεν υπάρχει η πρόθεση αξιοποίησης από του κατοίκους των χωριών στα οποία βρίσκονται.

Η απόφαση της αλλαγή χρήσης του παιδικού σταθμού Χαρωπού και η μετατροπή του σε ΣΥΔ βάζει  οριστική ταφόπλακα αφενός  στην επαναλειτουργία του στερώντας  τις υπηρεσίες του στις νέες οικογένειες του χωριού και αφετέρου στην αξιοποίηση του κτηρίου για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *