
️ΨτΣ/Οn Line – Γράφει : Θωμάς Μιχαλιέρης
➡️Tο πάρκο στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου είναι ένα πάρκο που καταλαμβάνει μια μικρή περιοχή στο κέντρο της πόλης. Στις δύο κεντρικές εισόδους του πάρκου δεν υπάρχουν σημάνσεις και οι πινακίδες που να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, δηλαδή, κανόνες που να έχουν οριστεί για τη χρήση του πάρκου. Την Κυριακή το βράδυ μέσα στο πάρκο ήταν μητέρες με μικρά παιδιά που έπαιζαν και άλλα μικρά παιδιά που έκαναν τα πρώτα τους βηματάκια.
Επίσης, μέσα στο πάρκο κινούνταν με ταχύτητα παιδιά με μεγάλα ποδήλατα. Επιπλέον, υπήρχαν και τα μηχανοκίνητα, τα ηλεκτροκίνητα παιδικά αυτοκινητάκια που νοικιάζουν, τα οποία κινούνταν κι αυτά με ταχύτητα μπρος, πίσω, μέσα στους διαδρόμους του πάρκου, αλλά και στα αναχώματα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι :
▪️Μπορεί ένα παιδί να κάνει ποδήλατο μέσα στο πάρκο όταν έχει πολλά μικρά παιδιά που παίζουν και δεν μπορεί ο ποδηλάτης να διατηρήσει ασφαλή ταχύτητα και απόσταση από τους άλλους;
▪️Σε περίπτωση σύγκρουσης του ποδηλάτου με πεζό παιδί μέσα στο πάρκο, ποιος θα φέρει την ευθύνη για τυχόν τραυματισμούς παιδιών;
▪️Δεδομένου ότι το πάρκο είναι γεμάτο παιδιά, για ποιο λόγο κ. Δήμαρχε δεν βάζετε μια τάξη, δηλαδή, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται στο συγκεκριμένο πάρκο για να αποφευχθούν τα ατυχήματα;
κ. Δήμαρχε την Κυριακή το βράδυ που ήταν το φεστιβάλ χορωδιών, καθόμουν μέσα στο πάρκο και έβλεπα μητέρες με μικρά παιδιά να φεύγουν από το πάρκο αγανακτισμένες, διότι πολλές φορές έκαναν παρατηρήσεις στα άλλα παιδιά, από το φόβο που βίωναν για τα δικά τους μικρά παιδιά.
κ. Δήμαρχε όταν δεν υπάρχουν σημάνσεις και οι πινακίδες που να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, οι γονείς δεν γνωρίζουν την ευθύνη τους, δεν εξηγούν τις απαιτήσεις των κανόνων μέσα στο πάρκο και δεν παρακολουθούν τη συμμόρφωσή τους από τα παιδιά. Επίσης, οι γονείς κάθονται στις καφετέριες και ψησταριές, και αισθάνονται ότι το πάρκο είναι ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά τους για να κάνουν ποδήλατο ή να κινούνται με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια. Όμως, η κίνηση ενός παιδιού με ποδήλατο στο πάρκο ή με αυτοκινητάκια που αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με τον μικρό χώρο, τις κακές συνθήκες φωτισμού, και το γεγονός ότι δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση των μέσων αλλά και του χώρου, θέτουν σε κίνδυνο ή δημιουργούν εμπόδιο στην κίνηση άλλων μικρών παιδιών.
κ. Δήμαρχε μια γυναίκα όταν γίνεται μητέρα είναι ένα μεγάλο θαύμα, αλλά μαζί με τη χαρά έρχεται και το άγχος για το παιδί της. Μητέρες πηγαίνουν στο πάρκο για να χαλαρώσουν και αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και κινδύνους. Μια απλή βόλτα στο πάρκο και ο φόβος που έχουν για το παιδί τους να μην κτυπήσει είναι ένα συναίσθημα που βιώνει κάθε γονέας.
κ. Δήμαρχε μία μητέρα με το παιδί της στο πάρκο στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου, είναι σε ένα επιθετικό περιβάλλον, βρίσκεται συχνά σε κατάσταση θυμού. Και το πάρκο δρα στη γενική ψυχική κατάσταση του ατόμου, δηλαδή δρα όπως κάθε άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας που συνθέτει το περιβάλλον διαβίωσης. Η βελτίωση της ποιότητας της άνεσης στο πάρκο είναι ένα κοινωνικό καθήκον.
κ. Δήμαρχε φροντίστε να ορίσετε κανόνες για το πάρκο στην κεντρική πλατεία του Σιδηροκάστρου με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται οι ανθρώπινες ανάγκες. Επίσης, φτάσαμε Ιούλιο και το πάρκο είναι ξεραΐλα. Ένας χώρος δημόσιας χρήσης για την ψυχαγωγία των παιδιών και δεν έχει πράσινο. Αυτό δημιουργεί απορία, γιατί δεν είναι περιποιημένο και καταπράσινο και γιατί δεν λειτουργεί και το συντριβάνι στη μέση του πάρκου, το οποίο να αποτελεί μια όαση δροσιάς. Το πιο ευνοϊκό άνετο περιβάλλον στην πόλη μας πρέπει να είναι το πάρκο, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.