O Παναγιώτης Σαββίδης για την σιδηροδρομική γέφυρα του Στρυμόνα


▪ Το 2005 -2006 ο τότε δήμος Πετριτσίου είχε αποτρέψει προσπάθεια κύκλων του  ΟΣΕ για αποσυναρμολόγηση της ιστορικής  (και ανενεργής) πλέον σιδηροδρομικής γέφυρας του Στρυμόνα ώστε να καταλήξει … σκραπ.

▪  Η άμεση κινητοποίηση προς το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας είχε στόχο να χαρακτηριστεί η γέφυρα  «Διατηρητέο μνημείο» προκειμένου να μην καταλήξει παλαιοσίδερα.

▪  Κλιμάκιο Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού βρέθηκε στην περιοχή και εξέτασε διεξοδικά το αίτημα, καταθέτοντας σχετική εισήγηση  προς τον τότε υπ. Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη.

▪  Με ΦΕΚ στις 6.10.2006 η σιδηροδρομική γέφυρα του Στρυμόνα χαρακτηρίστηκε και επίσημα «διατηρητέο προστατευόμενο μνημείο»  διότι : “διότι αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνική κατασκευή, ένα σύνθετο συγκοινωνιακό έργο που αποτελεί χρονολόγιο της εξέλιξης της  τεχνικής και των επιστημών και ταυτόχρονα σημαντική  ιστορική μαρτυρία για την περιοχή από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας”.  

▪  H απόφαση δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές που είχαν ατυχή έκβαση για τον συνδυασμό Ταλιουρίδη  και τον δήμο Πετριτσίου όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *