Καταψήφισε το νέο αιολικό πάρκο στο Άγγιστρο Σερρών η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας»


Γ. Μυλόπουλος: «Αντιπροτείνουμε συνολικά ένα διαφορετικό πρόγραμμα για την “πράσινη ενεργειακή μετάβαση”»

Η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» καταψήφισε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη θέση «Δασωτό» του Δήμου Σιντικής Σερρών, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στις 9/10/2024. Η αρνητική της ψήφος, μαζί με τις αρνητικές ψήφους όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και των φορέων του Δήμου Σιντικής, ανάγκασε και τη διοίκηση της Περιφέρειας, όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Αβραμίδη, να καταψηφίσει τη ΜΠΕ. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που η διοίκηση της Περιφέρειας αναγκάζεται να καταψηφίσει έργο ΑΠΕ.

Ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί στην κορυφή του όρους Άγγιστρο, κοντά στο καταφύγιο του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου (Φ.Ο.Σ.Σ). Προς τα δυτικά της κορυφογραμμής και σε μικρή απόσταση, βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο και άλλο αιολικό πάρκο, ενώ σε όλη την περιοχή διασώζονται οχυρά της γραμμής του Ρούπελ.

Στην ΜΠΕ, όπως αναφέρει η παράταξη, δεν εξετάζονται συνδυαστικές επιπτώσεις στο δασικό περιβάλλον από την παρουσία και άλλων αιολικών σταθμών στην περιοχή, ούτε και η δηλωμένη πρόθεση του Δήμου να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού, ιαματικού, φυσιολατρικού, ορειβατικού και πεζοπορικού. Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη η ιστορική διάσταση της γραμμής των οχυρών του Ρούπελ.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης στην Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Φώτης Χατζόγλου, ανέφερε σχετικά: «Είμαστε υπέρ της πράσινης ενέργειας, αλλά όχι με αυτόν τον ολιγοπωλιακό και καταστροφικό για το περιβάλλον τρόπο που εφαρμόζεται στα βουνά της Ελλάδας και της Κ. Μακεδονίας. Διεκδικούμε μια πράσινη μετάβαση που δεν θα ζημιώνει το πραγματικό πράσινο της φύσης, που δεν θα ερημοποιεί την ύπαιθρο και δεν θα καταστρέφει οικονομικά και αναπτυξιακά τις τοπικές κοινωνίες».

Ο επικεφαλής της παράταξης, Καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε: «Το πρόγραμμά μας κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς προτείνουμε την αποκέντρωση της χωροθέτησης των ΑΠΕ, την ανάθεση των σχετικών αδειών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες και όχι αποκλειστικά σε ένα ολιγοπώλιο λίγων μεγάλων εταιρειών, ώστε να υπάρξει όφελος και για τους ανθρώπους της υπαίθρου και βέβαια πιο συνολική εξέταση των επιπτώσεων των ΑΠΕ στο περιβάλλον αντί του “τεμαχισμού” των σχετικών μελετών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *