Θωμάς Μελαδίνης / ΚΑΥΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΕ ΣΩΡΟΥΣ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ


(Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2387/Β/2024)

Με αφορμή ανάρτηση του δημάρχου Σιντικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την καύση κλαδεμάτων και κοινοποίηση αυτής της ανάρτησης  από πολλούς χρήστες, παραθέτω απόσπασμα από την ισχύουσα νομοθεσία ΦΕΚ 2387Β/2024 σχετικά με την καύση φυτικής βλάστησης σε σωρούς, καθώς όπως έλεγαν οι παλιοί  “η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα”.

Καταρχήν στο προοίμιο του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρεται ότι: «Συστήνεται αντί της καύσης η χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης όπως χρήση για θέρμανση, θρυμματοποίηση, χρησιμοποίηση ως πρώτη ύλη για παραγωγή δευτερογενών προϊόντων κ.ά.».

 Αυτό κρατήστε το για το τέλος για σχολιασμό.

«Επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης σε σωρούς (κλαδεμάτων, υπολειμμάτων καλλιέργειας, ξηρών χόρτων κ.λπ.) εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι όροι, προϋποθέσεις, προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

Όροι – Προϋποθέσεις

1. Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες, ολοκληρώνεται πριν από την δύση του ηλίου και αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.

 2. Το μέγεθος του σωρού είναι μικρότερο των 10 κ.μ. (κυβικών μέτρων)

3. Η καύση διενεργείται υπό τον άμεσο έλεγχο και την επίβλεψη υπεύθυνου ενήλικου ατόμου καθ’ όλη τη διάρκειά της.

4. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ενημερώνεται από την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης

Προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας

1. Λήψη μέτρων κατά το κόψιμο – κλάδεμα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κ.λπ.

2. Εξασφάλιση λωρίδας χωρίς φυτική καύσιμη ύλη επαρκούς πλάτους περιμετρικά της περιοχής καύσης, δημιουργώντας ασυνέχεια μεταξύ των φυτικών υπολειμμάτων και οποιουδήποτε άλλου καυσίμου υλικού.

3. Τήρηση ικανής απόστασης των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων και άλλων εύφλεκτων υλικών.

4. Τήρηση απόστασης της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή ορίων άλλης ιδιοκτησίας.

5. Τήρηση ελάχιστης απόστασης δέκα (10) μέτρων της εστίας φωτιάς από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση. 

6. Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού, ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκαπάνων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

7. Σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά ή με ενσωμάτωσή τους στο έδαφος όπου είναι δυνατόν μετά την διενέργεια της καύσης.

8. Ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης.»

ΟΛΑ τα παραπάνω πρέπει να εφαρμόζονται, σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο που ξεκινάει από 750 Ευρώ. Σε περίπτωση που από την καύση εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή αμέλεια ο υπαίτιος  διώκεται ποινικά σύμφωνα με το άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα  και διενεργείται εις βάρος του σχετική δικογραφία.

Επίσης  σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η εκπομπή καπνού, από τις εργασίες, δραστηριότητες ή ενέργειες, όπως από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ξερών χόρτων και κλαδιών, ή από άλλες παρόμοιες ενέργειες προκαλεί όχληση ή ρυπαίνει τον ζωτικό χώρο γειτονικών ιδιοκτησιών, αυτές γεννούν διαφορές ιδιωτικής φύσεως υπαγόμενες στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Αστικού Κώδικα και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Αυτά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Δεν είναι και λίγα τα συμβάντα που καλείται  να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω της καύσης κλαδιών από ιδιώτες.

 Τέλος κινδυνεύουν και η ίδιοι που ενεργούν την καύση καθώς εκλύονται μεγάλες ποσότητες καπνού και σε περίπτωση που ξεφύγει η φωτιά, στην προσπάθεια τους να την κατασβήσουν χωρίς τα απαραίτητα μέσα, για να μην προκαλέσουν ζημιές σε γειτονικές περιουσίες, αγχώνονται, πανικοβάλλονται, από τους καπνούς ζαλίζονται με αποτέλεσμα να πέφτουν αναίσθητοι και να χάνουν την ζωή του με τον πιο φρικτό τρόπο, να καίγονται ζωντανοί.(είχαμε στην περιοχή μας ανάλογα περιστατικά).

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η καύση των κλαδεμάτων εξακολουθεί να εφαρμόζεται, έχοντας σαφώς τις αρνητικές συνέπειες της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα και της έκλυσης αερίων θερμοκηπίου.

Στις εικόνες 1,2,3,4, φαίνονται ενδεικτικά  αποτελέσματα από την ποιότητα του αέρα των οικισμών Σιδηροκάστρου, Χαρωπού, Κ. Ποροΐων, Ηράκλειας στις 19/11/2024 σύμφωνα με το  The Weather Channel, χωρίς να υπάρχουν καύσεις στην περιοχή, όλοι οι ρύποι προέρχονται από συνηθισμένες δραστηριότητες (σόμπες, καυστήρες, οχήματα κ.α.). Παρατηρήστε τα αποτελέσματα για Χαρωπό; Είδη υπάρχει επιβάρυνση.  Φανταστείτε που θα πάει ο δείκτης ποιότητας αέρα εάν διενεργούνται καύσεις στην περιοχή.

Όπως ανέφερα και στην αρχή η νομοθεσία συνιστά  αντί της καύσης την χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης.

Σύμφωνα με ερευνητές του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» μία εναλλακτική μέθοδος και βέλτιστη γεωργική πρακτική είναι η ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης, ο τεμαχισμός των κλαδιών και η απόθεσή τους στο έδαφος, ώστε μακροπρόθεσμα να αυξηθεί η οργανική ουσία του εδάφους.

Οι ιστοί των φύλλων και των λεπτών κλαδιών αποτελούν άριστη πηγή θρεπτικών στοιχείων, ενώ τα χονδρά κλαδιά (όσα δεν απομακρύνονται για χρήση ως καυσόξυλα) αποτελούν αποθήκη άνθρακα, δηλαδή πηγή οργανικής ουσίας μετά την αποσύνθεσή τους. Δεν συνιστάται, επομένως, το κάψιμο των κλαδεμάτων, αλλά η αξιοποίησή τους (εκτός από τις περιπτώσεις κλαδεμάτων από δένδρα με ασθένειες, που αυτά θα πρέπει να καίγονται για την αποφυγή επέκτασης της μόλυνσης σε υγιή δένδρα).

Με την ανακύκλωση, επιστρέφουμε στο έδαφος θρεπτικά στοιχεία και σταδιακά μειώνεται η ανάγκη προσθήκης χημικών λιπασμάτων. Επίσης, επειδή καλύπτεται το έδαφος με τα θρυμματισμένα υλικά, περιορίζεται η ανάπτυξη ζιζανίων και αποθηκεύεται καλύτερα το νερό της βροχής στο έδαφος.

Θα περίμενε κανείς η νέα Δημοτική αρχή να αναδεικνύει τέτοιου είδους περιβαλλοντικά  θέματα, να συνιστά βέλτιστες γεωργικές πρακτικές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις  και να ενημερώνει ορθά τους δημότες. Δεν  συνάδει το γεγονός ότι από την μία ο Δήμος Σιντικής να διαφημίζει στην έκθεση Θεσσαλονίκης το πλούσιο  φυσικό της κάλος και από την άλλη ο Δήμαρχος να θυμίζει και να προτρέπει τους δημότες από πότε μπορούν να κάνουν την περιοχή της Σιντικής σαν την καμένη γη της μυθικής Μόρντορ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»(Περιοχή με καπνούς και φωτιές)

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *