Απόστρατος αστυνομικός έβαλε σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες κυρίως του αραβικού κόσμου, διοχετεύοντας σε διάφορες πρεσβείες απόρρητα έγγραφα που είχαν κοινοποιηθεί σε υπηρεσίες της αστυνομίας για υπόπτους, τόσο για διεθνή τρομοκρατία όσο και για κατασκοπεία.
Του Κώστα Καντούρη
Ο 56χρονος συνταξιούχος συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας Σερρών κατηγορούμενος για παραβίαση μυστικών της πολιτείας και κατασκοπεία.
Ο 56χρονος κατηγορείται πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει φέρει τα πάνω κάτω στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας, ενώ προκάλεσε πονοκέφαλο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από την οποία διέρρευσαν τα περισσότερα πληροφοριακά δελτία, που ήταν διαβαθμισμένα ως απόρρητα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις από αστυνομικές και δικαστικές πηγές, ο ίδιος δεν είχε καμία ύποπτη σχέση, καθώς είχε δώσει τα έγγραφα σε διάφορες πλευρές.
Ο αστυνομικός κατά τα χρόνια της υπηρεσίας του, τόσο σε αστυνομικό τμήμα κωμόπολης των Σερρών όσο όμως και σε τμήμα του Προμαχώνα όταν η Βουλγαρία δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωνε σε φωτοαντίγραφα όσα διαβαθμισμένα έγγραφα έφταναν στις υπηρεσίες. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως πήρε στα χέρια του έγγραφα τα οποία κυρίως διαβιβάζονταν στον Προμαχώνα, καθώς ήταν πύλη εισόδου της Ευρώπης, προκειμένου οι αστυνομικοί να πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους. Οι πληροφορίες αυτές όμως που περιλαμβάνονταν στα έγγραφα έκαιγαν, αφού αναφέρονταν σε πρόσωπα που ήταν ύποπτα για σχέσεις με την Αλ Κάιντα (κυρίως προέλευσης από αραβικές χώρες), είτε ήταν για έλληνες ύποπτους για προσφορά υπηρεσιών σε γειτονικές χώρες.
Το υλικό των πληροφοριών αυτών ήταν αποτέλεσμα του δικτύου της ΕΥΠ, όμως διοχετευόταν στα αστυνομικά τμήματα των συνόρων προκειμένου να τεθούν υπό παρακολούθηση τα πρόσωπα αυτά σε περίπτωση που εισέρχονταν στην Ελλάδα, είτε εξέρχονταν από αυτή. Τα περισσότερα διαβιβάστηκαν στις αστυνομικές υπηρεσίες τη δεκαετία του 1990. Ο 56χρονος, αγνοώντας την επικινδυνότητα των κινήσεών του, όπως τουλάχιστον επιβεβαίωσαν στη “Μ” γνωρίζοντες καλά την υπόθεση, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του έστειλε τα έγγραφα μέχρι και σε πρεσβείες χωρών από τις οποίες κατάγονται τα πρόσωπα που αναφέρονται στα απόρρητα πληροφοριακά δελτία. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν να τεθούν σε άμεσο κίνδυνο οι διπλωματικές σχέσεις με συγκεκριμένες χώρες, του αραβικού κόσμου, οι πρεσβείες των οποίων αντέδρασαν έντονα στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών όταν πληροφορήθηκαν την ύπαρξη εγγράφων για υπηκόους τους.
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ
Ακολούθησε έρευνα για τον εντοπισμό του 56χρονου και το βάρος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ανέλαβε αρχικά η ΕΥΠ. Τη δικογραφία πάντως σχημάτισαν οι υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ και ο απόστρατος αστυνομικός οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας και κατασκοπεία. Τον περασμένο Νοέμβριο απολογήθηκε στην ανακρίτρια Σερρών, που με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 3.000 ευρώ. Οι εξηγήσεις που έδωσε στις δικαστικές αρχές, όπως έλεγαν γνώστες της κατάστασης, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις τους ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε ύποπτες σχέσεις.
Όλο αυτό το διάστημα όμως ο 56χρονος δεν κατέβαλε τα χρήματα της εγγύησης και έτσι εκδόθηκε πάλι ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Όπως ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία, εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος και συνελήφθη βάσει του εντάλματος σύλληψης. Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι κατηγορείται για τα συγκεκριμένα αδικήματα της κατασκοπείας και της παραβίασης μυστικών της πολιτείας.
Το πρόβλημα όμως σχετικά με την περίεργη δράση του 56χρονου δεν περιορίζεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε, αλλά και στη διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων με τη διαρροή τόσων εγγράφων σε πρεσβείες και άλλα γραφεία. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη διερευνώνται και ευθύνες των προϊσταμένων του στα τμήματα όπου υπηρέτησε, για να εξεταστεί κάτω από ποιες συνθήκες τον τοποθέτησαν στις γραμματείες των τμημάτων όπου φτάνουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα.
” Μακεδονία”